Mircia Giurgiu este deputatul cel mai activ din Parlamentul României. Dupa aproape trei ani de deputatie, circula cu autobuzul si îi asculta pe toti cei care îi bat la usa. Desi are relatii bune cu toate partidele politice, nu a solidarizat cu niciunul dintre ele, doar de dragul sprijinului politic. Deputatul independent afirma ca Legea votului uninominal nu îl avantajeaza. Daca nu va mai intra în Parlament se va întoarce la fostul loc de munca, de la Imprimeria Ardealul, unde nici macar nu ocupa un post de conducere.
Gazeta. Ce se va întâmpla în toamna acetui an? Va gânditi sa mai candidati pentru un loc în Parlamentul României? Va gânditi la o colaborare cu vreunul dintre partidele politice?
Dep. Mircia Giurgiu: Nu stiu sigur ce voi face. Nu m-am hotarât. Eu am reprezentat sindicatele si asa va fi si în continuare. Am o relatie foarte buna cu toate partidele politice, dar înca nu s-a facut niciun pas. Sunt independent si, din aceasta pozitie, sunt multumit ca am vazut martea trecuta cum un proiect legislativ de-al meu a fost votat cu o majoritate absoluta, existând doar doua voturi contra. Si acestea au fost, cred, din greseala. Este vorba de proiectul de lege privind Statutul Personalului Aeronautic tehnic din aviatia civila. Pe acesta l-am sustinut singur. Stiu ca am riscat dar a iesit bine. A fost, de fapt, primul proiect pe care am reusit sa îl sustin singur si a reusit sa treaca cu bine prin Parlament.De obicei am cerut sprijinul colegilor din partide, dar de data aceasta nu a fost nevoie…
Se politizeaza si mai mult votul
Gazeta: Cum ar afecta o eventuala candidatura introducerea votului uninominal?
Dep. Mircia Giurgiu: Legea uninominalului nu ma ajuta, pierd mult din cauza acesteia. Eu i-am ajutat pe toti atunci când au avut nevoie. Când a fost vorba de salarii, de exemplu. Pe cei de la Industria Sârmei Câmpia Turzii când au protestat. Am fost la miting. Am stat pâna seara. Am plecat ultimul de acolo. Pe cei de la Sticla Turda, de la Transport Local Turda si Dej. Sunt sindicate pe care le-am sprijinit. Apoi am fost în majoritatea comunelor din judet. Am fost în Mitea, în Margau, în satele din zonele montana, Belis, Racatau, în Aghires. Acum judetul va fi împartit în cca. zece-cincisprezece circumscriptii electorale. Consider ca cel mai bine pentru mine ar fi fost daca s-ar fi votat pe liste cu nume. Asa, astept sa vedem. Daca voi candida într-o circumscriptie din Muntii Apuseni, voi pierde electoratul din municipiu si viceversa. La urma urmei, nici macar salariatii unei fabrici nu locuiesc toti în aceeasi zona…asa ca si ca sindicalist am de pierdut. Se politizeaza si mai mult votul. Fiecare partid va avea zece- cincisprezece candidati care vor concura între ei si, toti, împotriva mea. Ca independent voi avea sanse putine…Sunt constient de asta.
Gazeta: Credeti ca, daca ati fi avut un partid care sa va sustina ati fi reusit sa promovati mai multe proiecte legislative?
Dep. Mircia Giurgiu: Problema e ca proiectele de lege întârzie cam mult. Important e sa se voteze. Probabil ca, daca as fi facut parte dintr-un partid ar fi fost mai multe proiecte votate. Cineva din Parlament mi-a spus ca, daca as fi fost la ei, poate ca trei sferturi dintre propuneri ar fi fost votate… Dar asta e.. Nu îmi pare rau. Eu mi-am facut treaba în Parlament ca sindicalist si ca cetatean al Clujului. Am vrut si vreau ca fiecare clujean sa stie ca se bucura de toata atentia, ca îl vom sprijini. Nu s-a întâmplat niciodata ca vreun cetatean sa vina în audienta si sa nu facem tot ce se poate pentru el.
Gazeta: Cum ati reactionat vizavi de introducerea noii grile de impozitare, atât ca reprezentant al sindicatelor, cât si ca parlamentar?
Dep. Mircia Giurgiu: Am încercat, prin toate mijloacele, sa ma opun. Am initiat si un proiecte de lege menite sa sprijine populatia. De exemplu, am elaborat un proiect de lege prin care cei care produc tuica doar pentru consum propriu sa fie scutiti de impozite. La noi, la sate, toti vor sa aiba tuica de casa. Tine de traditie si mi se pare anormal ca pentru aceasta sa plateasca taxe. Normal, cei care vor fi prinsi ca intra pe piata cu tuica, trebuie amendati. Ceilalti, însa, trebuie sa fie scutiti de accize. Proiectul a trecut de Senat. În Camera a cazut la Comisia de Buget-Finante. Acum încercam sa îi lamurim ca oamenii nu trebuie taxati. Mai mult, încercam sa îi convingem ca noile reglementari privitoare la introducerea unor tehnologii noi sunt deplasate si ca producerea tuicii poate ramâne ceva „traditionalist”.
Probleme sinficale
Gazeta:Sindicatele sunt nemultumite. Multe dintre acestea au început protestele, iar altele se pregatesc sa iasa în strada. De ce se întâmpla asta?
Mircia Giurgiu: Au aparut mai multe nemultumiri. Mai mult; sindicate au iesit în strada si altele sunt pe punctul de a începe protestele. Sunt nemultumiti functionarii publici, cei din domeniul feroviar, producatorii de lapte, crescatorii de animale, etc. Sunt si alte sindicate care acum sunt în negocieri pentru semnarea contractelor colective de munca pentru acest an. Eu am sprijinit mereu sindicatele.
Gazeta: Problemele de la Somvetra Gherla s-au rezolvat?
Mircia Giurgiu: Am cerut sa le dea urgent restantele salariale angajatilor, pentru perioada noiembrie 2005-iulie 2006. Actualmente restantele sunt de 1.658.088 RON. Fabrica a fost vânduta în 13 decembrie 2004. Am aflat ca aceasta functiona fara a-si plati facturile. Am sesizat AVAS, dar cei de acolo mi-au raspuns ca noii proprietari au nevoie de un an de gratie, pentru a se organiza. Dupa un an, situatia era mai neagra decât în cele mai pesimiste aprecieri ale noastre. Somvetra s-a închis si 626 de salariati au ramas fara un loc de munca. Fostii angajati nu au fost platiti. Acum am primit un raspuns la interpelarile mele iar problema nu e rezolvata. Banii exista dar nu ajung la oameni.
Gazeta: Ati luat pozitie fata de cresterile nejustificate de preturi la energie, gaze etc. Pe ce considerente?
Mircia Giurgiu: M-a intrigat faptul ca, în aceasta iarna au aparut facturi de 960 de lei, de 450 de lei. M-am adresat Minsiterului Muncii si Autoritatii Nationale de resort pentru a le aduce la cunostinta faptul ca, în anumite cazuri oamenii nu pot sa plateasca aceste sume. Facturile mentionate, paradoxal, vin din partea unor locatari ai unor simple apartamente de bloc, dotate cu…repartitoare. Si asa sumele au fost exorbitanete. Firmele de repartitoare s-au suparat pe mine, au zis ca ar fi trebuit sa îi contactez pe ei mai întai. Dar asta e..
Gazeta. Ati suparta pe multi?
Dep, Mircia Giurgiu: Eu nu i-am suparat. S-au suparat singuri. Cei din firmele de repartitoare, de exemplu, trebuie sa fie constienti ca si cei pe care i-am aparat au fost suparati când si-au vazut facturile umflate. Pensionarilor le trebuie câte trei luni ca sa plateasca asemenea sume…Apoi, cum au afirmat si cei din sindicate, exista peste un milion de români care primesc salariul minim pe economie, de 500 de lei. În aceste conditii aud ca iar se scumpesc gazele. Din ce motiv? Nu se stie. În România acestea sunt, deja, la fel de scumpe ca si în celelate tari ale Europei. Nu exista, deci, niciun motiv pentru ca românii sa suporte o noua majorare. Am depus, deja, o interpelare catre autoritatea de resort pe aceasta tema.
Sanatatea „bolnava”
Gazeta: V-ati implicat mai mult în problemele sociale. Ce v-a deranjat?
Mircia Giurgiu. M-a deranjat situatia din sistemul sanitar. Lipsa dotarilor. I-am atras atentia ministrului Eugen Nicolaescu în 2006 vizavi de criza din sistem. El a raspuns ca e cel mai mare procent din Buget alocat vreodata pentru sanatate. Din pacate Centrul de Diagnostic si Tratament din Cluj, de exemplu, se confrunta cu probleme serioase din cauza lipsei banilor. Bolnavii, de obicei foarte saraci, au nevoie de programari si le vine rândul peste o saptamâna, doua. Am mai luat atitudine si împotriva sistemului de pensii private. Acum se discuta pe aceasta tema. Eu am atrasa atentia înca de la început vizavi de necesitatea prezentarii perioadice a unor rapoarte care sa ilustreze bonitatea fondurilor. Abia acum unii au realizat ca exista riscul ca cei care contribuie la unele fonduri sa ramâna fara bani.De fapt, dupa patru ani de mandat am noua proiecte aprobate din 172 propuse. Par putine dar, dat fiind faptul ca sunt independent, nu e rau. Nu exista niciun alt parlamentar care sa aiba mai multe proiecte depuse, cu siguranta. Am reusit sa fac cu adevarat ceva. Campania pentru o alimentatie sanatoasa s-a bucurat de un real succes. S-a facut de putin timp si un experiment la Scoala „Octavian Goga” care a aratat cât de putin sanatoasa este alimentatia copiilor. De asemenea,mai vreau, ca în perioada urmatoare sa reusesc sa rezolv problema proprietarilor bolnavi de anemie infectioasa care, desi trebuie sa predea caii Statului nu sunt despagubiti, dimpotriva, amendati cu 1.000-3.000 RON.Mai sunt multe de facut…
Gazeta: Daca pâna la alegeri nu gasiti o formula de colaborare cu un partid politic, veti candida ca independent? Ce veti face daca nu veti mai obtine un mandat la alegeri?
Dep. Mircea Giurgiu: Nu voi candida ca independent. În nicun caz. Oricum pe cartea mea de munca apare Imprimeria „Ardealul”. Acolo aveam un salariu de vreo cinci milioane când am plecat. Nu am acceptat, în timp, nicio functie de conducere. Am ramas muncitor calificat, desi am terminat o facultate. Am promis ca voi ramâne alaturi de sindicate. La asta ma voi întoarce…
Ligia Popa