Tactica lui Ludovic Orban de a iniția discuții la bucată cu unii parlamentari ai Puterii pentru a le obține măcar votul, dacă nu și adeziunea, nu pare a da rezultele scontate. Aflat în opoziție, PNL nu are nimic substanțial ce să ofere potențialilor traseiști. Dimpotrivă, după episodul Ramona Mănescu, alți parlamentari liberali dau semne că ar putea face pasul spre ALDE.
În PNL sunt vânați nemulțumiții. Liderii ALDE au identificat o serie de parlamentari liberali care fie au fost trași pe dreapta după ultimele alegeri interne din filiale, fie nu se simt apreciați de conducere la înălțimea așteptărilor lor. Ei sunt considerați ce cei mai potriviți pentru a fi racolați de partidul lui Călin Popescu Tăriceanu.
Deje primele rezultate au fost obținute. Fostul europarlamentar Ramona Mănescu a demisionat din PNL, nemulțumită că nu va mai figura pe lista de eligibili la viitoarele alegeri europarlamentare, susțin surse din PNL.
„Orban nu vrea niciun fost apropiat de-al lui Crin Antonescu pe liste. Mănescu a renunțat în trecut la mandatul de eurodeputat pentru portofoliul de ministru. Se aștepta să fie nominalizată din nou pentru un loc eligibil ca răsplată, dar nici o șansă să se întâmple așa ceva”, ne-au explicat sursele citate.
Tocmai din această cauză, Ramona Mănescu a inițiat discuții exploratorii încă de la începutul acestei veri cu cei din ALDE. Deocamdată, s-a mulțumit doar să demisioneze din PNL. În funcție de garanțiile pe care le va primi de la cei din ALDe pentru un loc de eurodeputat, va decide dacă va depune sau nu adeziunea la acest partid, ne-au confirmat sursele citate.
În paralel, o serie de parlamentari liberali au dor de ducă. Nu neapărat pentru asigurarea unui nou mandat de deputat sau senator. Până la viitoarele alegeri generale mai sunt ani buni. Mai degrabă pentru diverse funcții politice sau alte beneficii pentru ei și apropiații lor.
Conform surselor din conducerea ALDE, câțiva parlamentari liberali își vor anunța demissiile din PNL în debutul acestei sesiuni legislative de toamnă. Nu și din Parlament, preferând să activeze în continuare ca afliați la grupurile ALDE.
Printre ei, unicul deputat liberal de Vaslui, Daniel Olteanu este dat deja ca fiind cu un picior în barca lui Tăriceanu.
„După alegerile din filială s-a simțit tras deoparte, marginalizat, iar comportamentul lui Orban a contribuit în mare măsură la această răcire față de partid”, ne-a explicat un prim-vice liberal.
Conform surselor citate, Olteanu îi impută lui Orban și nu poate trece cu vederea înfrângerea suferită în cadrul alegerilor pentru șefia PNL Vaslui. De altfel, la Congresul în care Orban a fost ales președinte de partid, deputatul a preferat sa boicoteze momentul decât să participe alături de ceilalți delegați, fiind încă de atunci creditat de colegii din filială ca deja pregătit să treacă la ALDE.
De cealaltă parte, Orban vede cum niciunul din demrsurile lor de racolare de noi parlamentari nu a avut vreun efect. De altfel, liberalii își pun speranțele mai degrabă în modul în care vor evolua ostilitățile în PMP și USR în această toamnă. Ambele partide au programate Congrese pentru alegerea noilor conduceri și este de așteptat ca liberalii și nu numai ei să profite de competițiile care vor însoți aceste evenimente pentru a încerca racolarea, la bucată, a parlamentarilor care vor fi nemulțimiți la final de rezultatul acestor alegeri.
Interesant este faptul că în timp ce Ludovic Orban le-a trasat ca sarcină colegilor aducerea de noi parlamentari din alte partide, liderul PNL a anunțat pentru această toamnă, o nouă prioritate legislativă – promovarea și depunerea unui proiect de lege pentru combaterea traseismului politic la nivelul legislativului, prin aplicarea aceleaiași sancțiuni valabile în cazul aleșilor locali – pierderea mandatului de deputat sau de senator pentru migratorii politici.
Vei ramane singur cu cele doua rautacisme Papusa Barbie si Gibonul !!!