Potrivit unui bilanț al ISU Cluj, în perioada 17 — 19 martie a.c., echipajele de intervenție ale ISU Cluj au desfășurat un număr de 167 de misiuni. Astfel, echipajele de terapie intensivă și prim ajutor ale SMURD Cluj au desfășurat 102 misiuni pentru acordarea primului ajutor calificat și asistenței medicale de urgență.
Afecțiunile pentru care au fost solicitate echipajele SMURD Cluj, sunt următoarele: patru intoxicații, două afecțiuni cardiace, 18 traumatisme, două stopuri cardio-respiratoare, trei acordări de prim-ajutor urmare a accidentelor rutiere, o descarcerare, două misiuni pentru asigurarea evenimentelor publice și o deplasare fără intervenție, precum și 69 afecțiuni medicale diverse sau alte situații.
Tot în acest interval, pompierii au intervenit în alte 65 de situații pentru stingerea incendiilor, asanarea muniției neexplodate, asistența persoanelor, salvări de animale și asigurarea măsurilor de prevenire a incendiilor la o conductă de gaz ruptă. Ponderea intervențiilor pentru singerea arderilor de vegetație uscată se menține în continuare ridicată (21 de intervenții), drept pentru care reamintim încă o dată necesitatea respectării măsurilor de prevenire pe timpul igienizării terenurilor de resturile de vegetație.
De asemenea, în cursul zilei de vineri, 17 martie a.c., un pompier clujean aflat în timpul liber, a acordat primul-ajutor medical unei persoane rănite în urma unui accident rutier.
În jurul orei 11:00, a avut loc un incident rutier pe strada Alexandru Vaida Voievod din municipiul Cluj-Napoca, în urma căruia un pieton a fost accidentat de un autoturism și a suferit o fractură deschisă la membrul superior drept, traumatism toracic și mai multe plăgi.
Printre martorii acestui eveniment a fost și colegul nostru, plutonierul URZICĂ IOAN, subofițer în cadrul Detașamentului de Pompieri Cluj-Napoca, al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ‘Avram Iancu’ al județului Cluj.
Acesta, din proprie inițiativă, a acordat persoanei rănite primul ajutor medical, înaintea sosirii echipajului SMURD, prin aplicarea unui garou la mână, adaptat dintr-un șiret, și menținerea victimei în poziția de siguranță.
Deși aflat în timpul liber, subofițerul nu a neglijat faptul că persoana aflată în suferință avea nevoie de ajutor și, prin intervenția sa, a reușit să amelioreze starea de sănătate a victimei, până la sosirea echipajului de Terapie Intensivă Mobilă SMURD.