Uniunea Jurnaliștilor Români de Pretutindeni (UJRP), cu sediul la Viena, solicită o reacție clară, fermă și fără echivoc a primăriei în cazul atacurilor îndreptate împotriva jurnalistului și scriitorului Ionuț Țene, funcționar public la Primăria Cluj-Napoca, editorialist la publicația online NapocaNews.
O petiție lansată pe pagina De-Clic.ro de un anume István Szakáts cere ca Primăria să îl sancționeze pe funcționarul public nu pentru activitatea sa în cadrul instituției, ci pentru opiniile sale jurnalistice! Petiția are stilul unei delațiuni din anii ’50, Ionuț Țene fiind acuzat de dezinformare și instigare la ură împotriva minorităților etnice, comunităților religioase sau sexuale și de apologia Gărzii de Fier și a lui Ion Antonescu. Este acuzat de extremism, xenofobie, ură și rasism, aducându-se ca argumente câteva citate din miile de articole publicate, fără a se spune ceva despre valoroasa sa operă publicistică, între care semnalăm volumul ”Valeriu Gafencu. O biografie teologică a Sfântului închisorilor”.
Ionuț Țene este un ziarist incomod, textele sale sunt încărcate, dar în loc să îl combată pe același teren, al textelor, cei care nu sunt de acord cu el vor să fie pedepsit disciplinar la locul de muncă. Există dreptul la replică pentru cei nemulțumiți, dar aici se dorește nu combaterea textelor, ci pedepsirea omului care le scrie, o intimidare clară și intolerabilă și un îndemn la cenzură. Constatăm cu regret că nicio organizație a jurnaliștilor din România nu a luat atitudine în fața acestei intimidări la care este supus Ionuț Țene. Presa locală în România a fost supusă unor presiuni foarte mari și aproape nu mai există, presiunile exercitându-se asupra ziariștilor, prin intimidări, amenințări, șantaje economice.
Fără a intra pe fondul ideilor susținute de editorialistul incriminat de petiție, dreptul său la liberă exprimare trebuie apărat, fără doar și poate. „Nu sunt de acord cu ceea ce spui, dar voi apăra până la moarte dreptul tau de a o spune”, era atitudinea lui Voltaire, iar Ion Rațiu exprima astfel chintesenţa democraţiei: „Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine!”.
Petiția împotriva lui Ionuț Țene a strâns într-o săptămână circa 600 de semnături, mai puțin decât numărul de like-uri obținute pe Facebook de orice text scris de acesta, dar nu numărul de semnături sau de like-uri validează dreptul de exprimare, ci legea. Articolul 30 din Constituția României statuează că „Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.”, iar „Cenzura de orice fel este interzisă”.
Uniunea Jurnaliștilor Români de Pretutindeni solicită Primarului Municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, să apere dreptul fundamental la liberă exprimare și să respingă încercarea de intimidare la adresa jurnalistului Ionuț Țene.