Condamnari de 4 ani in Afacerea CUG

Judecatorii clujeni au incheiat afacerea vanzarilor ilegale a unor hale din interiorul fostul Combinat de Utilaj Greu (CUG) Cluj. Decizia magistratilor clujeni s-a lasat cu o condamnare de patru ani si jumatate pentru Erich Ottmar, un neamt care a vandut o parte din halele CUG-ului unui om de afaceri clujean, chiar daca nu avea acest drept. Pe langa pedeapsa cu inchisoarea, Ottmar a mai fost condamnat si la plata a peste 300.000 de euro, prejudiciul cauzat. Dupa ce a fost scos la vanzare de AVAS, CUG-ul a fost vandut pe bucati, chiar daca cei care l-au cumparat nu ar fi avut acest drept. Cu aceasta condamnare se mai incheie un episod din saga privatizarilor clujene cu cantec.

In 2005, dupa ce a fost scos la privatizare, CUG-ul a fost cumparat de o societate cu actionariat german. dupa un an, administratorul noului proprietar a vandut, chiar daca nu avea acest drept, o parte din patrimoniul combinatului. A fost dat in judecata si dupa mai bine de trei ani de cercetare prin sertarele procurorilor, Ottmar a fost trimis in judecata. asta nu inainte de a i se administra doua decizii de netrimitere in judecata, care au fost contestate. Intr-un final, dupa ce cazul a fost pasat de la procurorii DNA Cluj la cei de la Parchetul de pe langa Tribunalul Cluj, anul trecut Ottmar a fost trimis in judecata. el a fost acuzat de inselaciune de catre unul dintre oamenii de afaceri din Cluj, Emanoil Placintar, patronul firmei Tirana Import Export. Dupa 12 termene in care au fost judecate amanari, Erich Ottmar a fost condamnat penal la plata a peste 300.000 de euro si patru ani si jumatate cu inchisoare.
“Condamna pe inculpatul O.E.G. (OTTMAR ERICH GEHL) la pedeapsa de: – 4 (patru) ani si 6 (sase) luni inchisoare si interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit. a, b si c C.pen. pe o perioada de 4 ani, pentru savarsirea infractiunii de inselaciune, prev. de art. 215 al. 1,2,3 si 5 C.pen. cu art. 74 lit. a si 76 lit. a C.pen. In baza art. 71 C.pen. interzice inculpatului drepturile prev. de art. 64 lit. a teza II C.pen., incepand cu data ramanerii definitive a prezentei hotarari si pana la terminarea executarii pedepsei. In baza art. 14, 346 C.p.pen. si art. 998 C.civ. obliga pe inculpat sa plateasca partii civile P.E. (PLACINTAR EMANOIL, patronul SC tirana Import Export) despagubiri civile in suma de 300.000 euro sau echivalentul in lei la data platii, cu dobanda legala incepand cu data de 26.07.2006 si pana la data platii efective si partii civile SC S& MG SRL (firma prin care nemtii au cumparat Combinatul de Utilaj Greu Cluj) Cluj-Napoca suma de 27058 lei. In baza art. 14, 346 C.p.pen. si art.998 C.civ. respinge actiunea civila formulata de SC Tirana Import Export SRL Cluj-Napoca. Constata ca SC S& MG SRL Cluj-Napoca nu are calitatea de parte responsabila civilmente in prezenta cauza. In baza art.189 C.pr.pen onorariul aparatorului din oficiu av.Ticudean Elena Claudia in suma de 200 lei se avanseaza din FMJ. In baza art.191 C.pr.pen. obliga pe inculpat la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, in suma de 2000 lei, in care se include si suma achitata cu titlu de onorariu traducatorului autorizat Haltek Csilla Andrea (201,36 lei)”, arata solutia data la jumatatea lui septembrie. La finalul procesului, procurorii au aratat ca Ottmar nu s-a prezentat la audieri, de altfel, la fel cum nu a fost prezent nici in fata judecatorilor.

AVAS a dat startul la prabusirea CUG-ului

Afacerea CUG-ului a inceput in 2005, cand combinatul a fost scos la licitatie de catre Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), iar licitatia a fost adjudecata de concernul german Max Aicher, prin societatea S&MG. La data respectiva, principalul actionar, Maximilian Aicher, l-a numit pe Erich Gehl Ottmar ca administrator al SC S&MG. Ottmar detinea si opt parti sociale din firma care detinea CUG-ul, dar nu avea dreptul de a instraina sau de a tranzactiona activele imobiliare ale combinatului. Cu toate acestea, el a incheiat mai multe tranzactii imobiliare prin care a instrainat o parte din activele combinatului fara a detine acest drept, printre cei care au cumparat de la Ottmar numarandu-se si Emanoil Placintar, om de afaceri clujean. Conform rechizitoriul semnat de Sorin Berchesan, inspector principal din cadrul IPJ Cluj, Serviciul de Investigatii Fraude, Ottmar i-a vandut lui Placintar o hala fara a avea acest drept. Legatura dintre Placintar si Ottmar a fost facuta de Ioan Simut, la acea data director la Mindbanck, sucursala Cluj. Dupa o serie de negocieri, Placintar si Ottmar cad la invoiala ca pentru hala “Turnatoria Otel II” pretul este de 1.000.000 de euro, bani platiti in felul urmator. Placintar trebuie sa ii dea lui Ottmar 300.000 de euro cash, in mana, alti 300.000 de euro in conturile SC S&MG, iar restul de 400.000 dupa semnarea contractului, pe parcursul a trei luni. Pentru a face rost de bani, Placintar se imprumuta de 300.000 de euro pe care ii pune in doua pungi de plastic si o geanta tip sport si ii da banii lui Ottmar. A doua zi, patronul Tirana vireaza alti 300.000 de euro in conturile SC S&MG pe care firma nemteasca le avea deschise la Mindbank.
Cu toate acestea, la scurt timp, Placintar este contactat de un reprezentant al firmei nemtesti care ii spune clujeanului ca adevaratul patron, Maximilian Aicher nu recunoaste contractul incheiat intre Placintar si Ottmar, drept pentru care actul de vanzare-cumparare este reziliat, iar cei 300.000 de euro din conturile SC S&MG se reintorc la Placintar.

Ocupat cu vanzarea halelor

Dupa acelasi modus-operandi, Erich Ottmar a facut si alte afaceri cu bunurile CUG-ului, dar nu a mai primit bani pentru ca patronul firmei nemtesti  SC M&MG a descoperit inselatoria si a trimis rezilierea contractelor incheiate de subordonatul lui. Insa majoritatea firmelor care au semnat contracte pentru cumpararea diverselor spatii din CUG au dat in judecata firma la care lucra Ottmar. doar reprezentantii unei singure societati, SC Mimo, au inteles ca au semnat cu o persoana care nu avea drepturile necesare si au acceptat rezilierea promisiunilor de vanzare-cumparare si a primit de la nemti 94.000 de euro, drept despagubiri.
La inceputul lui 2008, nemtii de la SC M&MG au depus o plangere penala pe numele lui Ottmar pentru ca a instrainat fara a avea acest drept mai multe bunuri imobile din patrimoniul combinatului, dar plangerea lor nu a avut acelasi succes cu cea depusa de clujeanul Placintar.

Cum se rade nemteste de procurori

In cursul anului 2007, cand Ottmar era cautat de politisti pentru a raspunde acuzatiilor care i se aduc, el a trimis mai multe scrisori organelor de urmarire penala.
“Vineri, 09.02.2007, am fost informat de unul din avocatii mei din Romania ca doriti sa vin luni, 12.02.2007, la Cluj sa dau o declaratie pentru a solutiona doua dosare ale dumneavoastra. Din pacate va anunt ca din cauza afacerilor pe care le am si a programului din Germania, nu pot sa vin intr-un timp asa scurt. Imi arat posibilitatea de a veni sa dau acea declaratie. Daca exista o foarte mare urgenta si aveti nevoie de o declaratiile de a mea va rog sa-i comunicati avocatului meu intrebarile pe care doriti sa mi le puneti si eu va voi raspunde in scris la ele. M-am consultat cu avocatii mei din Germania si mi-au spus ca nu este nici o problema sa dau o astfel de declaratie. Ultima data cand am fost cu afaceri in Romania am fost “ridicat” de politie fara nici un temei legal, m-am prezentat a doua zi la politie impreuna cu avocatul meu pentru a clarifica cele intamplate si pentru a da o declaratie insa mi s-a spus ca nu trebuie sa dau nici o declaratie”, arata Ottmar.

Un dosar “vanturat”

In 26.01.2007, Emanoil Placintar, patron SC Tirana Import Export face o plangere la DNA Cluj in care il acuza pe Ottmar Erich, fost asociat si administrator al SC S&MG SRL de santaj. Cazul ajunge in atentia fostului sef al DNA ST Cluj si actual procuror sef adjunct al DNA, Laura Oprean, care dispune neinceperea urmaririi penale pentru Ottmar si Ioan Simut si declina competenta catre Parchetul de pe langa Tribunalul Cluj pentru cercetarea celor doi. In 27.09.2007, procurorul Gabriela Iancu din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Cluj da neinceperea urmaririi penale pe numele lui Ottmar si Simut. Placintar face plangere la aceasta rezolutie, iar prim-procurorul trimite cazul spre cercetare la  IPJ Cluj, adica la Berchisan, care il trimite in judecata doar pe Ottmar pentru inselaciune.

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.