Pe masa parlamentarilor se afla un proiect de lege privind Codul Constructiilor. În acest proiect se stipuleaza pedepse privative de libertate pentru cei care construiesc ilegal. Mai mult decât atât, amenzile pentru constructiile ilicite s-au marit de zece ori. Odata cu adoptarea acestui proiect, Pocol, Capusan, Urasi, si alti contructori risca puscaria.
Clujul este considerat ca a doua piata imobiliara din România, dupa Bucuresti. Problema este ca autoritatile locale s-au dovedit a fi depasite de situatie si au acordat autorizatii de construire în delir pe zone unde în mod normal nu ar fi trebuit. Pe fondul degringoladei imobiliare, au aparut o serie de “baieti destepti”, care prin diverse mijloace, ajungând pâna la dispretul profund în ceea ce priveste legea, au construit adevarati monstri imobiliari. Totusi, este posibil ca în viitorul apropiat constructorii sa aiba motive sa uite de practicile ilegale si sa revina pe fagasul normal, adica al respectului fata de lege. În momentul de fata pe masa parlamentarilor se afla un proiect de lege care în mod cert va face curatenie în domeniul imobiliar.
Tehnica de “baieti destepti”
Tactica preferata a “baietilor destepti” din constructii era una extrem de simpla si totodata eficienta. Astfel, se depun actele pentru autorizatia de construire, dar în timp ce actele sunt la “procesat” constructorul minune se apuca de lucrare. Pâna sunt gata actele, e gata si constructia. Daca lucrurile merg bine, inspectia în constructii nu face vizite inopinate pe la respectivul constructor, iar acesta îsi vede linistit de treaba. Mai departe, o alta problema sesizata în acest domeniu este ca ca mai toti “mega constructorii” au considerat ca mai trebuie sa lipeasca înca cel putin un etaj peste imobilul autorizat initial. Pentru aceste nereguli autoritatile statului sunt obligate sa “acorde”, conform legislatiei în curs, o amenda maxima de doar 10.000 RON, adica undeva la cinci procente din pretul unei garsoniere. Totusi, constructorii ilegali si-au gasit „nasul”. În momentul de fata pe masa parlamentarilor se afla un proiect de lege, asa numitul Cod al Constructiilor, care poate fi un punct de cotitura în ceea ce priveste reglementarea activitatii în constructii. Noutatea cea mai importanta în ceea ce priveste noul cod este ca beneficiarii constructiilor ilegale vor putea înfunda puscariile. Mai mult decât atât, initiatorii proiectului de lege au marit si cuantumul amenzilor, noile sume stabilite de initiatorii proiectului de lege vor goli substantial conturile celor care ignora cu desavârsire litera legii. Daca pâna acum pentru neregulile depistate se putea aplica o amenda de pâna la 10.000 RON, daca se va adopta respectivul proiect de lege, amenzile maxime pentru constructiile ilegale vor varia între 100.000 si 120.000 RON. Mai mult decât atât, daca vor fi prinsi, constructorilor care lucreaza ilegal, li se va putea interzice sa desfasoare aceasta profesie între cinci si zece ani. Aceste noi norme vor putea restabili ordinea în domeniul constructiilor.
Pocol, ilegal non-stop
Gazeta de Cluj v-a prezentat de-a lungul timpului mai multe cazuri în care constructorii clujeni au eludat orice norma în materie de disciplina în constructii. Daca acest proiect de lege era adoptat în urma cu mai multi an, o mare parte din cei care azi construiesc fara a tine cont de litera legii, erau de mult dupa gratii. Unul din cele mai elcovente exemple este cazul Costica Pocol. Indiferent de amenzile si sanctiunile pe care municipalitatea le da celor care construiesc ilegal, înca se ridica imobile pentru care nu sunt emise acte si avize de constructie. În aceasta categorie s-ar înscrie si o constructie care este în derulare pe strada Sitarilor 12 din cartierul Dâmbu Rotund-Cordos si care, conform acelorasi surse ar apartine controversatului om de afaceri, Costica Pocol. Acest lucru nu mira pe nimeni, Pocol fiind cunoscut ca si-a fi ridicat hotel în oras având o autorizatie pentru un chiosc. Pocol este asociat cu un cunoscut liberal, Mircea Chertes care ocupa în momentul de fata functia de consilier al primului ministru Calin Popescu Tariceanu, în cadrul societatii Parking Marasti. De numele lui Pocol se leaga scandalul iscat în urma cu câtiva ani în legatura cu aparitia unui hotel din centrul Clujului, Cristian, care a fost construit având o autorizatie de chiosc comercial. Terenul de sub societate este închiriat de la Primarie cu abonament de “ghereta”, iar hotelul Cristian este o cladire pe trei nivele plus o mansarda cu spatii de cazare. Precedentul cu Hotel Cristian dovedeste faptul ca Pocol actioneaza dupa o metoda tipica: mai întâi construieste, apoi obtine autorizatii. Rotiseria EUNICIA a început sa se înalte în perimetrul pietei Mihai Viteazu în 1996, când Primaria Cluj-Napoca, condusa la acea vreme de Gheorghe Funar, a eliberat pentru Costica Pocol autorizatia de construire nr. 1516. Prin acest document, Primaria lui Funar a permis ridicarea în plin centrul Clujului a unui imobil care nu respecta normele de siguranta în constructie. O alta “mega afacere” marca Pocol este legata de construirea imbilului din Piata Marasti. Respectivul imobil nu respect nicio norma de disciplina în constructie, doar dupa mai bine denoua ani de la începerea lucrarii, autoritatile locale luând masuri împotriva lui Pocol. Astfel, municipalitatea clujeana a depus o plângere penala împotriva lui Pocol în principal pentru faptul ca Pocol, desi a fost somat sa demoleze constructia realizata fara autorizatie, a ignorant directivele primariei. Toate aceste afaceri au ca numitor comun ilegalitatile, facând din Costica Pocol unul dintre cei mai “ilegali” constructori clujeni.
Clanul Capusa(n)
De departe, unul dintre cei mai “interesanti” constructori din oras este Chimu Capusan & Company, o familie care se poate mândri ca este unsa cu toate alifiile pentru a realiza ceva în Cluj. De numele Capusan se leaga o serie de nereguli privitoare la regimul constructiilor pe care acestia le detin, unele fiind rezolvate pe parcursul timpului, bineînteles, cu tot concursul autoritatilor care nu fac rabat atunci când este vorba de a ajuta un cunoscut. În momentul în care Chimu Capusan a dorit sa construiasca un complex de apartamente pe strada Eremia Grigorescu din cartierul Grigorescu în regim de cinci etaje, într-o zona în care maximul era de doua etaje, Consiliul Local Cluj-Napoca a modificat planul urbanistic zonal pentru a putea aviza constructia. În cartierul Grigorescu, pe strada General Eremia Grigorescu nr. 126, se afla unul dintre proiectele imobiliare care stau sub “egida” familiei Capusan. Proiectantul general a fost SC Arhimar Serv SRL, iar constructorul CH Transbeton Constructii SRL, unde are interese Capusan. Tranzactiile de vânzare se fac prin agentia imobiliara Nobila Casa, unde sef este Anica Capusan, sotia lui Chimu. Toate firmele tin de una si aceeasi persoana, adica Chimu Capusan. O alta “zona de influenta” unde Capusan are “interese” este zona Buna Ziua. Chimu Capusan detine aici proprietati si investitii majore, de asemenea construite sub aceeasi marca specifica familiei Capusan. Cel mai amplu proiect în care sunt implicati investitorul Chimu Capusan si familia sa este un ansamblu rezidential realizat printr-o asociere între Elite Grup, societate detinuta de trei membri ai familiei Capusan si italienii de la Mao Imobiliare. Chiar daca în cartierul Buna Ziua, pentru zona locuibila, în PUG si PUZ este specificat ca se pot construi doar locuinte individuale si colective mici cu un regim de înaltime de maxim doua etaje, eventual mansardate, CL Cluj-Napoca a emis o hotarâre prin care admite ca în mijlocul cartierului sa se poata ridica cladiri cu înaltimi de patru pâna la opt etaje, care se doresc a se intitula generic, “centru de cartier”. Societatea care beneficiaza de centrul de cartier din Buna Ziua este nimeni alta decât Elite Grup SRL si apartine aceluiasi Chimu Capusan, iar administrator este sotia acestuia, Anica. În Cluj-Napoca, sotii Capusan sunt actionari la firmele de constructii Chim&Mar si Elite Grup. Chimu Capusan mai este asociat si la SC CH Transbeton Constructii SRL. Aceasta familie “imobiliara” a realizat pe strada Trifoiului din cartierul Andrei Muresanu mai multe blocuri. În cazul centrului de cartier din Buna Ziua, este vorba de un teren de sase hectare în care s-au bagat în jur de cinci milioane de euro, conform unor surse. Însa, acum valoarea terenului detinut de SC Elite Grup, cu planurile urbanistice zonale si de detaliu aprobate de municipalitatea clujeana, a crescut de aproape de trei ori.
Urasi, constructorul minune
Controversatul om de afaceri Bela Urasi s-a apucat de construit. Si nu oriunde, ci în zona rezidentiala a Clujului. Mai precis, Urasi construieste un bloc de P+3 etaje la intersectia strazilor Alverna cu Macinului. Autorizatia de construire a fost eliberata în 10.05.2007 de catre Primaria Cluj-Napoca. Înca o data se vede ca daca ai bani si tupeu, poti sa-ti bati joc de lege. Potrivit Hotarârii de Consiliu Local nr. 748 din 28 noiembrie 2006 “se interzice construirea de locuinte colective mici între case familiale în cartierele traditionale ale orasului precum si în zonele urbanistic închegate”. Urasi, care si-a scos autorizatie de construire pe numele fiicei sale, a ignorat total Hotarârea Consiliului Local si trânteste nu o locuinta colectiva mica, ci un bloc între casele din zona. Surse din Primaria Cluj-Napoca, care doresc sa-si pastreze anonimatul, ne-au declarat ca eliberarea autorizatiei de construire de catre Primarie s-a datorat interventiei lui Bela Rus si a lui Toma Rus pe lânga angajatii Directiei de Urbanism si pe lânga directorul Tehnic al Primariei. Termenul de finalizare a constructiei este 25 iunie 2009. Pâna atunci are timp sa intre în legalitate.
Probleme, probleme
Acestea sunt doar trei cazuri de constructori care, folosindu-se de putere, influenta si bani, considera ca au lumea constructiilor la picioare. Din pacate, actuala legislatie în materie de constructii nu prevede niciun fel de sanctiuni privative de libertate pentru cei care construiesc ilegal. Mai mult decât atât, amenzile sunt atât de mici încât un constructor cu state vechi în domeniu, cel mai probabil, va râde când va vedea procesul verbal de constatarea a contraventiei în care este stipulata amenda pentru neregulile depistate. În aceeasi ordine de idei, am asistat la mai multe cazuri în care constructorii, chiar daca au fost somati sa demoleze constructia fara autorizatie, au refuzat sa faca acest lucru. Cel mai recent caz este cel al afaceristului Costica Pocol, care desi a fost somat sa demoleze partea din imobilul dijn Piata Marasti realizata fara autorizatie, a refuzat total sa faca acest lucru. În consecinta, s-a ales cu o plângere penala. Totusi, în momentul de fata autoritatile locale sunt relative legate la mâini în ceea ce priveste constructiile ilegale. Astfel, daca respectivele immobile sunt construite pe domeniul public, daca se demonstreaza ca respective constructie este ilegala, primaria poate trece la demolarea acesteia. În schimb, daca respectivul imobil este construit pe domeniul privat, cum se întâmpla de cele mai multe ori, municipalitatea este nevoita sa obtina o sentinta judecatoreasca de demolare. Ori, procesul este unul extrem de anevoios si poate dura multi ani. În aceste conditii, constructia ilegala nu salasluieste acolo ani buni, vecinii eu de suferit, mediul înconjurator are de suferit, iar municipalitatea este legata de mâini si de picioare. Mai mult decât atât, mega constructorii pot linistiti, prin diverse modalitati, mai mult sau mai putin legale, sa intre într-o asa zisa legalitate, constructia ramânând la locul ei, în forma initiala. Mai mult decât atât, constructorii atrag clienti, carora nu le spun ca imobilul pe care urmeaza sa-l cumpere nu are toate actele în regula, iar acestia se pot trezi dupa un timp ca trebuie sa evacueze imobilul platit cu bani grei.
Masuri aspre
Adrian Popa, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca a declarat ca spera ca legea sa fie cât de aspra cu putinta, aceasta fiind singura modalitate prin care constructorii se vor “calma”. “Sper din toata inima ca acest proiect de lege sa fie adoptat cât mai rapid. Primarii, municipalitatile din toata tara se confrunta cu problem fantastice din pricina acestor constructori care nu au scrupule în ceea ce priveste constructiile. Sper ca legea aceasta sa fie cât mai aspra cu putinta pentru ca singurele metode prin care constructorii se vor calma va fi iminenta pedeapsa cu închisoarea”, a declarat Adrian Popa.
Punct de cotitura
Ioan Petran, inspector territorial adjunct în cadrul Inspectoratului Teritorial în Constructii Nord-vest a declarat ca acest cod al constructiilor este un punct de cotitura în ceea ce priveste disciplina în constructii. “Este un proiect absolute necesar, în conditiile în care în anumite zone se construieste haotic. Totusi, în conditiile în care este an electoral si toata lumea este ocupata cu alte probleme, nu cred ca se va adopta pâna ciclul electoral nu se va încheia. Acest cod, daca se va adopta, va reprezenta un punct de cotitura în ceea ce priveste disciplina în constructii. Sunt ferm convins ca oamenii vor fi mult mai atenti în ceea ce priveste constructiil”, a declarat Petran.
Augustin Stanciu
vreau sa stiu aplica cineva legea in privinta reclamatiilor facute online? nu as crede ca nu am vazut raspunsuri la intrebari .dumneavoastra ca ziceti?este sau nu?vreau raspuns.
AM FACUT N* RECLAMATII DAR FARA REZULTAT.