Circa 100 de studenţi de la UMF Cluj fac voluntariat într-un proiect prin care vor să sensibilizeze oamenii asupra ce înseamnă să donezi sânge şi să-i determine pe aceştia să devină donatori activi. Campania „Donează sânge! Fii erou!“ se va derula în perioada 8-12 mai şi se doreşte a fi cea mai amplă şi complexă iniţiativă de acest gen mai ales că se va desfăşura în zece centre universitare din ţară.
Oameni de bine din proiectul „Donează sânge! Fii erou!“ subliniază nevoia de a dona activ sânge arătând că în România 2-3% din populaţie are acest obicei faţă de 20-30% cât este procentul în alte state europene sau de 50-60% în ţările nordice.
Campania se va derula între 8 şi 12 mai simultan în oraşele Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Oradea, Târgu-Mureş, Timişoara şi Sibiu. La Cluj, campania este posiiblă datorită muncii a circa 100 de voluntari, toţi studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca.
Odată cu campania se va lansa plaftorma cu aplicaţia „donez450” – www.donez450.ro – prin care se urmăreşte o mai bună comunicare între Centrul Regional de Transfuzie Sanguină şi donatorii de sânge. Platforma amintită a fost dezvoltată de către compania IT – Life is Hard – Work Soft în parteneriat cu proiectul „Donează sânge! Fii erou!” din cadrul Organizaţiei Studenţilor Medicinişti din Cluj şi LIONS Genesis.
„Facem un apel către clujeni: donatul de sânge trebuie să fie făcut constant pentru a asigura o sursă continuă de sânge. Pe lângă acţiunile de educare şi informare a populaţiei, s-au efectuat şi activităţi de renovare şi reutilare a Centrului Regional de Transfuzie Sanguină din Cluj cu aparatură medicală, acţiuni realizate de către LIONS Genesis“, spun studenţii clujeni implicaţi în proiect.
Ce e bine să ştie viitorii donatori Studenţii clujeni atrag atenţia asupra acelor lucruri care e bine să se respecte de către viitorii donatori.
Acestea sunt: să aibă la ei actul de identitate; să mănânce dimineaţă un mic dejun uşor fără grăsimi; vârsta 18-60 ani; stare generală de sănătate bună; greutate corespunzătoare femei>55kg, bărbaţi>60kg; să nu fi avut hepatită, TBC sau alte boli infecţioase; să nu fie alergic; să nu fie răcit; să nu fie sub tratament medicamentos; să nu aibă tensiune arterială >180/100 mmHg; să nu fie în perioada menstruaţiei; să nu fie sub tratament anticoncepţional; să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale sau dentare; să fie odihnit; să nu fie după tură de noapte la serviciu; să nu fi consumat alcool în ultimele 72 ore; să nu fi mâncat grăsimi în ultimele 24 ore; să nu fie în pensie de boală (indiferent de diagnostic); să nu te fi vaccinat în ultimele 2 săptămâni, să nu-şi fi făcut tatuaje în ultimele 6 luni.
E bine de ştiut şi că donatorul primeşte 7 bonuri de masă cu care va putea face cumpărături în orice magazin care acceptă astfel de tichete, dar şi că va putea afce gratuit o serie de analize (Hepatită B şi C, HIV (SIDA), VDRL (Sifilis), HTLV (Leucemie), Hemoglobină, Grup (A, B, O, AB), Rh (D), Anticorpi antieritrocitari (pentru fetele cu Rh – ). Un alt beneficiu ar fi primirea unei adeverinţe pentru: reducere de 50% pentru transportul în comun pentru 1 lună, 1 zi liberă.
De ce să donezi „Nu există substitut pentru sângele uman. Sângele donat are o durată de viaţă limitată, de aceea este important să donezi constant. Se recoltează 450 de ml de sânge, dintre care o unitate de sânge recoltată de la un donator (420 ml) poate salva 3 vieţi, iar restul (30 ml) se foloseşte pentru analize. Cineva are nevoie de sânge o dată la 3 secunde. Doar 2% din populaţia României donează sânge, deşi este estimat că aproximativ 60% din populaţia ţării va avea nevoie, la un moment dat, de minim o transfuzie de sânge. Nu te costă nimic. Scade riscul de a dezvolta anumite forme de cancer şi scade riscul de producere a infarctului miocardic acut. Este un act umanitar“, sunt câteva dintre argumentele redate de organizatorii campaniei.
Cei care vor să ia parte la această campanie şi să doneze sunt aşteptaţi în perioada 8-12 mai la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj-Napoca de pe strada Nicolae Bălcescu nr.18, între orele 7.30 şi 13.30, unde, pe lângă gestul umanitar, donatorii vor fi întâmpinaţi de voluntarii proiectului cu premii, tombole mâncare, sucuri, cafea, ceai, îngheţată şi surprize potrivit Adevarul.