Statuia ciobanului Donath, in sfarsit restaurata
Autoritatile locale par a asculta vocea si doleantele clujenilor, dovedind ca la Cluj initiativa cetateneasca este respectata si luata in serios. Astfel, o petitie inaintata de catre Tineretul Liberal Cluj (TNL) care avea ca obiect restaurarea statuii ciobanului Donath a fost luata in considerare, iar Primaria a decis ca va pune pe picioare statuia aflata intr-o starea avansata de degradare. Dupa ce mai bine de doi ani in care autoritatile au motivat ca nu sunt bani, de aceasta data Primaria a decis sa-si asume responsabilitatea restaurarii statuii. Demarata de catre TNL si postata pe site-ul www.causes.com, petitia a strans sute de sustinatori si comentarii pe pagina de facebook, sensibilizand opinia publica. Conform presedintelui TNL CLUJ, Ioan Baldea, Primaria Cluj-Napoca a reactionat pozitiv si s-au deplasat la fata locului pentru a o identifica. Acesta nea precizat ca statuia este in patrimoniul municipiului Cluj-Napoca, dar din pacate deocamdata nu este pe lista monumentelor istorice. Ioan Baldea ne-a mai declarat ca initiativa includerii pe aceasta lipsa nu poate apartine unui partid sau unei persoane fizice sau juridice, insa a primit asigurari ca Primaria va face toate demersurile in acest sens.
Pagina petitiei arata ca monumentul este realizat de catre mesteri bavarezi in stil baroc intre anii 1735-1740, infatisand un barbat cu o coronita de imparat pe cap, care vegheaza de peste 260 de ani cetatea Clujului. Legenda spune ca ciobanul Donath, care a trait in a doua jumatate a secolului al XVII-lea, a salvat orasul de atacul surpriza al otomanilor. Aflat cu oile la pascut pe dealurile din jurul cetatii, Donath a observat planul inamicilor de a devia Somesul inspre paraul Nadasului printr-o vale sapata in dealul Hoia, astfel incat cetatea care era bine aparata, odata lasata fara apa, sa fie usor de cucerit. Ciobanul legendar a alergat cu toate puterile sale si a alertat conducerea orasului de pericolul iminent. Aparatorii cetatii au pornit astfel imediat ofensiva si au zadarnicit planul pus la cale de catre otomani, orasul fiind salvat.
Adevarul istoric despre statuia lui Donath
Intr-un interviu acordat Gazetei de Cluj, istoricul Tudor Salagean explica adevarata “istorie” a statuii lui Donath. Conform acestuia, in jurul edificiului situat pe Dealul Hoia s-a creat o legenda, care a fost interpretata mult timp ca si motivul principal pentru care a fost construita statuia. Donath, un cioban care isi pastea oile pe dealul Hoia, ar fi salvat Clujul de un atac turcesc, avertizandu-i pe locuitorii urbei ca urmeaza sa fie atacati. Adevarata “istorie” de la care a pornit constructia edificiului sfantului Donath provine, insa, de la sfantul cu acelasi nume. “Sfantul Donathus, cunoscut si sub denumirea de Donath, a trait in secolul al IV-lea, in vremea imparatului Constantin cel Mare. El era prieten cu un membru al familiei imperiale romane, respectiv cu nepotul lui Constantin, Iulian. Sfantul Donathus a fost martirizat in vremea lui Iulian. Biserica Sfantului Donathus a fost invadata de pagani, care i-au luat potirul, l-au aruncat pe jos si l-au spart. Donath a reusit sa refaca paharul si sa puna inapoi vinul care s-a varsat pe jos. De atunci, sfantul a ramas protectorul viticultorilor”, a explicat Tudor Salagean. Istoricul a continuat prin a explica ca datarea oficiala a monumentului este la 1735. „Statuia a fost datata in 1735-1740, dupa informatiile lui Nicolae Sabau, cel mai mare istoric baroc din Transilvania”, a aratat Salagean. El considera ca aceasta statuie ar putea fi inclusa intr-un traseu turistic, precum o catedrala din Ungaria inchinata sfantului Donathus, in jurul caruia sunt sarbatorite evenimente. „ In jurul Lacului Balaton din Ungaria se desfasoara evenimente legate de celebrarea protectorului viticulturii. In acel loc, este ridicata o capela in cinstea sfantului Donathus care este construita tot in secolul 18, insa acolo, de ziua podgoriei respective se desfasoara si serbari si chiar pelerinaje”, a mentionat istoricul. Salagean arata ca, intr-un moment al istorie sale, Clujul era un oras viticol, desi vinul produs aici nu era considerat drept cel mai bun. „ Zona in care era amplasata statuia era zona viticola a Clujului, pantele sudice ale Dealului Hoia erau amplasamentul in care erau cultivate viile orasului. In momentul de fata, Clujul si-a pierdut aceasta traditie. In Evul Mediu si in Renastere, Clujul avea legi speciale cu privire la consumul produselor locale. In carciumile din Cluj nu se putea consuma decat vin din Cluj, pana cand acesta se termina. Se pare ca cineva a fost chiar condamnat la moarte pentru ca a nu a respectat aceasta lege. Din moment ce nu mai exista o zona viticola in acea zona, actuala amplasare a statuii ar trebui schimbata”, a explicat Tudor Salagean.
Andrei Tomos