Milardele celor mai bogati infractori
Afaceri ilegale de miliarde de dolari
Este poate cel mai bogat infractor care a trait vreodata, acumulandu-si averea din traficul ilegal de cocaina. In anul 1989 revista Forbes il situa pe Pablo Emilio Escobar Gaviria pe locul 7 in topul celor mai bogati oameni din lume cu o avere estimata la 25 de milarde de dolari. Pablo s-a nascut in Columbia, al treilea fiu al unei familii sarace din satul Rionegro, locuind intr-o casa fara electricitate sau apa curenta. A studiat stiinte politice la o universitate locala dar a fost nevoit sa renunte pentru ca nu si-a mai putut plati taxele scolare. Atunci si-a inceput cariera criminala, vanzand tigari de contrabanda sau bilete la loterie contrafacute, fiind ambitionat sa ajunga milionar pana la varsta de 22 de ani. In anul 1975 a intrat in afaceri cu cocaina, consolidand clanul Medellin, prin care transporta zilnic 15 tone de cocaina catre Statele Unite, avand o cifra de afaceri de jumatate de miliard de dolari pe zi. In cartea intitulata „Povestea contabilului”, fratele lui Pablo, Roberto Escobar, povesteste ca acesta cheltuia peste 2500 de dolari pe luna doar pentru elasticul folosit pentru a infasura teancurile de bancnote de 100 de dolari. Conform acestuia, Pablo castiga atatia bani din afacerile cu cocaina, incat isi depozita banii in hangare, grupati in caramizi de 100 de dolari, la care calcula o cota de 5 spre 10 % pierdere lunara datorita sobolanilor care rodeau din teancuri. Intr-o zi, fiind nevoit sa fuga alaturid e fica sa de politie, Pablo a ars doua milioane de dolari pentru a se incalzi de frig.
Dupa ce Osama Bin Laden a fost ucis anul acesta, mexicanul Joaquin Guzman a devenit cel mai cautat om de pe planeta. Poreclit "El Chapo", in spaniola insemnand “scurtul”, Guzman este considerat actualmente ca fiind cel mai puternic traficant de droguri din lume. Unele surse din cadrul fortelor anti-drog americane il considera chiar mai puternic decat a fost vreaodata Pablo Escobar, motivand ca in timp ce Pablo se ocupa doar de exportul de cocaina din Columbia catre SUA, Guzman exporta atat cocaina cat si marijuana, heroina si menafetamina catre SUA, Europa si Asia. Fugar din fata organelor de politie, un inalt oficial mexican precizeaza ca puterea lui Guzman creste pe zi ce trece, din acest motiv fiind absolut necesara capturarea acestuia, guvernul american oferind o recompensa de 5 milioane de dolari oricui ofera informatii care ar duce la prinderea lui. Conform site-ului Forbes, Guzman ar avea o avere de 1 miliard de dolari, insa este precizat faptul ca adevarata putere financiara a acestuia este greu de estimat.
Greu de estimat este si averea fostului sef al Mafiei siciliene, Salvatore Riina, zis “Bestia”. De la arestarea lui in 1993 si pana acum, autoritatile italiene au confiscat in doua randuri fabrici, imobiliare si alte active apartinand fostului boss sicilian, prima data in valoare de doua miliarde de euro iar a doua data in valoare de un miliard de euro. Chiar dupa aproape 20 de ani de la arestare, este greu de estimat valoare imepriului criminal pe care Riina il conducea. Salvatore “Toto” Riina s-a nascut in 1930 intr-o familie saraca din Corleone, Sicilia. A intrat in randurile mafiei la varsta de 19 ani, cand a comis prima crima din ordinul uni sef local. De atunci, Riina si-a urmarit fara scrupule obiectivul de ajunge seful mafiei siciliene, comitand atatea atrocitati incat a fost supranumit “Bestia”. Intre anii ’70, clanul Corleone, condus de el, a fost unul dintre principalii distribuitori de heroina catre Statele Unite, prin intermediul cunoscutei “ Pizza Connection”.
Modul prin care au reusit sa ramana ascunsi atatia ani
Pe langa sumele imense de bani de care au dispus, pe cei trei infractori ii mai aseamana inca un aspect, si anume faptul ca au reusit sa scape de justitie o perioada foarte lunga de timp. Pablo Escobar, spre exemplu, “negocia” cu autoritatile sau cu organele de politie dupa un principiu propriu, si anume “plata o plomo”. In traducere libera, s-ar traduce ceva de genul “argint saus plumb”, in realitate referindu-se la cele doua variante propuse celor care il urmareau. Cu alte cuvinte, acestia aveau de ales intre a primi bani in schimbul tacerii, “Plata”, bani care nu erau deloc putini, cealalta varianta, “Plomo”, fiind varianta ceva mai radicala, si anume de a fi ucisi. Prin aceasta metoda, Escobar a reusit chiar sa mitueasca nenumarati politisti, procurori, judecatori, politicieni sau chiar civili.
Si Guzman, seful cartelului mexican de sroguri Sinaloa practica mituirea inaltilor oficiali ai statului pentru a scapa de acuzatiile care ii erau aduse. Acesta a reusit sa evadeze in anul 2011 dintr-o inchisoare mexicana mituind paznicii, dupa ce a aflat ca urma sa fie extradat in SUA. Chiar daca presedintele mexican Felipe Calderon a declarat razboi cartelurilor de droguri, Joaquin Guzman ramane liber si isi conduce imperiul din umbra, autoritatile banuind ca se afla pe teritoriul Mexicului.
Seful mafiot Toto Riina s-a ascuns mai bine de 23 de ani pana cand carabinierii au reusit sa-l aresteze in anul 1993. Acuzat de multiple crime, Riina a fost achitat in 1969 datorita intimidarii magistratilor care se ocupau de caz, moment din care nu a mai fost de gasit. Acesta era atat de bine ascuns si protejat, incat singura poza pe care autoritatile o aveau cu el dateaza din anul 1955. In timp ce alti mafioti preferau sa scape de justitie prin intermediul mitei, practic cumparandu-si libertatea, Toto Riina folosea intimidarea ca metoda principala “de lucru”. Acesta nu statea de doua ori pe ganduri in a-si ucide atat adversarii cat si prietenii, atunci cand deveneau mai putin prieteni. Chiar daca se crede ca a ucis personal aproximativ 40 de persoane, numarul oamenilor omorati la ordinul lui Riina fiind de ordinul miilor. Exemplificativ in acest sens este faptul ca doi dintre criminalii sai ocupa primelele locuri in topul celor mai mari ucigasi din istorie, respectiv Pino Greco, cu 150-200 de crime si Leoluca Bagarella, cumnatul lui Riina, cu peste 300 de victime.
In cultura populara
Chiar daca si-au cladit imperiile prin nenumarate crime, cei trei infractori prezentati mai sus sunt deseori idolatrizati in cultura populara locala. Despre viata lui Pablo Escobar s-au produs doua filme si a fost mentionat in nenumparate altele, datorita personalitatii sale fascinante. Despre el s-au scis si mai multe carti, printe care cea mai recenta fiind “Memoria lui pablo Escobar”, scrisa de catre James Mollison, in care sunt adunate peste 350 de poze si documente. Incepand cu anul 2010, mai multe agentii de turism au inceput sa organizeze itinerarii la mormantul lui Pablo Escobar, obiectiv vizitat anual de mii de oameni.
In timp ce Pablo Escobar a fost impuscat de catre politie in 1992, mexicanii au dubii serioase ca acceasi soarta l-ar astepta si pe Joaquin Guzman, ziarele mexicane supranumindu-l“ The Untouchable”, in traducere “cel de neatins”, iar mai multi muzicieni dedicandu-i melodii folk.
Cu toate ca intreaga Italie s-a bucurat la auzul vestii despre capturarea lui Salvatore Riina, cetatenii orasului Palermo iesind in strada, “Bestia din Corleone” are in continuare multi fani. Unul dintre cei mai mari actori italieni, Victor Cavallo, a jucat rolul lui Riina in productia “Excellent Cadavres”, iar in anul 2007 fiind difuzata pe retele media miniseria “Capo de Capi”, un film despre viata si cariera criminala a lui Salvatore Riina.
Andrei TOMOS