Cei 74 de liberali, alaturi de fostul lider al PNL Cluj-Napoca, Adrian Popa, care si-au înaintat demisia în bloc din PNL, au constituit, saptamâna trecuta, Platforma Liberala Clujeana. Asociatia militeaza, printre altele, pentru prosperitatea societatii românesti prin apararea drepturilor individului fata de ,,atotputernicia” institutiilor statului.
La începutul lunii februarie, un grup de liberali lansa de la Cluj-Napoca, Manifestul de la Cluj, care cuprindea definirea unor temeiuri ideologice ale liberalismului contemporan sub forma Tezelor Liberalismului Clujean. Manifestul a fost bine primit de liberalii din tara si strainatate. S-au primit peste 200 de semnaturi de adeziune la document. Însa documentul nu a scapat de critici, unii lideri considerând documentul un atac la conducerea partidului. ,,Atacul frontal al unor lideri de moment ai PNL la adresa sustinatorilor tezelor poate fi interpretat fara îndoiala drept expresia încremenirii într-un proiect politic, social si cultural ce s-a alienat dramatic în ultimii ani, prin determinanta contributie a celor ce vor astazi un status quo ce poate fi lejer etichetat drept neo-stalinist”, se arata într-un comunicat de presa remis presei de Platforma Liberala.
Liberalism cultural
Câteva saptamâni mai târziu, 74 de liberali, alaturi de Adrian Popa, fostul presedinte al PNL Cluj-Napoca si-au dat demisia din PNL, deoarece, dupa parerea acestora, PNL nu mai reprezinta liberalismul. Urmatorul pas a fost crearea Platformei Liberale Clujene, ce are la baza constituirii sale ,,ruptura evidenta dintre liberalismul cultural si cel politic, ceea ce a lipsit practica politica si administrativa de expertiza intelectuala a liberalismului actual". Platforma va fi organizata ca o asociatie cu personalitate juridica, fiind formata din oameni de afaceri, cadre didactice universitare, studenti, profesori si medici. Platforma se va implica în domeniul politico-administrativ, dar si în cel cultural-educativ. ,,Scopul Platformei Liberale Clujene este acela de a milita pentru prosperitatea societatii românesti prin apararea drepturilor individului fata de atotputernicia institutiilor statului, promovarea unui sistem fiscal echitabil si flexibil, prin respectarea libertatii economice a comerciantilor si asigurarea libertatii contractuale, prin respectarea si garantarea pietei libere”, se arata îm acelasi comunicat.
Timea Moldovan