Primăria Cluj Napoca riscă să piardă un proces care are ca miză întreţinerea spaţiilor verzi din oraş, o afacere pentru care administraţia clujeană a semnat un contract de peste 50 de milioane de lei, fără TVA. La ultima şedinţă de consiliu local, un avocat care este reprezentantul firmei Garden Center, care a câştigat contractul de întreţinere a spaţiilor verzi, a atras atenţia consilierilor locali că firma va da primăria în judecată dacă autoritatea nu îşi respectă obligaţiile contractuale asumate contractual.
La ultima şedinţă a Consiliului Local Cluj Napoca, avocatul firmei Garden Center le-a spus consilierilor locali că firma pe care o reprezintă va deschide un proces împotriva administraţiei locale dacă nu se respectă obligaţiile contractuale.
În acest moment, potrivit deciziilor din instanţă, avocatul celor de la Garden Center spune că nu mai există nici un motiv ca municipalitatea clujeană să continue activitatea de întreţinere a spaţiilor verzi din municipiu cu propria regie. ”Între societatea pe care o reprezint şi municipalitate există două acorduri cadru perfect valabile în baza cărora fiecare parte are drepturi şi obligaţii. Serviciile pentru care a fost contractată Garden Center continuă să fie prestate de către RADP în mod nelegal. În cadrul acestei şedinţe se invocă în continuare caracterul executoriu al sentinţei, or efectele clasării sunt clar stabilite de codul de procedură civilă. Este o chestiune juridică simplă! Din această perspectivă hotărârile de consiliu local prin care lucrările au fost atribuite către RADP sunt nelegale”, a arătat avocatul care a depus o plângere prealabilă împotriva deciziei consilierilor de a derula în continuare serviciul de întreţinere a spaţiilor verzi cu propria regie.
În cadrul şedinţei, Alina Rus, şefa Serviciului Juridic,a spus că în pofida faptului că avocatul are dreptate, acest fapt nu împiedică respingerea plângerii şi ulterior posibilitatea de a menţine acordurile cadru cu Garden Center.
“Suspendăm acordul cadrul cu RADP. Sau mergem în paralel cu ambele firme. Vom stabili un cadru în aşa fel încât iarba din oraş să nu crească de doi metri, nici să fim pasibili să ni se ceară prejudicii în instanţă”, a completat viceprimarul Dan Tarcea.
Belele la primăria lui Boc
Municipalitatea clujeană a semnat un contract pentru întreţinerea spaţiilor verzi din Cluj Napoca cu RADP Cluj Napoca, instituţie condusă de Ioan Pantelimon. Iniţial, contractul respectiv a fost atribuit anul trecut firmei Garden Center care a făcut o ofertă de 52,5 milioane de lei, în situaţia în care Primăria Cluj Napoca estimase valoarea acestui contract la aproape 70 de milioane de lei.
Însă, firma care s-a clasat pe locul secund în cadrul licitaţiei respective, SC Rosal, a reuşit pentru moment să anuleze în instanţă atribuirea respectivă. Astfel că primăria condusă de Emil Boc s-a văzut nevoită să accepte oferta venită din partea RADP Cluj Napoca care a propus o serie de preţuri mai mari decât cele ofertate de Garden Center Grup. De altfel, în cadrul şedinţei de CL în care s-a decis acordarea serviciilor de întreţinere a spaţiilor verzi către regia clujeană, avocatul celor de la Garden Center a sesizat acest aspect.
„Am venit să informez membrii Consiliului Local că prin aprobarea contractului cu RADP se creează un prejudiciu bugetului Clujului. Preţurile regiei sunt mai mari decât ale noastre, în condiţiile în care noi avem aici un punct de lucru şi asigurăm deplasarea a 115 oameni, care îşi desfăşoară aici activitatea”, a spus avocatul Valerică Florea, reprezentant al Garden Center.
Contract de 52 de milioane de lei anulat în instanţă
Rezultatul licitaţiei a fost anulat în martie anul trecut, prin decizia Curţii de Apel Cluj, care admisese plângerea firmei Rosal, fostul administrator al spaţiilor verzi. Soluţia pe scurt: Respinge excepţia inadmisibilităţii capetelor 2,3 din cererea de chemare în judecată. Respinge excepţia decăderii din dreptul de a solicita constatarea nulităţii acordurilor cadru. Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active pentru cererea de completare a acţiunii. Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtelor 2 şi 3.Respinge excepţia lipsei de interes a reclamantei. Respinge excepţia nulităţii cererii de completare a acţiunii. Admite excepţia autorităţii de lucru judecat pentru cererea privind obligarea autorităţii contractante de a continua procedura de atribuire prin licitaţie publică. Admite în parte acţiunea. Constată nulitatea absolută a Acordurilor-cadru nr. 75716/24.02.2016 şi 75718/24.02.2016 încheiate între pârâţi. Respinge celelalte capete de cerere. Compensează cheltuielile de judecată. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunţata in şedinţa publică din 14.11.2016.
Contractul estimat la valoarea de 69 milioane lei, fusese atribuit de reprezentanţii Primăriei din Cluj, firmei Garden Center Group, pe ambele sectoare, ofertele câştigătoare totalizând 52,5 milioane lei.
Contestaţia firmei Rosal, actualul furnizor al serviciilor de întreţinere a spaţiilor verzi, respinsă de către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, a fost admisă de instanţa de judecată.
Rosal a contestat rezultatul iniţial al licitaţiei, care o plasase pe Lotul 1, în partea de vest a oraşului, pe locul al treilea, iar pe Lotul 2, pe poziţia secundă, susţinând că oferta Garden Center nu respectase caietul de sarcini.
Cine stă în Garden
Garden Center Grup şi este deţinută, prin intermediul ECO HORTICULTURA, de Ion Olteanu şi Adrian Cobzaru. Cele două firme, Garden Center Group şi Eco Horticultura, au contracte cu majoritatea administraţiilor locale din România. Conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, cele două firme sunt titulare în peste 200 de contracte publice cu administraţiile locale din România şi cu cele sectoriale din Bucureşti. În 2009, un contract încheiat între SC Eco Horticultura şi Administraţia Domeniului Public sector 1 (primărie condusă de Andrei Chiliman) a făcut obiectul unui control al Curţii de Conturi. Verificările au constatat că firma Eco Horticultura a mărit preţurile, iar primarul Andrei Chiliman a plătit mai mult decât făcea pentru amenajarea spaţiilor verzi. La data respectivă bugetul lui Chiliman a fost de aproape 23 de milioane de euro. În 2009, Curtea de Conturi recomanda ”extinderea verificărilor privind lucrările efectuate de Geca Impex şi Eco Horticultura pentru identificarea tuturor cazurilor de nerespectare a clauzelor contractuale prin decontarea unor preţuri mai mari faţă de cele din devizul ofertă sau de nerealizare a lucrărilor contractate şi achitate”, însă rapoartele Curţii de Conturii nu s-au finalizat cu nici un dosar.
Adrian Cobzaru, partenerul de afaceri al lui Olteanu, face parte din cercul de apropiaţi al lui Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, fiind prieten cu fiul edilului bucureştean, Mircea Oprescu.
Primăria face abonamente la spaţii verzi
În urmă cu doi ani, Primăria Cluj Napoca a atribuit contractul ”Material dendrologic pentru municipiul Cluj Napoca” firmei SC Garden Center Grup SRL, valoarea cu care această firmă a câştigat această licitaţie a fost de 626.640 de lei, în situaţia în care municipalitatea estimase valoarea contractului la 885.240 de lei.
În urmă cu şase ani primăria clujeană a încheiat un contract cu SC Rosal Grup SRL şi S.C. Rasimo Impex SRL pentru cumpărarea şi plantarea a 500 de tei, 300 de mesteceni, 4.000 de fire de trandafir japonez, 2.000 bucăţi de iasomie, 5.000 de… ploaie de aur (nu este visul nocturn al primarului, ci un arbust denumit FORSYTHIA SUSPENSA care poate ajunge la o înălţime de 5 metri şi are flori galbene, n.red.) şi 300.000 de bucăţi de lemn câinesc. Toate acestea au fost, bineînţeles, pe bani.
De asemenea, în anul 2007, primăria clujeană a mai făcut o serie de achiziţii pentru plantarea de arbori în centrul oraşului; însă de atunci şi până acum copacii s-au uscat.
Pe lângă achiziţiile de arbori şi arbuşti, administraţia locală a dat bani şi pe celebrele panseluţe. În 2015, primăria a cheltuit 130.000 de lei pentru florile ornamentale care au fost plantate în special în sensurile giratorii, scuaruri, în ghivecele aşezate în zona pietonală de pe Bulevardul Eroilor sau pe alte străzi din zona centrală.