Locuinţele disponibile spre vânzare în România s-au scumpit, în medie, cu 3,1% în al doilea trimestru din 2017. Cluj-Napoca ocupă primul loc în clasamentul celor mai mari preţuri pe metru pătrat pentru apartamente, fiind urmat de Bucureşti, potrivit unei analize Imobiliare.ro publicată marţi.
În al doilea trimestru al acestui an, locuinţele disponibile spre vânzare în România s-au scumpit, în medie, cu 3,1%, creşterea fiind una similară cu cea consemnată în perioada similară din 2016, respectiv 3%. În primele trei luni din 2017, locuinţele s-au scumpit cu 4%.
Preţurile locuinţelor din România se află pe un trend ascendent constant în ultimii trei ani, indică datele centralizate de Analize Imobiliare.
Pretenţiile vânzătorilor autohtoni de proprietăţi rezidenţiale s-au majorat, în medie, cu 13% în ultimele 12 luni, potrivit statisticilor.
Cu o valoare de 1.330 de euro pe metru pătrat, Cluj-Napoca continuă să ocupe primul loc în clasamentul celor mai mari preţuri (medii) solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare în marile oraşe; pretenţiile vânzătorilor din oraş majorându-se, de altfel, cel mai mult în al doilea trimestru din 2017, respectiv cu 4,9%.
Pe locul al doilea în top se situează Bucureştiul, cu un preţ mediu de 1.240 de euro pe metru pătrat util şi un avans de 3,4% în ultimele trei luni. Distanţa dintre cele două mari oraşe ale ţării s-a diminuat însă în ultimele 12 luni, pentru că preţurile au crescut mai mult în Capitală decât în Cluj-Napoca – 12,9% faţă de 11,7%.
După un avans de 4% în al doilea trimestru din 2017 şi, respectiv, de 8,3% în ultimul an, Constanţa a ajuns la o medie de 1.020 de euro pe metru pătrat util. Preţurile apartamentelor din Braşov şi Iaşi s-au majorat cel mai puţin atât în ultimul trimestru, cât şi în ultimele 12 luni, situându-se acum la 950 şi, respectiv 920 de euro pe metru pătrat util. Timişoara a înregistrat în cel de-al doilea trimestru un avans de 3,5%, ajungând la un preţ mediu pe metru pătrat de 1.080 de euro.
Potrivit preşedintelui Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR), dezvoltatorii ar trebuie să acorde o atenţie oraşelor mari precum Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Braşov.
Bataie de joc. Preturi umflate artificial in piata, toti construiesc dar romanii sunt tot mai putini. Exista cerere dar pana cand, cei care si-au luat un credit pentru un apartament e clar ca nu mai sunt interesati de inca unul. Curand vor scadea drastic, cum s-a mai intamplat cu piata imobiliara.
Nu ii chiar asa Andrei, multi isi cumpara apartamente pentru a investi si bani, o sa fie doritori stai linistit 🙂
Iar preturile chiar sunt extrem de nesimtite pentru Romania, mai bine iti cumperi un apartament intr-o capitala frumoasa decat la noi :))) Trist !
Stirile despre imobiliarele din Cluj sunt din sfera SF deoarece „constructorii” clujeni, nu stiu sa construiasca imobile, dar isi imagineaza ca un investitor da sute de mii de euro pe o casa care nu respecta standarde elementare in constructii, fara stalpi de rezistenta si urata pe deasupra. Oricum semnatarul articolului Razvan Robu nu este la curent cu preturile ….sunt mult mai mari de 1330.