Averea fostului Uniunii Generale a Sindicatelor din România din Cluj nu a fost, înca, recuperata. Spatiile în care îsi desfasoara activitatea marile cartele sindicale din Cluj, Alfa, Fratia si BNS, de pe strada Eroilor nr. 16 sunt, de fapt, închiriate de la Consiliul Local si Primarie. Informatiile potrivit carora Sorin Ovidiu Vântu ar fi pus ochii pe averea fostului UGSR au fost confirmate de catre reprezentantii Cartelului Alfa.

Astazi patrimoniul UGSR la nivel national este administrat de societatea pe actiuni SIND România care are ca actionari cele cinci mari confederatii sindicale: CNSLR Fratia (36%), Cartel Alfa (27%), BNS (17%), CSDR (17%) si Meridiane, care nu functioneaza la nivelul judetului Cluj.
Potrivit unei analize publicate de catre „Ziarul Financiar”, omul de afaceri, Sorin Ovidiu Vântu este interesat de averea sindicatelor. Grigore Pop, presedintele „Cartelului Alfa” Cluj a confirmat pentru Gazeta intentia fostului patron al FNI de a prelua „mostenirea UGSR”. El a afirmat ca a fost înstiintat în urma cu un an despre o întâlnire secreta a reprezentantilor CNSRL Fratia, BNS si a altor grupari undeva în Delta Dunarii unde s-a decis unificarea acestora si, contra unor alocari masive de fonduri de catre SOV, cedarea patrimonoiului sindicatelor. Ulterior gruparile sindicale implicate, se pare ca ar fi renuntat la acest proiect.
Clujul este unul dintre judetele vaduvite de împartirea din sistem. Sindicatele au detinut un singur imobil în judet, un bloc cu sase imobile care au fost vândute chiriasilor, în urma unei decizii comune a sindicatelor, la mijlocul anilor 90.
Reprezentantii sindicalistilor au cerut ca situatia patrimoniului lor sa fie reglementat o data pentru totdeauna, deoarece din 1990, când fostul prim ministru Petre Roman a dat patrimoniul respectiv în administrarea confederatiilor, fara a intra în posesia acestora. Astfel noua lege promisa de Ministerul Muncii înca din 2007 ar putea clarifica situatia, urmând ca sindicalistilor sa le ramâna sa împarta patrimoniul câstigat.
Grigore Pop a afirmat ca, în acest moment, „în cazul în care se va clarifica situatia averii sindicatelor si aceasta va fi împartita corect s-ar putea ca anumite imobile, precum Casele de Cultura sa fie cedate Ministerului Culturii în schimbul unor proprietati, unele chiar în judetul Cluj”. Si reprezentantii BNS au confirmat faptul ca, în acest moment, sindicalistii din Cluj nu au niciun fel de proprietate, nici macar Casa de Cultura, singurul imobil câstigat în Cluj fiind Clubul Sindicatelor Tipografilor, desi au existat mai multe procese prin care s-a înapoierea proprietatilor sindicatelor.

Ligia Popa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.