Consilierii din opozitie castiga meciul banilor pentru fotbal

Proiectul de hotarare de Consiliu Local referitor la majorarea capitalului cluburilor de fotbal CFR si „U” Cluj cu un milion de lei a fost reintrodus pe ordinea de zi cu titlu de informare. Consilierii din opozitie s-au opus vehement adoptarii acestei hotarari, dat fiind ca este ilegal ca administratia locala sa fie actionar la ambele cluburi. Cu ajutorul abtinerii consilierilor UDMR, opozitia a obtinut respingerea proiectului, care nu a mai intrunit cvorumul necesar.

Consiliul Local Cluj-Napoca a respins, in sedinta de marti, participarea cu cate un milion de lei la majorarea capitalului social al cluburilor de fotbal CFR 1907 Cluj si Universitatea Cluj. Participarea CL Cluj cu cele doua milioane de lei la majorarea capitatului social al celor doua cluburi este prevazuta in bugetul local pe anul 2011.
Consilierii locali ai PSD si PNL au reclamat faptul ca, potrivit legilor in vigoare, CL Cluj nu poate fi actionar la doua cluburi si ca, in consecinta, hotararea este ilegala. Proiectul a fost introdus pe ordinea de zi cu titlu de informare, pentru ca pana la urma sa fie propusa transformarea acesteia in proiect de hotarare.

Informarea era de fapt proiect de hotarare

„De ce aceasta informare? Pentru ca in aprilie a existat un proiect pe ordinea de zi, s-a retras pentru ca s-a considerat ca acest proiect este ilegal. Intre timp nu s-a schimbat nimic, nici macar o virgula in legile pe care noi le-am discutat, care reglementau aceasta situatie in care noi ne aflam, deci vreau sa-mi spuneti de ce aceasta informare? Noi suntem deja informati, din luna aprilie”, a subliniat consilierul PNL Steluta Cataniciu.
Primarul a explicat ca sumele erau deja prevazute in buget, iar Consiliul Local a fost invitat sa vina cu alternative. „Intr-adevar, odata cu votarea bugetului municipiului pe anul in curs au fost alocati bani pentru sport, inclusiv pentru cele doua cluburi de fotbal. Acest buget a fost votat la momentul respectiva. In aprilie, expuneam situatia in care se afla Consiliul Loca, ca sunt niste lucruri care se bat cap in cap si am solicitat Consiliului Local sa vina cu solutii”, a declarat Sorin Apostu.
„Vorbeati in permanenta de alternative, de solutii. Eu data trecuta v-am propus o solutie. Solutia legala este sa iesim din una din cele doua societati pe actiuni. Haideti sa spunem lucrurilor pe nume. Ne aflam in situatie de lipsa de respect pentru lege in acest moment. Urmatorul pas este sa putem majora capitalul social al uneia dintre ele. Or, acele asociatii sportive si fundatii pentru copii pentru care legea ne permite sa alocam bani, este forma prin care putem aloca bani pentru cealalta echipa. Stam in starea aceasta si tot avem senzatia ca avem conflict intre acte normative. Nu avem conflict”, a subliniat, drept raspuns, Claudia Anastase, consilier PNL.

Cum a facut Consiliul Judetean?

Sorin Apostu a amintit ca proiectul de lege al deputatului PDL Petru Calian este la Senat si ca urmeaza sa fie pus pe ordinea de zi a Senatului. “Daca iesim acum trebuie sa iesim din actionariatul clubului care ne-a dus in ilegalitate”, a subliniat primarul, fiind vorba de “U” Cluj. Reprezentantii puterii, au explicat ca forul local nu va fi actionar in cazul in care da banii catre o fundatie si atunci aceasta poate sa faca ce vrea cu acesti bani, fara nici un control din partea administratiei. Un alt argument al consilierilor din opozitie a fost faptul ca modalitatea gasita de Consiliul Judetean pentru a aloca bani cluburilor fara a intampina aceleasi probleme legale este sa finanteze asociatiile si fundatiile sportive pentru copii.
In luna martie, Consiliul Judetean a alocat 90.000 de lei pentru fiecare din cele doua echipe de fotbal clujene, suma prevazuta in bugetul pentru activitati sportive. Initial, proiectul era pentru alocarea sumei de 100.000 de lei, dar la recomandarea consilierului judetean Mihaela Razor, 10% din aceasta suma a fost redirectionata catre echipele de baschet.

Respins cu ajutorul UDMR

Consilierul UDMR Csoma Botond a propus o amanare, amendament care nu a trecut insa de votul colegilor sai. Dupa supunerea la vot, proiectul de hotarare a intrunit doar 16 voturi “pentru”, din partea consilierilor PDL, in timp ce cei trei consilieri locali ai USL au votat impotriva, iar cei patru consilieri locali ai UDMR s-au abtinut. Pentru a fi adoptat, proiectul de hotarare avea nevoie de 18 voturi “pentru”, un cvorum de doua treimi.
Cluburile de fotbal Universitatea Cluj si CFR 1907 Cluj au decis sa-si majoreze capitalul social si, in acest sens, au cerut CL Cluj-Napoca sa participe, in calitate de actionar, la aceasta majorare. “Avand in vedere costurile semnificative pentru desfasurarea activitatii sportive a societatii la un inalt nivel competitional, dar si necesitatea dezvoltarii si intretinerii bazei materiale pentru a putea mentine nivelul ridicat al performantelor sportive revenim la cererea adresata anterior cu nr. 21718/42/25.01.2011 si solicitam Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca, in calitatea sa de actionar al SCS Fotbal Club CFR 1907 Cluj, sa aprobe sustinerea activitatii societatii prin majorarea aportului sau in numerar la capitalul social prin subscrierea si varsarea pana la finele anului curent a sumei de 4.500.000 RON”, se precizeaza in adresa semnata de presedintele Consiliului de Administratie al clubului, Iuliu Muresan.
CFR 1907 Cluj a decis sa-si majoreze capitalul social cu 4,5 milioane de lei, de la 94,7 milioane la 99,2 milioane de lei, iar clubul Universitatea Cluj a decis sa-si majoreze capitalul social cu 4 milioane de lei.

Amanat in aprilie

Pe ordinea de zi a sedintei Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca de marti 12 aprilie s-a aflat si o propunere de majorare a capitalului social al cluburilor de fotbal locale CFR 1907 si Universitatea, cu cate 1.000.000 lei pentru fiecare, de la bugetul local pe anul 2011. Primarul Sorin Apostu a explicat atunci situatia legala a acestei propuneri, care este destul de complicata pentru ca nu permite alocarea de fonduri catre cluburile sportive cu activitate economica decat prin majorarea de capital social, iar institutiilor locale le este permis sa faca acest lucru pentru un singur club sportiv. “La ora actuala, legislatia nu permite finantarea de la consiliile locale decat ca majorare de capital a cluburilor organizate ca societate comerciala, dar exista o prevedere ca nu avem voie sa avem actiuni si la «U» si la CFR. La Universitatea avem 10,8% si la CFR, datorita capitalului financiar mai mare, avem undeva sub 1%. Impreuna cu dumneavoastra nu ne-am considerat actionari la ambele cluburi datorita numarului de actiuni”, a declarat primarul.
Consilierii din opozitie s-au opus acestei initiative si au cerut in mod repetat edilului si secretarului Primariei Aurora Tarmure sa explice de ce au pus proiectul de hotarare pe ordinea de zi daca stiau ca legal nu este permis. “Nici macar n-ar fi trebuit ca acest proiect sustinut cu aceste argumente, sa il avem pe ordinea de zi. Nu aveati dreptul sa puneti in mapa de sedinta un asemenea proiect”, a atras atentia consilierul PNL, Steluta Cataniciu.
Primarul a explicat consilierilor ca a dorit cel putin sa atraga atentia asupra necesitatii de a aloca fonduri pentru sustinerea sportului la nivel local, iar consilierii sunt liberi sa voteze sau sa se opuna acestui proiect. “Eu am venit in fata dumneavoastra cu un proiect care se sustine legal. Puteti sa spuneti nu. Eu am propus retragerea pana la clarificare. Ne-am gandit sa sustinem fotbalul prin asociatii si fundatii, dar sunt probleme la decontari si cu legislatia speciala a fotbalului”, a precizat edilul. Pana la urma, luarea unei decizii in acest sens a fost amanata, desi au existat consilieri care au sugerat alegerea unui singur club sau reducerea sumelor alocate.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.