„Daca un om este în stare sa tina sub papuc patru partide, atunci asta înseamna ca nu sunt partide.”
„Nu are rost sa ma laud, dar la notorietate fiecare dintre noi stam foarte bine comparativ cu ceea ce a ramas în PNL.”
„Recunosc ca am primit oferte de la mai multe partide.”
„Sunt ferm convins ca PNL nu va depasi 10 % la alegerile locale.”

Gazeta: Cine sunt „vinovatii” pentru plecarea dumneavoastra din PNL?
Adrian Popa: Sunt anumite interese de care sunt dezamagit. Pentru a tine de niste fotolii, de niste imunitati si scaune sa te aghati sa faci tot felul de pacte cu PSD, ceea ce nu este normal si firesc. Acest lucru nu pot sa-l accept si nu voi putea niciodata. Indiferent cât s-a discutat, pe vremuri când se punea problema fuziunii cu PD, spuneam clar ca PNL este un partid istoric si din punctul nostru de vedere nu trebuie sa se faca nicio asociere cu ceea ce înseamna stânga sau centru stânga. De aceea actuali liderii, din pacate, sacrifica orice pentru a putea sa continue unele activitati din unele functii. Si aici ma refer de la conducerea centrala pâna la cea judeteana, actual interimara. Nu pot sa accept acest lucru. Daca vroiau sa fie o colaborare cu PSD, de ce nu ne-am înscrie toti în PSD si sa facem o fuziune cu acest partid, daca asta se doreste. Pentru ca electoratul liberal, se stie foarte clar, nu depaseste nicaieri în lume 10, 12 procente. E un prag constant compus din oamenii de afaceri care îsi iau viata în propriile mâini. Eu de accea m-am înscris în PNL. De când ma stiu mi-am luat viata în mâini, n-am lucrat la stat o zi, mi-am deschis propria firma, am pornit pe drumul meu, cu bune cu rele. De aceea am si intrat în politica, pentru a schimba ceva unde pot, pe segmentul respectiv. La ora actuala, pentru a salva orice, sau pentru a te apara de un dusman comun, mie asta mi se pare cea mai lamentabila scuza pe care o pot invoca. Când aud declaratii inclusiv de la Crin Antonescu, de la care ma asteptam cel mai putin, sa-l aud declarând ca putem avea discutii cu PSD si mai ales ca avem un dusman comun pe Traian Basescu. Cum se poate ca un om sa înfrânga patru partide? Daca asa stau lucrurile, atunci ne meritam soarta. Daca un om este în stare sa tina sub papuc patru partide, atunci asta înseamna ca nu sunt partide. Eu înteleg ca te razboiesti cu un om, cu doi, cu cinci, dar cu mii de oameni. Asta mi se pare cea mai lamentabila scuza si cea mai mare tâmpenie. De aceea spun ca vinovatii sunt începând cu Tariceanu, cu conducerea centrala, continuând cu Nicoara care nu vad decât sa-si salveze fundul. Se vede si la Nicoara, astazi e candidat la judet, mâine la Primarie. Poimâine e iar la judet, apoi la primarie si acum e iar la judet. Nu mai stie nimeni unde candideaza.

Puterea grupului

Gazeta:  Ce planuri de viitor aveti? Mai multe voci sustin ca pasul urmator va fi sa va înscrieti în PD-L? Excludeti aceasta varianta?
Adrian Popa: Ieri nu am mai putut dupa ce am vazut ce se întâmpla în tara asta si faza cu Crin Antonescu caruia i se parea acuma normal, el care era cel mai vehement aparator al PNL, sa discute si cu PSD , aceste lucruri ne-au deranjat atât de mult încât ieri am decis ca e momentul sa parasim PNL. Noi suntem un grup care ne-am strâns în jurul unor idei si principii si nu interese.Va urma sa discutam aceste lucruri în cadrul grupului si vom vedea ce decizie vom lua.  

Gazeta: Lasând la o parte falsa modestie, ce credeti ca va pierde PNL într-un an electoral prin plecarea dumneavoastra?
Adrian Popa: Chiar daca Marius Nicoara, Horea Uioreanu iau în derâdere plecareca celor 74 de membri  si va garantez ca vor mai urma si altii, acest lucru va crea mare problema PNL. Sa nu uitam ca Ovidiu Turdean este cel mai activ consilier local. Ciprian Paun, la fel, un tânar consilier care s-a remarcat prin activitatea sa. Horea Florea si Tudor Puscas, la fel. Prin activitatea mea, pentru ca nu am stat degeaba, am avut proiectele proprii, împreuna cu domnul primar. Sa nu uitam partea cu privire la rezolvarea creditelor, cu partea cu cartierul de locuinte de pe vechiul amplasament al Oserului. Apoi, licitatia pentru reabilitarea a 288 de strazi din municipiu, unde sunt foarte multumit de rezultate si nu am ce sa le reprosez italienilor. Mai sunt si alte proiecte mari precum parkingul de la Calvaria. Aceste proiecte dovedesc ca nu am stat, chiar din contra, am avut propriile initiative. Aceste lucruri se vad, clujenii le stiu, notorietate avem fiecare dintre noi, iar alegerile vor confirma acest lucru. Nu are rost sa ma laud, dar la notorietate fiecare dintre noi stam foarte bine comparativ cu ceea ce a ramas în PNL.  

Oferte de la mai multe partide

Gazeta: Si practic, înspre ce va veti îndreptati? Prin demisia din PNL nu va veti pierde functiile din administratia locala?
Adrian Popa:   Acest lucru este discutabil pentru ca  paragraful cu privire la termenul în care trebuie sa-ti declari apartenenta politica a fost declarat neconstitutional. Mai mult decât atât, noi am fost alesi pe listele Aliantei D.A., nu pe listele unui partid. În consecinta pâna, cel putin la 1 iunie, ne vom pastra functiile. Ce vom face în continuare, asta depinde de ce vom discuta în interiorul grupului. Recunosc ca am primit oferte de la mai multe partide, dar totul depinde de discutiile pe care le vom avea în interiorul grupului. Toti sunt oameni cu notorietate, cu exeprienta în administratie si în consecinta reprezentam o forta demna de luat în considerare. Este foarte posibil sa nu ne afiliem niciunui partid si sa mergem la alegerile locale ca grup unitar.

Gazeta: Si va gânditi sa oficializati acest grup?
Adrian Popa: Este foarte posibil sa oficializam juridic acest grup.

PNL este slab

Gazeta: Punctual, care au fost greselile de parcurs ale conducerii liberale care au dus partidul in aceasta situatie?
Adrian Popa: Aici a fost prima greseala, când nu s-au tiunut la termen alegereile europarlamentare. În momentul acela s-a dat o dovada de slabiciune, un semnal catre celelate partide ca PNL este slab, ca îi este frica de alegeri. De acest lucru a  profitat PSD care non-stop a venit cu santaje la adresa motiunii de cenzura. Apoi, la europarlamentarele din noiembrie s-a venit cu un mesaj social ceea ce nu se încadreaza în ideologia partidului.

Gazeta: Credeti ca apropierea PNL de PSD va distruge PNL?
Adian Popa: Categoric si se va vedea inclusiv în alegerile locale. Sunt ferm convins ca PNL nu va depasi 10 % la alegerile locale.

Gazeta: Care ar fi solutia de redresare a PNL? Se poate redesa PNL pâna la alegerile locle?
Adrian Popa: Pâna la alegerile locale e cam scurt termenul. Ar avea ce sa faca, în sensul ca ar ar trebui sa-si dea memisia Calin Popescu Tariceanu si altii, sa-i lase pe liberalii adevarati sa reprezinte partidul pentru a recâstiga încrederea electoratului.

Nicoara – 10%

Gazeta: Cine sunt liberalii adevarati? Va considerati un liberal adevarat?
Adrian Popa: Normal ca sunt. De aceea am demisionat pentru ca PNL nu mai reprezinta liberalismul si nu am putut sa stau într-un partid care nu ma mai reprezinta. Pe de alta parte, Ludovic Orban poate fi considerat un liberal adevarat si cred ca el ar putea linistit sa preia frâiele partidului si lumea ar avea de zece ori mai multa încredere decât în Tariceanu.

Gazeta: Cum credeti ca se va calma situatia la Cluj? Credeti ca în conditiile de fata Marius Nicoara poate fi „locomotiva” care sa traga PNL Cluj dupa el?
Adrian Popa: Din pacate sondajele din noiembrie 2006 aratau o rupere totala a lui Nicoara de partid. Nicoara era recunoscut de doar 10 % din populatie drept lider al PNL.

PNL, în vrie

Gazeta: Si practic, la Cluj, ce se va întâmpla cu PNL?
Adrian Popa: În felul în care va merge acum, va intra în vrie. Nu vor câstiga nimic. Probabil vor avea vreo doi, trei consilieri, dar nimic mai mult, iar asta înseamna un regres fantastic. Mai mult decât atât, nu cred ca vor mai avea presedinte de consiliu judetean.

Gazeta: Pe cine vedeti viitorul presedintele al CJ Cluj?
Adrian Popa: Deocamdata nu am vazut candidatii. Singurul care, poate, va candida, dar nu este înca sigur este Marius Nicoara ca el e ba la primarie, ba la CJ.

Gazeta: Ati afirmat la un moment dat ca va veti depune candidatura pentru postul de presedinte al Consiliului Judetean Cluj. Considerati ca aveti sanse sa preluati postul ocupat în momentul de fata de Marius Nicoara?
Adrian Popa: Acum, momentan nu se mai poate ca mi-am depus candidatura pentru postul de presedintele al CJ Cluj în interiorul PNL si nemaifiind membru nu se mai prea poate.

Gazeta: Si nu va gânditi sa candidati ca independent?
Adrian Popa: Înca odata zic. Suntem un grup, unde vom lua deciziile în comun si le vom respecta ca atare.  

Nicoara, „mincinos”

Gazeta: Incontestabil, în prezent, PNL Cluj nu are un candidat la Primaria Cluj-Napoca capabil sa-l înfrunte pe Emil Boc. În acelasi timp, dumneavoastra care ati detinut sefia organizatiei municipale, ati  parasit organizatia. Este PNL Cluj în deriva?
Adrian Popa: La organizatia municipala este un haos total si este foarte târziu sa cauti candidati si sa-i lansezi mai ales într-o lupta cu primarul Emil Boc. Mai mult, ei nu mai au consilieri si ma mir când o sa apuce lumea sa-i cunoasca pe viitorii candidati. Mai ales ca vârfurile de lance ai PNL Cluj-Napoca nu mai sunt membri ai PNL.

Gazeta:  Aveti ceva sa va reprosati în relatia cu fosti colegi de partid?
Adrian Popa: Îmi reprosez în relatia mea cu Marius Nicoara ca nu am fost mai categoric în anumite probleme. Daca as fi fost mai incisiv, poate nu se ajungea la situatia de acum.

Gazeta: Ati declarat ca veti face o lista cu minciunile spuse de Marius Nicoara de-a lungul timpului. Care ar fi acestea?
Adrian Popa: În momentul de fata lucram la o lista cu minicnile lui Marius Nicoara, sunt multe va asigur. La momentul potrivit vom arata clujenilor cine este cu adevarat Marius Nicoara.

Augustin Stanciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.