Monopolul Brantner şi Rosal la deszăpezire şi curăţenie stradală nu a fost spart, deşi în ultimii patru ani au fost organizate trei licitaţii, la care au participat mai mulţi operatori din ţară. Lotul II a fost atribuit firmei Brantner, în decembrie 2016, iar lotul I a fost atribuit firmei Rosal, la sfârşitul lunii decembrie 2017.

 

După patru ani de bătălii crunte pentru contractul de deszăpezire şi salubrizare stradală în Cluj-Napoca, jocurile au fost făcute. Aceleaşi două firme care se află în contract cu Primăria din anul 2005 vor asigura aceste servicii pentru următorii patru ani. Din 2013, de la organizarea primei licitaţii şi până acum, au avut loc contestaţii, decizii ale instanţei, anulări de licitaţii, prelungiri de contracte, ca totul să se încheie cu victoria aceloraşi Brantner şi Rosal, care curăţă străzile de zăpadă şi gunoaie încă din 2005.

Dacă lotul II a fost atribuit firmei Brantner în decembrie 2016, pentru lotul I, decizia s-a prelungit până în decembrie 2017, după ce, în prealabil, în septembrie a fost aprobată ultima prelungire de contract. Atunci, fără nicio dezbatere sau discuţie, consilierii locali au votat prelungirea de contract.

Contractul nou a fost atribuit prin negociere directă firmei Rosal şi este valabil patru ani, începând cu 12 ianuarie 2018, dată la care a expirat actul adiţional al vechiului contract. La jumătatea lunii decembrie, city manager-ul Gheorghe Şurubaru anunţa că se are în plan atribuirea contractului pe baza unei negocieri directe şi la aproximativ o săptămână, deja se aproba în Consiliul Local acordul cadru cu Rosal, în urma unei licitaţii deschise.

“Am făcut licitaţia, am atribuit acest contract. Din data de 12 ianuarie, pentru o perioadă de patru ani, Rosal are în atribuire acest contract în continuare, ceea ce înseamnă salubrizare şi deszăpezire pe raza municipiului. Avem decizia CNSC prin care am atribuit Rosal-ului”, a declarat city-manager-ul Gheorghe Şurubaru, la un post de radio local.

 

Pe Şurubaru îl lasă memoria?

Deşi city manager-ul municipiului Cluj-Napoca afirmă ca tarifele sunt mai mici decât cele din vechiul contract, acest lucru este imposibil. În cazul în care a uitat, îi reamintim domnului Şurubaru că în şedinţa de Consiliu Local din septembrie 2017 a fost votată reactualizarea tarifelor la nivelul anului 2017.

“Contractul nou prevede tarife mai mici faţă de contractul vechi, sunt tarife identice cu cele ale contractului de pe celălalt sector unde acţionează firma Brantner. Nu se plăteşte decât atunci când se iese efectiv la deszăpezire, aşa este prevăzut şi în contract. Sunt trecute nişte cantităţi doar ca prevăzute a fi îndeplinite. În rest, dacă nu se iese la deszăpezire nu se plăteşte”, a mai spus Şurubaru.

 

Trei licitaţii şi contestaţii pe bandă rulantă

Din 2013 încoace au avut loc trei licitaţii pentru deszăpezirea şi curăţenia stradală în oraş. Pe lângă cele două firme ”de casă” ale Primăriei, Rosal şi Brantner, la licitaţii au participat şi ”rechini” ai serviciilor de curăţenie din ţară – RER Service Ecologic Oradea, RER Service Ecologic Buzău în asociere cu RER Service Ecologic Bucureşti, Romprest Service SA, Supercom, Polaris M Holding. Niciuna dintre aceste firme nu a reuşit să intre pe piaţa gunoaielor din Cluj, deşi la licitaţia din 2013 a câştigat Supercom ambele sectoare de oraş, rezultatul fiind contestat şi licitaţia anulată ulterior.

Abia la sfârşitul lui 2016, sectorul de care se ocupa Brantner a fost atribuit tot companiei Brantner, după a treia licitaţie. La sfârşitul lui 2017, în urma unei licitaţii deschise, a fost atribuit şi contractul pentru sectorul Rosal.

 

Istoricul contractelor de curăţenie stradală şi deszăpezire:

  • -2005: Primăria Cluj-Napoca a delegat serviciul de salubrizare stradală şi deszăpezire prin concesiune, în urma unei licitaţii deschise.
  • -octombrie 2005 – octombrie 2013: Primăria a avut contract cu Rosal Grup (lotul I) şi Brantner Vereş (lotul II).
  • -2013: a fost organizată prima licitaţie pentru desemnarea altor firme pentru următorii opt ani
  • -în perioada 2013-2016 au fost organizate trei licitaţii din cauza contestaţiilor firmelor participante
  • -în decembrie 2016 contractul pentru lotul II, valabil până în 2024, a fost atribuit firmei Brantner; lotul I revine tot în sarcina Rosal, pe baza unor prelungiri de contracte aprobate periodic
  • -septembrie 2017: ultima prelungire de contract cu Rosal, valabilă până în ianuarie 2018
  • -12 ianuarie 2018: intră în vigoare contractul cu Rosal, pentru lotul I, valabil patru ani
  • -valoarea contractului pentru ambele loturi este de aproximativ 30 milioane euro

 

Ariile acoperite de Rosal şi Brantner

Cartierele aflate în sarcina Brantner Vereş: Someşeni, Bulgaria, Mărăşti, Gheorgheni, Andrei Mureşanu, Iris, Dâmbu Rotund şi zona centrală – parţial (lotul II).

Cartierele aflate în sarcina Rosal: Mănăştur, Zorilor, Plopilor, Gruia, Grigorescu şi zona centrală – parţial (lotul I).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.