Comunicatul oficial DNA DESPRE STOIA CALIN
UPADTE 11:52
În completarea comunicatului nr. 707/VIII/3 din data de 10 noiembrie 2011, vă informăm că procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj efectuează cercetări faţă de inculpatul STOIA CĂLIN MIHAI, administrator al SC Compania de Salubrizare Brantner Vereş S.A., în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită, în formă continuată.
Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:
În perioada 2010-2011, inculpatul Stoia Călin Mihai, în calitate de administrator al SC Compania de Salubrizare Brantner Vereş S.A., a remis inculpatului Apostu Sorin, primar al municipiului Cluj Napoca, suma totală de 188.760 lei, echivalentul a 45.000 euro, cu titlu de mită. Stoia Călin Mihai a dat această sumă de bani pentru ca inculpatul Apostu Sorin să îi favorizeze firma în obţinerea contractului de salubrizare a municipiului Cluj Napoca şi pentru ca acest contract să se deruleze fără incidente. Ca urmare, la data de 28 iulie 2010, între Primăria Cluj Napoca şi SC Compania de Salubrizare Brantner Vereş S.A. a fost încheiat contractul de salubrizare pentru o perioadă de 8 ani.
Pentru a crea aparenţa de legalitate a remiterii acestei sume de bani, suma de 188.760 lei a fost achiată cu titlu de plată a unor contracte de consultanţă juridică încheiate fictiv între firma beneficiară a contractului de salubrizare şi Cabinetul de avocatură al învinuitei Apostu Monica Undina, soţia lui Apostu Sorin, în condiţiile în care asistenţa juridică aferentă acestor contracte este inexistentă.
Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 9 noiembrie 2011, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore. La data de 11 noiembrie 2011, Curtea de Apel Cluj a dispus arestarea preventivă pe o perioadă de 29 de zile faţă de Stoia Călin Mihai.
În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Comunicat oficial al DNA in cazul Apostu PARTEA I
"Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj efectuează acte de urmărire penală faţă de inculpatul APOSTU SORIN, primar al municipiului Cluj Napoca, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită în formă continuată.
Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori au rezultat următoarele:
În cursul anilor 2009-2011, în schimbul încheierii unor contracte – de asigurare a parcului auto al regiilor subordonate Consiliului local Cluj, respectiv de salubrizare a oraşului – inculpatul Apostu Sorin, în calitatea sa de primar, a pretins şi primit sume de bani totalizând echivalentul în lei a 94.000 de euro. Pentru a se disimula provenienţa şi scopul banilor obţinuţi din actele de corupţie, între firmele care au primit contractele de la primărie şi cabinetul de avocatură al soţiei primarului au fost încheiate contracte de consultanţă juridică fictive, astfel încât sumele de bani au fost încasate prin cabinetul de avocatură al lui Apostu Monica Undina, învinuită în acelaşi dosar.
Inculpatului Apostu Sorin i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, iar la data de 9 noiembrie 2011, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore. La data de 10 noiembrie 2011, inculpatul este prezentat la Curtea de Apel Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.
În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie", se arata in comunicatul DNA.