Omul de afaceri Gavril Gorea, cel care a pus pe picioare Gomar Lux pare să nu mai scape de probleme. Acesta este trimis în judecată pentru evaziune fiscală, după ce a înregistrat în contabilitatea unei firme 23 de facturi fiscale fictive. Inclusiv Iproeb a depus plângere împotriva acestuia şi a semnalat practicile sale neortodoxe şi ilegale.
Braţul lung al legii pare să fi ajuns în sfârşit la Gavril Gorea, omul de afaceri care a pus pe picioare imperiul Gomar Lux, care i-a adus bani frumoşi în ultimii douăzeci de ani.
Deşi nu puţini au fost cei care au tras un semnal de alarmă cu privire la ingineriile financiare la care apelează Gavril Gorea pentru a scăpa de creditori sau chiar de dările pe care trebuie să le dea statului, până acum nu s-a mişcat nimic, cel puţin nu pe partea penală.
Asta deşi în 2015, chiar la începutul anului, Iproeb-ul anunţa că face plângere penală împotriva omului de afaceri pentru mai multe infracţiuni.
„Societatea IPROEB S.A., în calitate de creditor, a formulat cerere de admitere a creanţelor în dosarul nr. 2840/112/2014, aflat pe rolul Tribunalului Bistriţa-Năsăud, având ca obiect procedura insolvenţei debitorului Gomar Lux S.A. Împotriva societăţii Gomar Lux S.A. şi a administratorului Gorea Gavril, societatea comercială IPROEB S.A. a formulat plângere penală şi s-a constituit parte civilă în legătură cu comiterea următoarelor infracţiuni: abuz de încredere prin fraudarea creditorilor, infracţiuni de fals în înscrisuri, infracţiuni de spălare de bani şi infracţiuni la legea societăţilor comerciale”, îşi înştiinţa IPROEB acţionarii în 13.01.2015.
Această plângere penală nu s-a concretizat, însă, cu vreo trimitere în judecată a omului de afaceri.
Facturile fiscale false, înregistrate în 2009, i-au venit de hac
Procurorii au intrat totuşi pe fir, şi-l trimit în judecată pe Gorea Gavril pentru 23 de facturi fiscale fictive, înregistrate în contabilitate tocmai în 2009, adică acum 8 ani.
„Gorea Gavril a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală, constând în faptul că în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, în perioada aprilie-septembrie 2009, a dispus înregistrarea în contabilitate, a unui număr de 23 facturi fiscale fictive, ca beneficiar al unui număr de 7 circuite evazioniste, cu scopul sustragerii de plata obligaţiilor fiscale către bugetul de stat, în sumă de 1.084.672 de lei”, se arată în comunicatul de presă făcut public de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud.
Nu doar pentru a scăpa de obligaţiile fiscale către bugetul de stat a apelat Gavril Gorea la metode mai puţin ortodoxe. Potrivit celor care au făcut afaceri cu Gomar Lux, Gavril Gorea a apelat la procedura falimentului tocmai pentru a scăpa de datoriile uriaşe, care ar fi ajuns la 82,5 milioane de lei.
Această metodă nu ar fi fost aplicată doar pentru Gomar Lux, ci şi pentru Gomar Electric SRL, care înregistra datorii care treceau de 50 de milioane de lei.
În timp ce SRL-urile cu datorii erau băgate în mormânt, altele se năşteau
Aproape concomitent cu depunerea cererilor de deschidere a falimentului a firmelor Gomar Lux şi Gomar Electric, la Registrul Comerţului Bistriţa-Năsăud a fost înregistrată o nouă firmă, Geklart Lighting, care are aceeaşi adresă, acelaşi obiect de activitate ca şi cea care a intrat de curând în faliment, dar şi aproximativ aceiaşi asociaţi.
Asta se întâmpla în toamna anului 2014. În 23 septembrie, Tribunalul Bistriţa-Năsăud admite cererea debitorului Gomar Lux de deschidere a procedurii simplificate de faliment, numind în calitate de lichidator judiciar pe Ultralex SPRL.
Deşi criza financiară a lovit destul de dur şi în această companie, Gomar Lux pare să se redreseze după anul 2010. Astfel, pentru anul 2013, compania raportează o cifră de afaceri de 163 de milioane de lei şi un profit net de aproape 260.000 de lei şi datorii de circa 82,6 milioane de lei.
Cu toate acestea, reprezentanţii Gomar Lux cer deschiderea procedurii simplificate de faliment, susţinând că „din actele contabile ale societăţii rezultă incapacitatea de plată a acesteia, în condiţiile în care are datorii totale de 86,6 milioane de lei şi activitatea pe care o desfăşoară, comerţ cu ridicata a altor maşini şi echipamente a încetat, din cauză că solicitările pentru aceste tipuri de servicii/produse au coborât sub limita la care costurile proprii de funcţionare mai puteau fi acoperite.
Gomar Lux figurează şi în evidenţele Centralei Incidentelor de Plăţi, cu instrumente de plată refuzate la plată în valoare totală de peste 3,4 milioane de lei.
Procesul de faliment din 2014 încă nu s-a finalizat nici acum, următorul termen de judecată fiind fixat pentru luna octombrie a acestui an. La masa credală s-au înscris peste 50 de entităţi, printre care şi Aquabis, Rompetrol, Somplast, Primăria Bistriţa, Banca Transilvnia, Primăria Şieu-Măgheruş, Iproeb, ANAF, Geklart Lighting, Garanti Bank, Electrica, Unicredit Ţiriac Bank, Electroplast, BRD, E.On, Primăria comunei Mărişelu, Primăria Tiha Bârgăului sau Primăria Arad.
Geklart Lighting SRL este practic o încercare de mutare discretă a activităţii celor două societăţi falimentare, pe o nouă firmă. Până şi site-urile celor două societăţi sunt redirecţionate spre pagina noii firme.
Pentru hotelul şi restaurantul situat pe DN17 a fost deschisă o altă societate comercială SC Hotel Gomar Lux. Potrivit surselor noastre restaurantul Gomar Lux încă este susţinut de câteva contracte de catering, dar şi de puţinii miri care aleg să îşi organizeze nunta acolo.
Potrivit raportărilor financiare pentru anul 2016, Geklart Lighting SRL a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 12,1 milioane de lei, profit net 0 şi pierderi în valoare de 19.400 de lei.
Ceva mai bine stă SC Hotel Gomar Lux SRL, care a raportat pentru anul 2016, o cifră de afaceri de 1,3 milioane de lei. Profitul ajunge la 160.224 de lei, iar pierderea este 0.
Dacă Geklart Lighting SRL a avut în 2016 doar un singur angajat, SC Hotel Gomar Lux SRL are 18 angajaţi, semn că partea de restaurant şi hotel încă mai funcţionează şi este şi profitabilă.
Andreea Moldovan
[…] insolvenţă, datoriile acestora fiind de ordinul zecilor de milioane de lei. Luna trecută, presa locală/regională a anunţat că Gavril GOREA (56 de ani), fondatorul companiilor, tocmai a fost trimis în judecată pentru […]