Basescu a facut dirigentie cu magistratii
Prins de euforia sarbatoririi zilei sale de nastere, Traian Basescu a renuntat la invitati si i-a certat pe judecatori spunandu-le ca, la modul in care aplica legea, in curand judecatorii vor decide cine va fi presedintele Romaniei. Presedintele Romaniei nu se afla departe de adevar, daca e sa ne gandim ca, din cauza imunitatii de care beneficiaza, l-au “ocolit” trei dosare penale. In replica, magistratii i-au transmis Presedintelui, pe langa traditionalul “La multi ani!” ca “intr-un stat politienesc, in care se cladesc tot mai multe parghii prin care justitia sa fie controlata…”.
La sfarsitul saptamanii trecute, Presedintele Traian Basescu a tinut un discur in fata magistratilor in care i-a atentionat pe judecatori ca ar fi bine sa aiba grija cum judeca, pentru ca la modul in care se judeca in instante, Basescu se asteapta ca ei sa decida cine sa fie “carmaciul” tarii. De asemenea, in cadrul aceleiasi prelegri, Basescu a spus ca modul in care justitia a actionat a tinut Romania in afara spatiului Schengen, chiar daca in mod nedrept.
„In mod categoric, modul cum a actionat justitia, si cand spun justitie ma refer la intregul sistem, nu neaparat procurori, judecatori sau chiar politisti, ne-a tinut in afara spatiului Schengen, chiar daca nedrept. Dar a fost o justificare, pentru un stat in mod deosebit, sa aduca in mod real lipsa de incredere cu privire la justitie”, a spus Basescu, citat de Hotnews, cu prilejul reuniunii Comisiei MCV, care a avut loc la Ministerul Justitiei.
De asemenea, seful statului a mai spus ca justitia nu se poate substitui Executivului, sustinand ca exista semnale venite de la Comisia Europeana cu privire la modul in care justitia decide „castigatorii” unor proiecte europene. „As putea sa va provoc la o discutie punct cu punct ca un diriginte care se asaza in fata clasei, dar nu pentru asta am venit. Am venit sa va atentionez cu privire la un lucru care mie mi se pare grav: stiti ca exista obiceiul celor care pierd licitatii sa se duca in instanta. (…) Vreau sa stiti reactiile Comisiei Europene in ultima vreme: „Nu puneti in aplicare aceste hotarari, noi nu va mai finantam proiectele, in care justitia a stabilit cine este castigatorul”. Chiar ieri s-a primit o scrisoare legata de o licitatie pe un tronson de autostrada. Si justitia trebuie sa inteleaga ca nu se poate substitui la nesfarsit Executivului”, a mai spus presedintele Traian Basescu.
Nu vrem stat politienesc!
In replica, Asociatia Magistratilor din Romania i-a replicat lui Basescu ca Romania nu este stat politienesc si ca magistratii nu accepta tonul dictatorial al Presedintelui. “Intr-un stat politienesc, in care se cladesc tot mai multe parghii prin care justitia sa fie controlata, ingenunchiata, in care legile se fac de pe azi pe maine si se modifica chiar inainte de a intra in vigoare, in care serviciile secrete isi maresc bugetul, iar pentru justitie nu se gaseste nici macar maruntis, in care reformele exista doar in vorbe si prestatii televizate, un presedinte, intr-un ton dictatorial, isi poate permite sa cheme la ordine judecatorii, sa-i infrunte ostil, amenintator, sa-i blameze si sa-i terfeleasca in piata publica din postura parintelui natiunii caruia i se recunoaste dreptul de a-si stigmatiza, la stalpul infamiei, oamenii legii. Aceasta este Romania. Statul de drept, preceptele democratiei, independenta justitiei sunt persiflate in mod autoritar. Ce nu aminteste presedintele este ca statul, la randul lui, este supus legilor, normelor constitutionale. Ca statul, prin reprezentantii lui, nu poate incalca legea fara sa fie sanctionat, ca hotararile judecatoresti sunt pronuntate in baza legilor pe care se afla si semnatura presedintelui, ca nerespectarea actului de justitie si instigarea la nerespectarea actului de justitie atrag repercusiuni tot prin lege stabilite si ele se pot repercuta inclusiv asupra celor care le-au zamislit. Statul este unicul debitor care isi permite, prin vadit abuz de putere, sa stabileasca el, deasupra legii fundamentale, conditiile in care sa-si satisfaca creditorii, care nu sunt altii decat cetatenii tarii. Judecatorii Romaniei nu accepta nici tonul, nici mesajul dictatorial al presedintelui tarii, a carui numire, printre altele, trece prin filtrul Curtii Constitutionale”, spune intr-un comunicat Dan Spanu, presedintele asociatiei.
Sa nu suparam europenii!
In discursul sau, Traian Basescu a afirmat ca de pe urma hotararilor judecatoresti, statul a fost pus in incapacitate de plata pentru suma de 9 miliarde de lei, bani pe care statul roman ar trebui sa ii plateasca celor care au taiat taierile salariale ale bugetarilor, recuperarea acestor sume fiind cu titlu executoriu. ”Daca am pune in aplicare hotararile judecatoresti, Romania ar fi intr-o situatie extrem de dificila! Daca abordarea este „nu-mi pasa de lege si de cum poate functiona statul” degeaba facem coduri noi si legea micii reforme. Cum se poate pune justitia in situatii atat de delicate?”
Pentru a se face inteles, Basescu le-a spus magistratilor ca cine mai da astfel de hotarari sa precizeze si de unde pot fi luati banii respectivi. Cu alte cuvinte, daca statul iti strica casa, nu poate fi tras la raspundere pentru ca este sarac si nu are de unde plati despagubiri. “Cine afecteaza bugetul de stat indica sursa, iar corect ar fi ca magistratii, cand dau hotarari, sa ne spuna si sursa de finantare. Nu se intampla punerea continua a statului in dificultate, ci nerespectarea solutiilor judecatoresti. Mesajul meu este legat de respectarea echilibrului constitutional intre puterile statului. Sunt legi si pentru judecatori, pe care acestia trebuie sa le aplice!”, a declarat Basescu. Intr-un final, el a mai spus ca reprezentantii Comisiei Europene sunt suparati pe modul in care se adjudeca licitatiile in instanta. „Noi nu va mai finantam proiectele in care justitia a stabilit cine este castigatorul. Spalati-va pe cap cu castigatorii stabiliti in felul acesta!”, a concluzionat Basescu referindu-se la faptul ca cei din CE nu vor mai finanta un proiect european de construire a unui tronson de autostrada pentru ca firma care a castigat licitatia a fost desemnata de judecatori in urma unui proces de contestare a rezultatului unei licitatii.
Insa, magistratii i-au transmis Presedintelui ca ei vor aplica legile, indiferent de faptul ca reprezentantii UE se declara suparati sau bucurosi.
“Garantiile exercitarii drepturilor procesuale, a drepturilor omului recunoscute constitutional, consfintite prin Conventia Europeana a Drepturilor Omului, din optica prezidentiala apar ca piedici pe care judecatorii (de parca numai ei ar fi singurii care participa la realizarea actului de justitie) le valorifica, intarziind judecatile pentru ca, intr-o interpretare excesiva, isi doresc sa aiba zilnic pe rol sute de dosare a mii, sute de mii, milioane de cetateni, beneficiari de drept ai unei legislatii care ii taraste prin tribunale, iar atunci cand au castig de cauza, hotararile lor nu se pot pune in practica pentru ca Romania, astfel, s-ar afla intr-o situatie extrem de dificila. Este nefiresc sa ni se aminteasca noua, judecatorilor, de echilibrul puterilor in stat, in conditiile in care, prin vointa politicului, justitia este scoasa la mezat pe taraba galcevilor politice sterile, i se neaga statutul de putere in stat, este obligata sa functioneze in parametrii bugetari la limita subzistentei, iar denigrarea ei a devenit politica de stat. Da, sunt legi pentru judecatori.Dar sunt legi si pentru presedintele Romaniei, legi pe care acesta trebuie sa le respecte si care i se aplica asa cum se aplica fiecarui cetatean al acestei tari”, a completat procurorul Constantin Sima, presedintele Asociatiei Procurorilor din Romania.
Razvan Robu