Rares Criste: Afaceri discrete cu energie
Gazeta de Cluj isi propune sa faca o enumerare a catorva dintre cei mai “bazati” oameni de afaceri din Cluj-Napoca, dar care nu sunt atat de “vizibili” ca majoritatea milionarilor in euro care apar periodic in topurile celor mai bogati romani. Acesti oameni de afaceri chiar daca isi conduc businessurile extrem de discret, fara a atrage atentia asupra lor, conduc de fapt un adevarat imperiu financiar. In acest numar al Gazetei de Cluj va fi prezentat un personaj extrem de misterios, Rares Criste. Are asociati si cunostinete foarte extinse incepand cu Viorel Bunea si terminand cu Horea Ciorcila.
Rares Criste are 43 de ani si in momentul de fata se ocupa de afacerile cu energie electrica, putand fi privit drept unul dintre “baietii destepti din energie”. In 1993 a terminat cursurile Universitatii Tehnice din Cluj, cu specializarea informatica. Dupa aceea, Criste si-a continuat studiile in strainatate. Intre 2007 si 2008 a studiat la McGill University de unde s-a transferat la universitatea austriaca Wirtschaftsuniversität Wien, unde a absolvit studii la nivel de master in domeniul afacerilor cu energie electrica.
Rares Criste face parte din prestigiosul club select Aspen Institut, alaturi de Bogdan Chiritoiu, presedinte la Consiliul Concurentei, Eugen Popa, consilier in cadrul Ministerului Afacerilor Interne, omul de afaceri Ion Nestor, partener in NNDKP, etc. In Romanai, Mircea Geoana a adus Aspen Institut, iar presedintele acestei fundatii este W. Isaacson, consilier sef al lui presedintelui SUA Barack Obama pe probleme de mass-media.
A intrat in paine pe cai mari
In 2005, Rares Criste a intrat in afaceri prin intermediul Premier Construct si, in paralel, la Ten Transilvania Energy, Inc.. Daca la Premier Construct, Criste a stat doar un an, la Ten Transilvania Energy a facut afaceri timp de 5 ani. La aceasta societate, Criste a dezvoltat un adevarat “lant al puterii”. A detinut controlul acestei firme alaturi de Alin Ardelean, fiul lui Virgil Ardelean, fostul sef al Doi si-un sfert, si alaturi de Sorin Piciu, un alt personaj bine infipt in afacerile cu energie. De asemenea, Criste este unul dintre partenerii constanti ai unei firme olandeze, Energon Holding Delft B.V, axata pe afacerile cu energie. Ten Transilvania Energy are contracte cu centralele de la Turceni si Rovinari, de unde cumpara energie pentru a o vinde mai departe. De asemenea, Criste a mai fost asociat si in SC Amgaz Furnizare, societate implicata in afaceri de anvergura cu societatile de stat Romgaz si Distrigaz, care gestioneaza o parte din gazele naturale din Romania. Initial, compania Amgaz Furnizare SRL a apartinut lui Peter Braun, om de afaceri implicat in privatizarea ALRO Slatina. SC Amgaz Furnizare SRL face parte dintr-un grup de companii (Infochem, Amgaz SA) infiintate de Horia Rosu, fostul consilier al ministrului PSD al Industriilor, Dan Ioan Popescu. In cadrul aparitiei Amgaz, un rol important l-a jucat americanul Michael Myron Einik. Acesta este un fost diplomat al SUA, care in anii ’70 a activat in Biroul american pentru Combustibili si Energie. In anii ’80 a lucrat in ambasadele SUA din Nigeria si URSS, iar in 1994 a fost numit adjunctul ambasadorului SUA in Romania, Alfred Moses. Initial, Amgaz trebuia sa finanteze depozite in care compania nationala sa stocheze gazele proprii sau importate din Rusia, intrucat la data infiintarii acestei societati s-a sustinut ca statul nu are bani pentru construirea de depozite de gaze. Astfel, Einik s-a asociat cu Peter Braun, un american nascut in Ucraina, ex-manager la Alro si Conef, doua foste societati romanesti detinute acum de oligarhul rus Vitali Machitski. Afaceristii care se afla in spatele afacerii Amgaz finanteaza si Complexul turistic de la Turda. Acestia investesc in complex prin SC Casa Ratiu de Nagylak SRL, infiintata in mai 2006. In cadrul actionariatului societatii se regasesc sotii Sarah si Michael Einik. Printre administratorii Amgaz au mai figurat si Frank Barton Slides II, unul dintre asociatii traditionali ai lui Einik. Frank Barton Slides II a facut parte si din afacerea Rolast SA Pitesti, unde a fost administrator alaturi de Theodor Stolojan. Acesta a fost acuzat, in presa centrala, ca s-ar fi intalnit cu reprezentantii ALRO Slatina, dupa care i-ar fi inmanat presedintelui Traian Basescu un memoriu al companiei pentru a beneficia de energie ieftina de la Hidroelectrica. Compania Rolast Pitesti este controlata de Fondul Romano-American pentru Investitii (FRAI), o societatea instituita in Romania prin mijlocirea aceluiasi Stolojan.
Afaceri cu protejatii din energie
Unul dintre partenerii lui Criste este clujeanul Teofil Muresan care, in momentul de fata detine prin Electrogrup controlul la Ten Transilvania Energy. Cei doi au reusit performanta ca, prin Ten Transilvania Energy sa fi cumparat energie electrica de la SC Beny Alex (societate din Satu Mare, cunoscuta prin faptul ca apartine lui Vasile Tantas si Ioan Oltean si ca a beneficiat de posibilitatea de a cumpara energie electrica la un pret mult prea mic de la statul roman), SC Green Energy (firma din Piatra Neamt, controlata de Gheorghe “Pinalti” Stefan) si Gevco SRL (controlata acum de Marinescu Gabriel). Energia cumparata a fost revanduta la preturi mult mai mari.
Insa adevarata reusita in afaceri a lui Rares Criste pare a consta in societatea ENERGON POWER & GAS SRL. Firma a fost deschisa in 2007, iar Criste controleaza aceasta societate alaturi de off-shore-ul olandez ENERGON HOLDING DELFT B.V. Extrem de interesant la aceasta societate este ca, in pofida faptului ca a fost infiintata in 2007, firma, pana anul trecut nu a avut nici o cifra de afaceri, pentru ca in 2010 sa figureze cu afaceri de 44.174.240 de lei.
Lantul amintirilor
Insa, din prezentarea publica a omului de afaceri Rares Criste lipsesc o serie de evenimente pe care, se pare ca Criste ar dori sa le incheie. Este vorba de o serie de asocieri pe care, probabil, omul de afaceri le regreta. Spre exemplu, in cadrul SC BETA INVEST CONSULT SRL (dizolvare), GAMMA INVEST CONSULT SRL (lichidare) si ALFA INVEST CONSULT (lichidare) Criste este asociat alaturi de Viorel Bunea, MURESAN DANIELA si MURESANU FIOR DAFIN.
Dintre acesti parteneri de afaceri se remarca Viorel Bunea, care este fratele lui Gheorghe Bunea, fost comisar in cadrul IPJ Cluj si sefului catedrei de pregatire juridica din cadrul Scolii de Agenti de politie „Septimiu Muresanu”. Viorel Bunea a obtinut prin intermediul firmei SC Romviocons SRL, o parte din lucrarile de reamenajare a Scolii de politie „Septimiu Muresanu”, in situatia in care fratele lui, Gheorghe, ocupa functia de sef de catedra. Viorel Bunea a fost implicat si intr-un dosar de braconaj, dar a primit, din partea procurorilor clujeni, verdictul de neincepere a urmaririi penale.
Alti “baieti destepti” cu energie
Printre cei care fac afaceri cu energie se pot aminti Dan Ioan Popescu (PC), senatorul Puiu Hasotti (PNL), primarul Gheorghe Stefan „Pinalti” (PNL), Dan Voiculescu, etc.
Conform evz.ro, “Gheorghe Stefan „Pinalti” ar fi intervenit pentru societatea Green Energy SRL, companie in care fiul sau, Gabriel Stefan, detine 40% din actiuni. Firma are un contract substantial, de 80 de miliarde de lei vechi, incheiat cu Complexul Energetic Turceni. Un alt contract, protejat de anumiti politicieni UDMR il are societatea Energobit. Printre patronii Energobit SRL se regaseste Peter Pal, un apropiat al conducerii UDMR Cluj. Peter Pal a recunoscut ca este membru activ al UDMR si un sustinator al platformei liberale din formatiunea maghiara. Firma a avut, in 2005, o cifra de afaceri de 39.571.479,00 RON”. Anul trecut, Energobit a avut o cifra de afaceri de 203 953 586 de lei si un profit de 25 261 023 de lei.
CIFRA
44.174.240 de lei a fost cifra de afaceri inregistrata anul trecut de una dintre firmele lui Rares Criste.
Stefan Trandafir