ADHD este o afecţiune care a fost recunoscută relativ recent drept boală. Celula de criză va fi compusă din medici, psihologi, psihiatri şi din sociologi, precum şi din părinţii copiilor care suferă de această maladie. Celula de criză va acorda sprijin părinţilor şi copiilor care suferă de această afecţiune.
Clujul va avea o celulă de criză pentru copiii cu ADHD, în urma unei iniţiative a asociaţiei non-profit Paşi Înainte. Pentru această inițiativă va fi realizat un grup de lucru format din reprezentanţi ai tuturor instituţiilor publice care pot contribui la un tratament adecvat pentru tinerii cu deficit de atenţie şi hiperactivitate.
Direcţia de Sănătate Publică din Cluj şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, vor instrui medici şcolari şi cadre didactice pentru acordarea asistenţei necesare copiilor. Potrivit unei estimări a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, circa 220.000 de copii din România suferă de ADHD. Acest lucru înseamnă că 5% dintre copiii din România suferă de simptomele aceste afecţiuni.
Constituirea acestui grup are loc astăzi, la Primăria Cluj-Napoca.
Aproximativ 300 de copii din judeţul Cluj au fost diagnosticaţi cu ADHD în prima jumătate a anului trecut conform statisticilor oficiale. Potrivit şefei Direcţiei de Sănătate Publică din Cluj, Dorina Duma, tratamentul ADHD presupune deopotrivă tratament psihologic sau psihiatric şi medicamentos.
”Pentru ca părinţii să aibă acces uşor la informaţii corecte şi complete, specialiştii clujeni s-au reunit într-un grup de lucru, la iniţiativa asociaţiei non-profit „Paşi Înainte”. Grupul va oferi sprijin părinţilor prin întâlniri periodice, va sprijini activităţi de informare în şcoli şi va realiza managementul unor cazuri dificile de ADHD, unde este nevoie de o intervenţie care să implice mai multe instituţii de profil”, spun reprezentanţii asociaţiei.
„Copiii cu ADHD sunt adesea descrişi ca obraznici, neatenţi sau pur şi simplu prost crescuţi, fără ca oamenii care folosesc aceste etichete să realizeze că creierul acestor copii funcţionează pur şi simplu altfel decât al celor din jur. Chiar dacă nu orice copil neastâmpărat are ADHD, noi recomandăm părinţilor ca, dacă au dubii, să apeleze la specialişti pentru a verifica situaţia propriilor copii”, spune Andreea van Peer, reprezentanta asociaţiei Paşi Înainte şi psiholog clinician. Andreea van Peer a recunoscut că, de multe ori, părinţii refuză să accepte faptul că această boală îi afectează pe copiii lor. ”Sunt părinţi care refuză să meargă cu copilul la psihiatru pentru că spun: copilul meu nu este nebun. Însă nu este vorba de nebunie, ci de o afecţiune care trebuie tratată cât mai timpuriu”, a spus Andreea van Peer.
Din grupul de sprijin pentru părinţi şi copii fac parte reprezentanţi ai asociaţiei şi ai unor instituţii de specialitate, precum Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, Direcţia de Sănătate Publică Cluj, Primăria Cluj-Napoca prin Direcţia de Asistenţă Socială şi Medicală, Clinica de Psihiatrie Pediatrică şi Centrul de evaluare şi intervenţie pentru copii şi adolescenţi. Activităţile grupului vor fi realizat sub egida Inspectoratului Şcolar al judeţului Cluj.
Specialiştii vor face schimb de date relevante şi bune practici pentru tratamentul tulburării ADHD, în aşa fel încât toate părţile implicate să aibă acces la informaţii corecte şi actualizate, iar copiii să beneficieze de sprijinul necesar atât la şcoală, cât şi din partea altor instituţii. Ei vor dezvolta şi recomanda bune practici în toate ariile implicate: unităţi de învăţământ, familie şi comunitate. Toate aceste demersuri au ca scop o mai bună integrare a copiilor care suferă de ADHD în comunitate, precum şi recuperarea lor cât mai eficientă.
Emilia Munteanu, unul din parinții unui copil ce suferă de ADHD a mărturisit:
”La grădiniţă, fetiţa mea, Andreea, era cea mai bună, ea era şefa! Însă lucrurile s-au schimbat după ce a început să meargă la şcoală. Acolo nu mai avea rezultatele preconizate. Profesorii mi-au spus că nu învaţă destul.
Acum, de când am început să tratăm afecţiunea, lucrurile merg din nou bine. Fetiţa mea a ieşit la tablă pentru prima oară la limba română, a răspuns şi a luat nota 9. Colegii ei au început să o aplaude! Însă vă daţi seama ce a fost în sufletul ei atâţia ani, de presiune a pus şcoala pe ea? Andreea avea nevoie de ajutor. Îmi spunea în fiecare seară, cu lacrimi, că nu mai vrea să mai meargă la şcoală”
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Judeţului Cluj spun că acordă o atenţie deosebită pregătirii cadrelor didactice şi medicilor şcolari care interacţionează cu copiii care suferă de ADHD, pentru a depista şi trata cât mai curând această afecţiune medicală.
[…] citeste mai mult pe aici […]
ADD/ADHD erau practic necunoscute înainte de vaccinuri. Substanțele toxice conținute în vaccinuri duc la demielinizarea axonilor și a dendritelor creierului, cauzând o multitudine de afecțiuni neurologice, până la autism sau de-a dreptul stare vegetativă. Mai multe aici – un studiu efectuat de Universitatea din Calgary, Facultatea de Medicină:
https://www.youtube.com/watch?v=BtFsy0rQsak&t=86s
Păziți-vă copiii. Amenințările guvernului sunt calpe.