Gazeta de Cluj va prezinta începând cu acest numar o analiza la rece a modului în care primarii din oresele si municipiile judetului Cluj si-au respectat promisiunile lansate în campania din 2004. Vom pune fata în fata „puterea locala”, reprezentata de primarul în exercitiu si oponentii acesteia.
Pentru început Gazeta a poposit în municipiul Dej. Primarul Dejului, Ioan Ungur va candida pentru un nou mandat, având planuri mari pentru urmatorii ani, printre acestea numarându-se dezvoltarea parcului industrial local. Însa acesta nu a scapat de reprosuri. Presedintele PSD Dej, Cornel Itu îl acuza pe Ungur de lipsa de transparenta din Consiliul Local si de neglijarea anumitor cartiere dejene, în timp ce posibilul candidat din partea PD-L, Viorel Gavrea e de parere ca în Dej se puteau face mai multe, bunastarea întârziind sa apara.
Ioan Ungur, primarul municipiului Dej va candida si anul acesta pentru Primarie. ,,Voi candida pentru ca nu am realizat tot ceea ce mi-am propus si mai sunt multe de facut”, a declarat acesta. Printre obiectivele nerealizate se numara introducerea apei în cartierul Viile Dejului si reamenajarea strazii Ecaterina Teodoroiu. Daca va fi reales pentru Primaria Dej, Ungur are planuri mari pentru urmatorii patru ani. ,,Am de gând sa modernizez partial cartierul Dealul Florilor si zona Dej-Triaj. Alte proiecte ce vor prinde contur sunt refacerea drumurilor si construirea a 400 de locuri de parcare, însa prioritatea noastra este realizarea parcului industrial Dej. Aici se vor construi doua fabrici de un concern german, unde se vor turna blocuri motor pentru Porsche si Jaguar. Lucrarile vor începe la sfârsitul lunii aprilie si vor fi finalizate în 2009. În parcul industrial se va construi si o fabrica de cabluri, deci e necesara construirea unei centrale electrice care sa asigure energia electrica pentru întreg parcul industrial, lucrarile urmând a fi terminate pâna la sfârsitul acestui an. O astfel de investitie este benefica pentru municipiul Dej, deoarece noul parc industrial va oferi 2000 de locuri de munca, iar impozitul de pe salarii va duce automat la asigurarea unor fonduri suplimentare, ce vor fi utilizate pentru modernizarea municipiului” a explicat primarul Dejului.
Promisiuni peste promisiuni
,,În planurile mele intra si înlocuirea întregii retele de apa a orasului, dar si aductiunea apei de la statia de epurare din Gilau, proiect ce va fi finantat de ISPA cu 22,5 milioane de euro. Dejul are nevoie si de o amenajare a potentialului lacurilor sarate, de aceea pâna în iunie 2009, zona din jurul Lacului Torog va fi transformata într-o zona turistica, unde dejenii se vor putea relaxa si vara, si iarna,”a declarat Ungur.
Printre planurile primarului în exercitiu se afla si realizarea unui centru de afaceri, unde afaceristii dejeni îsi vor putea desfasura activitatea, pentru aceasta constructie fiind nevoie de opt milioane de euro. Alte proiecte ce vor fi puse în derulare sunt reabilitarea centrului istoric, construirea unui centru arheologic, dar si crearea unor parcari subterane în valoare de opt milioane de euro. ,,Transformarea padurii Bungar în parc de agrement se afla pe lista mea cu prioritati, pentru acest proiect alocându-se cinci milioane de euro. Însa este dezvoltarea industriala a orasului este prioritara, astfel încât sa se asigure locuri de munca pentru toata lumea, inclusiv pentru cei din jurul Dejului, ”a încheiat primarul municipiului Dej.
Un nou suflu pentru dejeni
Presedintele PSD Dej, Cornel Itu sustine ca nu va candida pentru Primaria municipiului Dej, dar va candida pentru un nou mandat de consilier local. Itu considera ca municipiul Dej are nevoie de un nou suflu, de o adevarata transformare. ,,Dejul are nevoie de drumuri corespunzatoare, de parcuri si locuri de joaca pentru copii. Iar centrul istoric ar trebui sa fie repus în valoare, însa acest lucru este aproape imposibil, având în vedere faptul ca orasul duce lipsa de un arhitect care sa gândeasca în perspectiva. O alta problema pe care municipiul trebuie sa o rezolve este chestiunea mediului, dar si aducerea apei potabile de la Gilau. Din 2000 am tot propus ca sistemul sanitar dejean sa fie sprijinit mai mult, dar nu m-a ascultat nimeni. Spitalul ar trebui reabilitat si dotat corespunzator normelor europene. Un alt sprijin ar trebui acordat medicilor care fac naveta de la Cluj, punându-le la dispozitie o garsoniera unde sa se odihneasca, altfel toti vor dori sa se reîntoarca la Cluj-Napoca”, a precizat liderul PSD al filialei dejene.
Reprosurile opozitiei
Printre reprosurile aduse actualului primar, Ioan Ungur se numara lipsa de transparenta din Consiliul Local, situatia retelei de drumuri, dar si neglijarea anumitor cartiere din Dej, care nu au beneficiat de o infrastructura noua. Potrivit lui Itu, comparativ cu celelalte cartiere, zona Mulatau este cea mai neglijata, ducând lipsa de canalizare si apa potabila. ,,În legatura cu parcul industrial, ca locuri de munca, bugetul pe 2008 e mai mic decât prognoza pe 2007. S-au creat locuri de munca, dar unele sunt slab platite, în aceasta situatie aflându-se angajatii de la ACER, care sunt foarte prost platiti. Dezvoltarea parcului industrial ar trebui sa fie benefica pentru bugetul local, însa ar trebui sa fie mentinut un echilibru între platforma de Nord si cea de Sud. Platforma de Nord nu a fost sprijinita în aceeasi masura în care a fost sprijinita cea de Sud,” a continuat Cornel Itu. În plus, acesta e de parere ca pentru fabrica de blocuri motor Porsche nu exista forta de munca calificata si ca ar fi necesara crearea unei scoli tehnice, unde muncitorii dejeni sa obtina calificare, astfel forta de munca va fi adusa din alta parte, lucru ce ar dauna economiei dejene. Întrebat ce parere are despre proiectele lui Ioan Ungur, Itu a declarat ca acesta si-a facut mai multa campanie electorala, decât sa prezinte realitatea.
PD-L o cere
Un posibil candidat la primaria Dejului este Viorel Gavrea, directorul general comercial al MG TEC Grup. Membru al PD-L, acesta a declarat ca nu s-a gândit niciodata sa candideze pentru functia de primar, dar daca partidul o cere…. „În urma cu câteva saptamâni, Institutul de Statistica a realizat, la nivelul orasului, sondaje de opinie pentru a vedea cine e cel mai potrivit candidat pentru Primarie. Pe lista se afla si Adrian Hetea, presedintele PD-L Cluj, dar eu m-am situat pe o pozitie mai buna în clasament. Astfel, cei de la Cluj au decis ca eu sunt cel mai potrivit candidat pentru primarie. Mi s-a spus sa o iau ca si pe om provocare politica. Atunci mi-am pus întrebarea: Are Dejul nevoie de cineva?. Ma gândesc ca un primar trebuie sa fie responsabil din punct de vedere civic. Voi candida doar daca partidul îmi ofera sprijin complet si o sa îmi asigure toate fondurile necesare pentru a face din Dej un oras european. Pâna nu stabilim toate detaliile, nu am de gând sa fac vreun pas” , a declarat Gavrea.
Dejul, oras minier
,,Nu zic ca Ungur a fost un primar rau, dar în cei opt ani putea sa faca mai multe. Daca ma uit acum la oras, nu vad nici o diferenta între Dej si un oras minier. Dejul nu a evoluat deloc, iar bunastarea întârzie sa apara. Orasul are nevoie de o schimbare, are nevoie de investitori straini care sa aduca bunastarea în municipiu. Arterele trebuie sa fie aduse la nivel european, iar reteaua de apa trebuie sa fie si ea modernizata”, a precizat Gavrea. În acelasi timp, Viorel Gavrea considera ca prioritatea numarul unu pentru municipiul Dej este amenajarea unor zone de agrement, unde locuitorii se pot relaxa. În legatura cu proiectele pe care actualul primar are de gând sa le puna în practica, Gavrea e de parere ca majoritatea proiectelor sunt doar niste vise, deoarece Primaria nu dispune de fonduri suficiente pentru a da contur tuturor proiectelor. ,,Din câte stiu eu, doar zona din jurul Torogului a primit fonduri pentru ca lucrarile sa poata începe la sfârsitul lunii aprilie, iar în ceea ce priveste ,,Padurea Magica”, proiectul este doar în stadiul discutiilor. Dupa parerea mea, Dejul are nevoie de o fatadizare la nivelul întregului oras. Aceasta modernizare nu ar trebui sa înceapa pe cartiere, ci proiectul ar trebui pus în practica în acelasi timp si în întregul oras”, a continuat Gavrea. În ceea ce priveste parcul industrial, posibilul candidat la Primaria Dejului, e de parere ca fabricile de blocuri motor nu pot oferi 2000 de locuri de munca. ,,2000 de locuri e mult spus, Porsche poate oferi maxim 1000 de locuri, deoarece pentru a turna blocuri motor nu e nevoie de un numar mare de oameni. Daca sunt multi angajati salariile vor fi mici si nu vor atrage forta de munca, dar daca numarul de angajati este potrivit, salariile vor fi si pe masura”, a încheiat Gavrea.
Timea Moldovan