Cine va reabilita drumurile judetene?

78 de kilometri de drumuri judetene vor fi reabilitate de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului(MDRT). Printre firmele care vor sa construiasca aceste tronsoane se enumera un fost sef de la Drumuri, dar si un urmarit penal care reabiliteaza si linia de tramvai, Calin Mitica. Gazeta de Cluj va prezinta care sunt persoanele suspecte implicate in aceasta afacere

Ofertele pentru contractul estimat la 542 de milioane de lei de MDRT (proiectare si executie) vin de la Tehnilogica Radion – Proms Concept Group – Pro Cons XXI, Selina – Sodi Constructii – DP Consult, Concefa Sibiu, Arcadom Epitoipari – Arcadom – Lavina Mix Epito – SGI Studio Galli Ingegneria Spa, Astor Com – Gebruder Haider Bauunternehmung – Alexender Hidro Projects – Total Road si Argecom – Simarc – Carena Spa Impresa di Construzioni – Panpetrol Com – Prima Cons Group – Transferoviar Grup – Coratim Construct – Specialist Consulting – Trustul de Autostrazi Drumuri si Poduri.

Primul concern, cunoscut in Capitala
Constructorul Tehnologica Radion, detinut de Theodor Berna, a câstigat un contract de 148,4 milioane de lei (35 de milioane de euro), fara TVA, pentru intretinerea infrastructurii gestionate de Directia Regionala de Drumuri si Poduri Craiova, pentru perioada 2010-2014. Contractul atribuit de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din România se refera la "intretinerea multianuala iarna-vara, cu intretinere pe timp de iarna bazata pe criterii de performanta legata de conditiile meteorologice", potrivit anuntului publicat pe e-licitatie.ro.
La finalul lunii mai, Tehnologica Radion a mai câstigat, in consortiu cu firma Pro Cons XXI (detinuta de Florentina Corina Bonciog), doua contracte in valoare totala de 516,8 milioane de lei (123 milioane de euro) pentru intretinerea si administrarea strazilor din Bucuresti pe o perioada de patru ani.
Societatea Proms Concept Group mai este cunoscuta si pentru faptul ca a participat la licitatia contractului de servicii de management cu o valoare estimata intre 2,3 si 5,7 milioane de lei organizata de catre Primaria municipiului Cluj-Napoca. Societatea a oferit 0, 76% din valoarea contractului aferent.
Societatile din aceasta asociatie sunt mai mult specializate pe drumurile din capitala. Ele au “insfacat” primul pachet dintr-o serie de drumuri, in valoare de 281,8 milioane de lei, aproximativ 70 de milioane de euro. Mai precis reabilitarea a fost câstigat de asocierea formata din Tehnologica Radion, controlata de Theodor Berna si Pro Cons XXI unde este actionar Florentina Corina Bonciog.

Mircea Pop, fost sef la CNADNR, prins in veriga firmelor

Legatura intre Mircea Pop, fostul sef al DRDP Cluj si fostul vicepresedinte al CNADNR, si societatea SC DP Consult, firma care a câstigat proiectele puse la bataie de CNADNR are urmatorul traseu.
In anul 2002, conform datelor din Monitorul Oficial al României, Mircea Pop era reprezentantul firmei TMG CONSULTING. Aceasta societate asigura administrarea societatii MEGA ENTERPRISE GROUP, din actionariatul careia faceau parte Ratiu Maria Doina (actionar si la SC DP Consult), Morar Marian (fost actionar la SC DP Consult), Moldovan Silivan (actionar la SC DP Consult), Claudiu Silaghi (fondator al Bancii Transilvania, decedat). In 2003, actionarii din cadrul MEGA ENTERPRISE GROUP o numesc drept administrator pe Ratiu Maria Doina. In paralel, in cadrul firmei DP Consult, infiintata in 1997, societatea TMG Consulting apare, pe rând administrator si actionar pâna când, in 2009, SC TMG Consulting este radiata, nu inainte de a concesiona actiunile (39%) pe care le detinea in cadrul DP Consult lui Ratiu Maria Doina, care ajunge sa detina 79%. Dupa aceea, in urma unei alte tranzactii, in 2011 pachetul majoritar de actiuni este detinut, dupa cum am aratat initial de Mircea Pop. Obiectul de activitate al DP Consult este “activitati de inginerie si consultanta tehnica legate de acestea”, iar in anul fiscal 2009, societatea a avut o cifra de afaceri de 14,6 milioane de lei si un profit  de peste 3,3 milioane de lei. Conform prezentarii de pe site-ul DP Consult, activitatea de consultanta a inceput in 1998, an care coincide cu faptul ca Mircea Pop era sef la DRDP Cluj. Reporterii Gazeta de Cluj au incercat sa obtina un punct de vedere din partea lui Mircea Pop sau a reprezentantilor DP Consult, dar conform secretarei firmei, cei de la aceasta societate nu doresc sa comunice cu presa. De asemenea, in demersul ziaristic am incercat sa obtinem pozitia CNADNR, dar Raluca Donici, angajata in cadrul directiei de Comunicare, a declarat ca nu este abilitata sa comenteze situatia expusa. (Razvan Robu)
Asociatia Selina-DP Consult a mai fost intâlnita chiar si la drumurile judetene
Lotul al IV-lea de drumuri judetene reabilitate de Consiliul Judetean Cluj a fost câstigat de consortiul Selina SRL, Drumuri Bihor, Sodi Constructii si DP Consult, cu o valoare a lucrarilor de 58.810.928 de lei, in timp ce fisa proiectului prezentase o valoare maxima de 72.859.790 lei, fara TVA.

Urmaritul penal Mitica vrea si el ca$$

Numele Transferoviar Grup este legat de cel al controversatului Calin Mitica, despre care “Gazeta de Cluj” a scris in repetate rânduri. Calin Mitica este coinculpat, alaturi de Emil Sabo, presedintele Consiliului de Administratie de la “Remarul 16 Februarie”, intr-un dosar penal sub acuzatia unor infractiuni economice si abuz in serviciu contra intereselor publice. Mai pe sleau, Calin Mitica este urmarit penal. Acestia, impreuna cu alte persoane aflate in functii cheie in CFR, ar fi instrumentat o escrocherie prin care ar fi vândut SNCFR locomotive second-hand cumparate din Germania pentru un pret de peste 20 de ori mai mare decât cel de achizitie, iar o asemenea afacere de succes nu putea fi realizata fara o suplimentare a bugetului pe anul achizitiei, pentru a putea fi “onorate” comenzile exorbitante.
Relatia Mitica-Blaga

Fiica lui Vasile Blaga, Agathe Cristina Rudeanu, și soțul acesteia, Ionuț Rudeanu, fac bani cu statul chiar si când tatal nu mai deține nici o funcție publica. Cei doi sunt angajati ai unei firme detinute de Calin Mitica, Remarul 16 Februarie. Transferoviar Grup este principalul actionar al societatii Remarul 16 Februarie conform Bursei de Valori Bucuresti(BVB).  
Din 2005, Agathe Rudeanu este angajata pe o funcție de consilier la Remarul. Simultan, Agathe Rudeanu este și director executiv la Axis Emergency, firma la care este acționar și care are un contract de prestare de servicii cu Remarul. Compania clujeana este controlata de omul de afaceri Calin Mitica, prin Transferoviar Grup, la care este acționar majoritar, și prin Monica Baiculescu, soția acestuia. In august anul trecut, Calin Mitica a fost trimis in judecata de DNA pentru „complicitate la infracțiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice“. In același dosar au mai fost trimiși in judecata Alexandru Noapteș, fost director general al CFR Calatori, și Emil Sabo, fost director general al CFR Infrastructura și fost angajat al lui Calin Mitica. Potrivit comunicatului de presa al DNA, in 2005, CFR Calatori a cumparat de la Remarul 16 Februarie mai multe automotoare care fusesera plimbate anterior prin citeva firme pentru a le crește artificial valoarea de vinzare. Prejudiciul produs CFR Calatori a fost de 2,8 milioane RON.

Pata-Boju 7,6 km
Manastirea Nicula 2,86 km
Manastireni-Râsca 8 km
Maguri-Racatau- Pârâul Dumitreasa 12 km
Vânatori-Limita judetului Salaj 4,47 km
Sic-Visa Coasta 16,8 km
Padureni Satu Lung Ghiula 12,46 km
Turda Sandulesti Petresti 12,6 km
Cheile Turzii 1,4 km
78,2 km

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.