La Tribunalul Cluj s-a dat sentinţa într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 2,5 milioane de euro în urma unei afaceri cu maşini la mâna a doua. Dumitraş Cosmin Sebastian, patronul unei firme care se ocupa de vânzarea maşinilor second, a fost condamnat la doi ani de închisoare şi la returnarea unui prejudiciu în valoare de peste 10 milioane de lei, bani care ar fi trebuit să fie plătiţi către stat sub forma de TVA. Numele lui Dumitraş apare în diverse dosare penale, fiind condamnat penal pentru conducerea sub influenţa alcoolului, dar şi trimis în judecată pentru delapidare.

 

Clujeanul Dumitraş Cosmin Sebastian a fost condamnat de instanţa de fond a Tribunalului Cluj la doi ani de închisoare şi plata unor despăgubiri către stat în valoare de aproximativ 10,5 milioane de lei. ”Condamnă inculpatul Dumitraş Cosmin Sebastian în baza art.9 al.1 lit.b, al.3 din Legea nr.241/2005, cu aplic. art.41 al.2 C.p. din 1968, art.74 lit.a, 76 lit.b C.p. din 1968, art.5 C.p., pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, la pedeapsa de: – 2 (doi) ani închisoare şi interzicerea drepturilor prev. de art.64 lit.a teza a-II-a,b şi c C.p. din 1968 pe o perioadă de 2 ani după terminarea executării pedepsei principale. Face aplic. art. 71,64 lit.a teza a-II-a,b şi c C.p. din 1968. Face aplic. art.13 al.1 din Legea 241/2005. În baza art.19 şi 397 C.p.p., comb. cu art.1357 C.c., obligă inculpatul la plata despăgubirilor civile în sumă de 10.552.195,79 lei, plus accesoriile aferente calculate începând cu data scadenţei şi până la achitarea integrală a debitului, către partea civilă Statul Român prin Anaf – reprezentată de DGRFP Cluj -Napoca – AJFP Cluj, respingând restul pretenţiilor civile formulate în cauză. În temeiul art.404 al.4 lit.c C.p.p., dispune menţinerea sechestrului asigurator instituit prin ordonanţa 58/P/2011 a Parch. de pe lângă ICCJ – DNA – Serv. Teritorial Cluj, emisă la data 02.06.2015 asupra următoarelor imobile, proprietatea inculpatului: (…), până la concurenţa sumei de 10.552.195,79 lei (f.373-375 vol.II dup). În baza art.274 C.p.p., obligă inculpatul la plata cheltuielilor judiciare în favoarea statului în sumă de 3.500 lei. Cu apel în 10 zile de la comunicare”, arată sentinţa.

 

Evaziune cu maşini la mâna a doua

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj l-au trimis în judecată, în stare de libertate, pe DUMITRAŞ COSMIN SEBASTIAN, administrator al unei societăţi comerciale, la data faptei, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, în formă continuată, 38 acte materiale.

”În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada ianuarie 2008 – februarie 2011, inculpatul Dumitraş Cosmin Sebastian, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, în mod repetat, a omis în tot sau în parte, să evidenţieze, în actele contabile şi în alte documente legale, operaţiunile comerciale efectuate (vânzări de autoturisme second hand, achiziţionate din ţări membre ale Uniunii Europene) şi veniturile realizate, producând astfel bugetului de stat un prejudiciu total de 10.552.195,79 lei (echivalent a 2.552.594,21 euro).

Concret, inculpatul nu a evidenţiat, colectat, declarat şi plătit TVA aferentă operaţiunilor comerciale şi veniturilor realizate în realitate de către firma pe care o administra.

În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra a două bunuri imobile ce aparţin inculpatului Dumitraş Cosmin Sebastian.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză”, arată procurorii anticorupţie într-un comunicat de presă.

 

”Coadă” la dosare

Dumitraş Cosmin Sebastian mai apare în două dosare penale de pe rolul instanţelor de judecată din Cluj Napoca. Unul a fost şi finalizat cu o condamnare majorată de Curtea de Apel Cluj faţă de decizia Judecătorie Cluj-Napoca. Dumitraş Cosmin Sebastian apare ca acţionar a două societăţi care au fost închise: Seb Construct, cu activitate până în 2011, dar şi Fast Seb Auto, firmă care nu a depus niciodată bilanţul la finanţe.

” În temeiul art. 386 CPP schimbă încadrarea juridică a faptei pentru care inculpatul DUMITRAS COSMIN SEBASTIAN a fost trimis în judecată prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj emis in dosar nr. 1236/P/2013 la data de 14.01.2014 din infracţiunea de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul având în sânge o îmbibaţie alcoolică ce depăşeşte limita legală prev şi ped de art. 87 alin.1 din OUG nr. 195/2002 R in infracţiunea de conducere pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, prev. de art. 336 alin. 1 CP în condiţiile art. 5 CP . În temeiul art. 336 CP cu aplicarea art. 53 lit.c CP si art. 61 CP , art. 5 CP cu referire la Decizia Curţii Constituţionale nr. 265/06.05.2014 în condiţiile art. 396 alin.10 CPP condamnă inculpatul DUMITRAS COSMIN SEBASTIAN, la pedeapsa amenzii in cuantum de 3300 lei ( contravaloarea a 60 zile amenda , fiecare in suma de 55 lei )pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul având în sânge o îmbibaţie alcoolică ce depăşeşte limita legală. În temeiul art. 63 CP atrage atenţia inculpatului cu privire la posibilitatea înlocuirii numărului zilelor-amendă neexecutate cu rea-credinţă cu un număr corespunzător de zile cu închisoare. În temeiul art. 274 alin.1 CPP obligă inculpatul la plata sumei de 480 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei in conformitate cu prevederile art. 410 CPP. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 21.11.2014”, arată magistraţii de la Judecătoria Cluj-Napoca în decizia pe fond.

În sentinţa de Curtea de Apel Cluj, judecătorii au ”admis apelul PARCHETULUI DE PE L NGĂ JUDECĂTORIA CLUJ-NAPOCA împotriva sentinţei penale nr. 1356 din 21.11.2014 a Judecătoriei Cluj-Napoca, pe care o desfiinţează în parte, doar cu privire la cuantumul amenzii aplicate inculpatului şi pronunţând o nouă hotărâre în acest sens: În temeiul art. 336 CP cu aplicarea art. 53 lit.c CP si art. 61 CP , art. 5 CP cu referire la Decizia Curţii Constituţionale nr. 265/06.05.2014 în condiţiile art. 396 alin.10 CPP condamnă inculpatul D.C.S. la pedeapsa amenzii in cuantum de 7425 lei (contravaloarea a 135 zile amenda , fiecare in suma de 55 lei) pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul având în sânge o îmbibaţie alcoolică ce depăşeşte limita legală. În temeiul art. 63 CP atrage atenţia inculpatului cu privire la posibilitatea înlocuirii numărului zilelor-amendă neexecutate cu rea-credinţă cu un număr corespunzător de zile cu închisoare. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale atacate. Cheltuielile judiciare suportate de stat în apel rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi, 19.03.2015”, arată decizia CA Cluj.


Evaziune de 45 de milioane de pe urma maşinilor second din Cluj Napoca

Unul dintre cele mai mari prejudicii descoperite la Cluj în branşa vânzărilor auto second se ridică la aproximativ 45 de milioane de lei. În dosarul respectiv sunt peste 30 de inculpaţi care sunt cercetaţi pentru evaziune fiscală. „Din investigaţii a reieşit că cei în cauză, în calitate de reprezentanţi a 14 agenţi economici din Cluj-Napoca, în perioada 2012-2014, nu ar fi evidenţiat în contabilitate achiziţii intracomunitare de autoturisme second-hand, pe care le-ar fi comercializat pe teritoriul României. Neînregistrarea tranzacţiilor s-ar fi efectuat în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale. Prejudiciul creat bugetului consolidat al statului prin nevirarea TVA-ului şi a impozitului pe profit a fost estimat la 45.125.000 de lei”, se arată în comunicatul Poliţiei Cluj.

Sebastian Albescu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.