Din anul 2006, administraţia judeţeană cheltuieşte bani pe un proces civil pentru o suprafaţă de teren, aflat pe spaţiul public în incinta Spitalului de Recuperare din cartierul Zorilor, şi care i-a aparţinut lui Biro Andras Csaba. Însă, în 2008, Biro a vândut drepturile litigioase asupra acestui teren familiilor unor milionari clujeni apropiaţi de PNL: Badiu Nicolae-Iulian, Badiu Gabriela Maria, Petre Ştefan, Petre Mariana, Nica Valentin şi Nica Anca. Afaceriştii au cumpărat drepturile pentru suma de aproximativ 122.000 de euro, iar acum CJ Cluj va cumpăra terenul respectiv cu 189.200 de euro.

 

De peste 10 ani, clujeanul Biro Andras Csaba se judecă cu Consiliul Local Cluj Napoca, Consiliul Judeţean Cluj şi Spitalul de Recuperare Cluj Napoca pentru un teren cu o suprafaţă de 782 mp aflat în incinta spitalului din Zorilor. Clujeanul a intrat în posesia terenului respectiv în urma sentinţei civile nr. 3890/2001 pronunţată în Dosarul nr. 1684/ 2000 al Judecătoriei Cluj-Napoca.

Pentru că, oricum, nu se putea folosi de terenul respectiv pe care se construise spălătoria spitalului, în 2006 a dat în judecată CJ Cluj, administraţia locală clujeană şi Spitalul de Recuperare clujean pentru a cere despăgubiri. Biro nu a fost singurul clujean care s-a judecat pentru parcelele de teren din incinta Spitalului de Recuperare. În iunie anul trecut, CJ Cluj a dat o dispoziţie de despăgubire pentru Mariana Moraru, care s-a judecat cu administraţia judeţeană pentru o parcelă de teren.

În 2008, prin contractul de vânzare-cumpărare nr. 40/ 2008, Biro Andras Csaba îşi vinde drepturile litigioase către Badiu Nicolae-Iulian, Badiu Gabriela Maria, Petre Ştefan, Petre Mariana, Nica Valentin şi Nica Anca, pentru suma de 550.000 lei. Ulterior, Badiu Nicolae-Iulian şi Badiu Gabriela Maria au înstrăinat către doctorul clujean, bine ancorat în protipendada clujeană, Andrieş Gabriel- Laurenţiu şi Andrieş Daniela întreaga cotă parte indiviză de 50% pe care aceştia au deţinut-o asupra terenului. În urma litigiilor care au avut loc, Judeţul Cluj a fost obligat la plata de despăgubiri pentru lipsă de folosinţă a terenului.

Astfel că administraţia judeţeană a luat decizia, printr-o hotărâre de consiliu să cumpere întregul teren, uitând a preciza în cadrul hotărârii cuantumul despăgubirilor pe care fusese obligat să le plătească.

Astfel, după 11 de proces şi resurse cheltuite, administraţia judeţeană consideră că, prin cumpărarea terenului respectiv de la milionarii enumeraţi anterior, se ”scuteşte în perspectivă Judeţul Cluj de la plata despăgubirilor aferente utilizării terenului în cauză”, arată un raport semnat de Cristina Şchiop, director general.

 

Norocoşii de la CJ Cluj

Iulian Badiu, Petre Ştefan şi Valentin Nica sunt milionarii clujeni cei care au primit aproape moka afacerea Duct City, de pozare în subteran a cablurilor de transfer de date, de la Primăria Cluj Napoca.

În urmă cu trei ani ei au vândut afacerea către RCS&RDS, iar în cadrul acţionariatului a intrat şi firma Integrasoft, societate deţinută de RDS şi administrată de Ioan Bendei, mâna dreaptă a lui Zoltan Teszari, patronul RDS.

În anul 2006, Primăria Cluj Napoca a dat un contract pentru realizarea unei reţele subterane în care să fie înglobate cablurile de transfer de date (telefonie, internet, etc) care sunt agăţate pe stâlpii din Cluj Napoca. Societatea câştigătoare, CFO Integrator, controlată de grup de oameni de afaceri cu opţiuni liberale, s-a obligat ca în termen de trei ani să facă o reţea de circa 300 de kilometri, pe care să o administreze timp de 20 de ani. În contrapartidă, Primăria Cluj Napoca trebuie să primească 1% pe an din veniturile provenite din exploatarea reţelei şi se obliga să îi convingă pe operatorii de date să îşi mute cablurile de pe stâlpi în subsolul Duct City.

valentin nica

Valentin Nica şi Nicolae Badiu au acaparat şi o parte din afacerea Tetarom. Cei doi au avut un proiect de dezvoltare al unui proiect hotelier în parcurile industriale Tetarom I şi II, dar afacerea a eşuat. Nicolae Badiu a fost proprietarul AsRo Medica, al restaurantului Sinaia şi acţionar la Arcada Grup şi Imobiliare DPM. Valentin Nica figurează alături de Ştefan Petre în cadrul SC Mobitelco, firmă care susţine “U” Mobitelco. Nica mai deţine şi SVF Management Prod Serv SR. Oamenii de afaceri au fost apropiaţi de PNL, însă i-au finanţat şi pe social-democraţilor clujeni în campania din 2004. Conform datelor din Monitorul Oficial, Valentin Nica, în numele societăţii SVF Management, a donat către PSD Cluj 35.000 de lei pentru campania electorală din 2004. Ulterior, Valentin Nica a câştigat mai multe licitaţii de la CJ Cluj, iar în comisiile respective se afla şi Şerban Graţian, unul dintre foştii consilierii judeţeni ai social-democraţilor clujeni. Drept exemplu stă faptul că CBC Development a câştigat, prin licitaţie, terenurile din Tetarom I şi Tetarom II, pentru a construi şi administra centrele de servicii pentru personalul ce va fi angajat în cele două parcuri industriale. Nicolae Badiu mai deţine şi complexul de locuinţe Europort, despre care Gazeta de Cluj a sesizat o serie de nereguli. Cei care s-au mutat în locuinţele respective nu au fost mulţumiţi de locuinţele cumpărate pentru că apartamentele au fost racordate extrem de târziu la reţeaua de gaz. De asemenea, dezvoltatorii imobiliari au fost acuzaţi că nu au respectat termenele de predare, iar finisajele nu s-au ridicat la înălţimea promisiunilor făcute.


După ce s-au judecat 11 ani pentru un teren, CJ Cluj decide brusc să îl cumpere

Potrivit hotărârii de CJ Cluj, ”având în vedere acordul de principiu al proprietarilor, exprimat în scris, cu privire la vânzarea terenului, pentru respectarea principiului eficienţei utilizării fondurilor publice şi pentru reglementarea situaţiei juridice a imobilului, apreciem că se impune achiziţionarea acestui teren, astfel încât Judeţul Cluj să nu mai plătească despăgubiri şi totodată să-şi reglementeze situaţia juridică a imobilelor.

Pentru evaluarea terenului, a fost necesară realizarea raportului de evaluare a proprietăţii imobiliare, întocmit pe baza standardelor, recomandărilor şi metodologiei de lucru recomandate de către ANEVAR. Acesta a fost înaintat Consiliului Judeţean Cluj, fiind încheiat Procesul verbal de predare-primire nr. 25930/06.09.2017. Conform acestuia, valoarea terenului în cauză a fost estimată la 869.300 lei (echivalentul a 189.200 euro, curs BNR utilizat 1 euro= 4.5945 lei)”, arată hotărârea.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.