În perioada 12-14 mai 2017, partidul Uniunea Salvați România își alege un nou statut și o nouă conducere în cadrul unui congres desfășurat la hotelurile Napoca și Belvedere, precum și la Cinema Florin Piersic din Cluj, potrivit https://www.usr.ro/.
Pentru funcția de președinte al formațiunii candidează patru membri: consilierul parlamentar Șerban Marinescu; deputatul USR de Cluj Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei pentru sănătate și familie; deputatul Nicușor Dan, actualul lider al USR; Cornelia-Florina German.
Pentru unul dintre cele 20 de locuri din Biroul național s-au înscris peste 50 de candidați, iar primii șapte candidați cu cele mai multe voturi vor deveni vicepreședinți ai partidului.***
Partidul Uniunea Salvați România a fost înregistrat oficial de Tribunalul București la data de 23 iunie 2016, conform http://tmb.ro/. Două luni mai târziu, la 21 august, a avut loc, la București, congresul de fuziune dintre USR, Uniunea Salvați Bucureștiul și Uniunea pentru Codlea (UPC), noua formațiune având numele Uniunea Salvați România. USB a devenit filiala București a USR. În cadrul congresului, a fost ales Biroul Național al USR, format din 11 persoane. Nicușor Dan a fost ales președinte, iar cei cinci vicepreședinți au fost: Cristian Ghica, Clotilde Armand, Roxana Wring, Dumitru Dobrev și Erwin Albu.
La 5 octombrie 2016, USR a prezentat o primă variantă a programului politic al partidului, structurat pe nouă capitole și axat pe câteva direcții distincte: anticorupție și administrație publică, precum și dezvoltarea unei economii sustenabile. Cele nouă capitole vizau următoarele domenii: transparență totală, industria modernă, agricultura micilor fermieri, sănătatea publică, cultura vie, învățământul performant, transportul rapid, energia și mediul, România în lume.
La alegerile legislative din 11 decembrie 2016, USR a obținut 629.375 voturi pentru Senat, adică un scor de 8,92% și 625.154 voturi pentru Camera Deputaților, adică 8,87%, clasându-se pe locul al treilea în preferințele electoratului din România, după PSD și PNL. Astfel, USR a obținut 30 de mandate de deputați și 13 de senatori.