Parlamentari vor sa adopte o lege care i-ar putea trimite pe români pe vremea comunistilor. Este vorba de un proiect legislativ intitulat Legea adunarilor publice si care, daca va fi adoptat ii va face pe jandarmi sa decida ce grad de risc prezinta o adunare publica. De asemenea, acest proiect de lege va interzice derularea oricarei demonstratii publice in centrele marilor orase si in capitala. Proiectul de lege se afla inca in dezbatere pe site-ul Ministerului Administratiei si Internelor si este contestat de organizatiile care apara drepturile omului.

Ministrul MAI, Traian Igas, a propus pe site-ul ministerului un proiect de lege care a nascut un adevarat val de controverse. Este vorba de o noua lege care, daca va fi adoptata, ar putea naste o serie de abuzuri din partea statului. Conform opiniei generale ale reprezentantilor asociatiilor care apara drepturile omului, emiterea acestui proiect lege face vizibil faptul ca actuala guvernare a inceput sa se teama de o posibila revolta a românilor.
Conform ONG-istilor de la Re.Generation, “interdictia de a organiza intruniri in apropierea obiectivelor cu paza militara: cum bine stim, Presedentia, Guvernul cu fiecare minister in parte, Parlamentul sunt doar câteva dintre institutiile care intra in pomenita categorie. Interdictia de a se organiza asemenea intruniri realizându-se inlocuirea ‚discreta’ a termenului declarare a adunarilor publice (care si el a fost, asa cum se precizeaza si in expunerea de motive, contestat de societatea civila) cu cel de aprobare (de catre autoritati) a acestora. Prin aceasta aprobare se incalca flagrant „libertatea cetatenilor de a-si exprima opiniile politice, sociale sau de alta natura, de a organiza mitinguri, demonstratii, manifestatii, procesiuni si orice alte intruniri si de a participa la acestea”, aprobarea fiind la discretia administratiei politice. Prin aceste prevederi se incearca incalcarea libertatii cetatenilor de a-si exprima opiniile politice, sociale sau de alta natura, de a organiza mitinguri, demonstratii, manifestatii, procesiuni si orice alte intruniri si de a participa la acestea. Se deschide calea abuziva de masuri discretionare pentru a se interzice (prin neaprobare) aceste libertati constitutionale, creând astfel premisele unui stat autoritar”, considera reprezentantii acestei asociatii. Conform Hotarârii 1486 din 24 noiembrie 2005, printre obiectivele care sunt asigurate de paza militara se numara sediile Bancii Nationale a României si ale Bancii Comerciale Române, ale instantelor de judecata, sediile ministerelor, a Parlamentului, Cotroceniul, o serie de vile ministeriale, si multe alte obiective care, practic, constituie centrele oraselor.

O lege care deschide o “cale abuziva”

Ziaristul si scriitorul Costi Rogozanu spune ca autoritatile vor sa induca o distinctie intre doua tipuri de cetateni, creând astfel o disensiune intre cetateni.
“Este evident ca principala ratiune a ‚vechii’ legi era protejarea/asigurarea exercitarii in cele mai bune conditii a dreptului inalienabil la exprimare publica si protest colectiv al cetatenilor. Prin contrast, actuala propunere legislativa porneste de la falsa problema a protejarii comunitatii, a cetatenilor care „nu iau parte la astfel de manifestari” fata de pericolul pe care l-ar  reprezenta adunarile publice. Se induce, astfel, o aberanta distinctie intre cetateanul-model („majoritatea tacuta”), care nu tulbura linistea celorlalti clamându-si sau reclamându-si, prin asociere si manifestare publica, interesele sau drepturile, si organizatorul sau participantul la astfel de adunari, culpabilizat ab initio si din oficiu. Astfel, invocarea, in expunerea de motive, chiar si cu titlul de exemplu, a Legii nr.4/2008 privind prevenirea si combaterea violentei cu ocazia competitiilor si a jocurilor sportive, este simptomatica pentru atitudinea legislatorului, care abordeaza problema generica a manifestarilor publice cu o clara prezumtie de vinovatie a organizatorilor si participantilor la acestea. Prin aceste prevederi se incearca incalcarea libertatii cetatenilor de a-si exprima opiniile politice, sociale sau de alta natura, de a organiza mitinguri, demonstratii, manifestatii, procesiuni si orice alte intruniri si de a participa la acestea. Se deschide calea abuziva de masuri discretionare pentru a se interzice (prin neaprobare) aceste libertati constitutionale, creând astfel premisele unui stat autoritar. Este firesc, in conditiile deja expuse, sa ne indoim ca scopul real urmarit prin acest act normativ este protejarea cetatenilor si a drepturilor lor”, considera Rogozanu.

Militarii vor o lege pentru civili

Conform Asociatiei Pro Democratia, la una dintre dezbaterile organizate vizavi de acest proiect legislativ au participat din partea MAI, colonel Aurel Moise, locotenent colonel Constantin Sorinel si capitan Liviu Ciubuc, de la Jandarmeria Româna.  Din partea partidelor politice au participat deputat Mircea Toader (PDL), deputat Adriana Saftoiu (PNL), senator Georgica Severin (PSD), deputat Carmen Moldovan (PSD) si reprezentantii a aproximativ 15 ONG-uri si 2 federatii sindicale.
“Cu exceptia initiatorului Legii si a reprezentantului PD-L, toti vorbitorii au considerat ca proiectul de Lege este cel putin antidemocratic (varianta cea mai blânda) sau "de inspiratie stalinista" (varianta aspra). Dincolo de aprecierile globale, au fost facute comentarii punctuale, la nivel de articole de Lege, care au consolidat diagnosticul general. Reprezentantul PD-L, Mircea Toader, a admis ca textul este perfectibil, dar, pe de alta parte, a formulat explicit mentalitatea care sta la baza acestei propuneri Legislative: "Acum nu trebuie sa ne ascundem dupa deget, cred ca un imbold in crearea acestei legi a fost ceea ce noi am vazut in tari mult mai democratice, manifestari de violenta pe care nu le-ar fi crezut nimeni. Si acea democratie vesnica a avut de suferit si i-a prins pe picior gresit. In Anglia nu a existat cadru legal pentru a interveni in situatii de acest gen. Traim intr-un secol in care nu intelegem de ce dupa 20, 30 de ani devin violenti acolo unde am crezut ca democratia a reusit o educatie corespunzatoare. Acesta este rolul". La finalul dezbaterii, domnul colonel Moise si-a declarat satisfactia pentru calitatea dezbaterii si disponibilitatea pentru a a valorifica observatiile facute de catre vorbitori. El a marturisit: "noi ne dorim o Lege care sa fie acceptata de cetateni pentru ca doar asa o Lege poate fi aplicata", arata un comunicat al ProDemocratia.

Unul dintre articolele contestate ale Proiectului de Lege privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice
Interdictii privind locul de desfasurare
Art. 7. – Se interzice organizarea si desfasurarea adunarilor publice in imediata apropiere a garilor, porturilor, aeroporturilor, statiilor de metrou, unitatilor spitalicesti, obiectivelor militare sau  a  celor asigurate cu paza militara, a depozitelor de carburanti sau materiale explozive, a zonelor si obiectivelor cu risc ridicat de radiatii si contaminare, a unitatilor economice cu instalatii, utilaje sau masini cu grad ridicat de pericol in exploatare, ori pe traseele sau locurile unde se executa lucrari edilitar gospodaresti de amploare.

Esentialul (libertatea) a disparut din Legea (60/1991) care reglementa adunarile publice pâna acum.
“ART. 1
Libertatea cetatenilor de a-si exprima opiniile politice, sociale sau de alta natura, de a organiza mitinguri, demonstratii, manifestatii, procesiuni si orice alte intruniri si de a participa la acestea este garantata prin lege”.


Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.