Contabilul clujean Călin Rareş Păcurar, asociat cu Pop Cristian Ioan construiesc un bloc de locuinţe şi birouri/spaţii comerciale pe strada Decebal, vizavi de sediul Eon. Ţinând cont că firma care este beneficiarul investiţiei, SC Decebal Residence a fost deschisă în martie anul acesta se presupune că banii provin din fondurile proprii ale celor doi asociaţi. Pop este unul dintre foştii proprietari ai fostului club Bamboo din Piaţa Mihai Viteazu. În urmă cu câţiva ani, afaceristul clujean Mihael Seles l-a acuzat pe contabilul Păcurar că i-ar fi tras câteva ţepe în cadrul unor afaceri de sute de mii de euro. Cazul a ajuns pe masa procurorilor care au soluţionat dosarul cu soluţia de neîncepere a urmăririi penale în favoarea contabilului.


Până acum câteva luni, pe strada Decebal nr 100 – 102 era o casă de locuit şi un magazin cu piese auto. În februarie anul acesta, soţii Georgeta şi Gheorghe Păcurar au obţinut o autorizaţie de construcţie la adresa respectivă de edificare a unui bloc cu destinaţie mixtă şi cu un regim de înălţime de S+P+Mez+4E. Casele au dispărut, iar acum beneficiarul acestei investiţii imobiliare este firma Decebal Residence înfiinţată în martie 2017 de către doi asociaţi: POP CRISTIAN IOAN şi PĂCURAR RAREŞ CĂLIN. Cum firma este proaspăt deschisă, se presupune că aportul financiar necesar pentru edificarea blocului, fiind vorba de câteva sute de mii de euro, vine din partea celor doi acţionari.

Cristian Pop este un investitor imobiliar din Cluj Napoca şi unul dintre foştii patroni al clubului Bamboo care a funcţionat la ultimul etaj al parkingului de la Mihai Viteazu.

Călin Păcurar este auditor financiar, contabil şi practician în insolvenţă. În urmă cu câţiva ani el a fost acuzat de un om de afaceri din Cluj Napoca, Mihael Seles, de înşelăciune. Pe de o parte, a fost vorba de o afacere cu un teren de pe strada Calea Turzii, iar pe de alta despre o serie de tranzacţii cu acţiunile unei fabrici de scaune.

Însă, Păcurar spune că investiţia realizată prin intermediul Decebal Residence SRL nu are nici o legătură cu afacerile care au avut loc în urmă cu câţiva ani, banii pentru edificarea proiectului provenind din cu totul alte surse.

”Banii pentru această investiţie nu au nici o legătură cu acea afacere, aici fiind vorba de o investiţie în trei. Este vorba de proprietarul terenului, Gheorghe Păcurar, de asociatul meu din firma Decebal Residence, Cristian Pop, care a făcut mai multe investiţii de acest gen.

Revenind la afacerea cu Seles, de care m-aţi întrebat iniţial, vreau să vă spun că singura mea legătură cu acea afacere a fost faptul că medicul de familie al copilului meu deţinea terenul si asta a fost singura mea legătură cu acea afacere. Dacă autorul articolului m-ar fi contactat aş fi putut atunci să îi explic cum stă toată situaţia, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Oricum, plângerea penală s-a soluţionat cu o soluţie de neîncepere a urmăririi penale, iar în urma procesului, Seles şi-a retras plângerea şi a rezolvat situaţia cu proprietarul terenului, însă eu am rămas cu reputaţia pătată”, spune Călin Păcurar.

 

Afaceri clujene

Gazeta de Cluj a publicat un articol referitor la o afacere imobiliară în care erau menţionate mai multe nume de afacerişti clujeni printre care cel al contabilului Călin Păcurar şi al lui Mihael Seles.

”Seles Mihael a constituit societatea Dacca Grup SRL, alături de soţia sa, Seles Laura şi un partener, pe nume Simon Cânpean.  La scurt timp după constituirea firmei, acesta din urmă i l-a prezentat lui Seles Mihael pe Rareş Păcurar care prin firma lui de consultanţă, Business Suport Consulting SRL, urma să se ocupe de contabilitatea firmei Dacca SRL şi a celorlalte societăţi la care Seles Mihael avea participaţii. Rareş Păcurar urma să devină consultantul pentru proiecte de construcţii al lui Seles Mihael, contra sumei de 5000 de euro, sumă plătită de acesta fără a primi vreun document justificativ sau chitanţă. Rareş Păcurar, i-a propus lui Seles Mihael să constituie o nouă societate, care ulterior avea să se numească Build Investment Development SRL, pe scurt BID, prin care să desfăşoare un proiect imobiliar de amploare. Condiţiile afacerii erau următoarele: Rareş Păcurar urma să contribuie la capitalul societăţii cu un teren pe care avea un antecontract de vânzare-cumpărare, teren situat pe Calea Turzii în suprafaţă de 1300 mp, antecontract semnat cu o certă familie Corpodean; în schimb, Seles Mihael urma să finanţeze proiectul imobiliar care urma să se desfăşoare, la care urma să contribuie cu fonduri proprii. Pentru a întări perspectiva profitului care avea să urmeze, Rareş Păcurar a insistat pe lângă partea vătămată, spunându-i acesteia că are deja un client, mai precis compania de software Fortech, firmă care avea să cumpere 1000 mp din suprafaţa construită totală de 1300 mp, pentru suma de 1.350.000 de euro, respectiv 1350 euro/mp.  În plus, Fortech, prezentă prin Silvia Banabic şi Călin Văduva, avea să contribuie la construcţia imobilului prin diverse plăţi în avans, respectiv 100.000 de euro din start, 300.000 de euro la data începerii lucrărilor şi restul la semnarea contractului autentic”, arăta articolul respectiv.

Păcurar i-a cerut lui Seles Mihael să-i achite în avans profitul care i-ar reveni, adică aproximativ 200.000 de euro, înainte de constituirea societăţii BID sau de realizarea construcţiei imobilului. Seles Mihael, fără a suspecta ceva, i-a spus contabilului că nu deţine suma respectivă, dar că îi poate da acestuia în schimb două apartamente. Considerând că cele două apartamente valorau 255.000 de euro, acesta se obliga să-i restituie suma de 55.000 euro diferenţă până în data de 30 noiembrie 2008. La data de 28 iulie 2008 cei doi au perfectat două antecontracte de vânzare-cumpărare, unul pe un apartament situat în Bună Ziua, şi altul pe strada Câmpului, apartament în care Seles Mihael locuia împreună cu familia. La numai o lună după aceea, Rareş Păcurar l-a chemat pe Seles Mihael pentru a semna un act din care să rezulte faptul că acesta a vândut mai departe apartamentul şi demisolul de pe strada Bună Ziua către Răzvan Preda, unul dintre clienţii săi.

În iulie 2009, Seles Mihael a fost anunţat de către contabil că acesta s-a înţeles cu asociatul lui din firma Dacca SRL, Simion Câmpean, să îl împuternicească pe el să-i cesioneze părţile sociale pe care le deţine la valoarea nominală de 80 de RON, pe motiv că acesta nu vroia să se întâlnească cu el. După ce la data de 18 august 2009, Rareş Păcurar i-a prezentat lui Seles Mihael o copie după procura specială pe care o primise de la Simion Cânpean prin care el era împuternicit să semneze orice act în numele firmei Dacca SRL,  contabilul i-a amintit că ar trebui să îi precizeze un termen până la care urmează să elibereze apartamentul în care locuia, pentru a-l vinde mai departe lui Răzvan Preda, cel mai bun client al său.

La scurt timp, Rareş Păcurar l-a ameninţat pe Seles Mihael că, dacă nu-i predă apartamentul din Bună Ziua, apartament în care stătea alături de familie, urma să vândă părţile sociale din Dacca SRL, pe care le controlează datorită procurei de la Simion Câmpean, cu 75.000 de euro unor asociaţi ai acestuia din firma  Eurogloria SRL , cu care ştia că are neînţelegeri.


Plângere penală soluţionată cu NUP

Seles Mihael a făcut o plângere penală împotriva lui Rareş Păcurar, pentru infracţiunile prevăzute de art.215, alin 1 şi 3 Codul Penal,  de art. 194 CP şi art. 193, mai precis înşelăciune, şantaj şi ameninţare. Plângerea a fost soluţionată cu o soluţie de neîncepere a urmăririi penale. În motivarea ordonanţei de neîncepere a urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, şantaj şi ameninţare, se reţine că pentru existenţa infracţiunii prevăzute de art. 215 CP (înşelăciune) este necesară o acţiune de inducere şi menţinere în eroare cu prilejul încheierii sau executării unui contract, în aşa fel încât fără această inducere în eroare, cel înşelat nu ar fi contractat, apreciindu-se totodată că în speţă acest lucru nu a fost dovedit.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.