Update 11:54: DNA a remis un nou comunicat, completarea la cel trimis in urma cu doua nopti. VEZI AICI INFORMAREA OFICIALA A PROCURORILOR 

Update 11:05 Sorin Apostu a fost suspendat din PDL de catre colegii sai de partid in urma deciziei Curtii de Apel Cluj de seara trecuta. VEZI AICI COMUNICATUL OFICIAL AL PDL IN CEEA CE PRIVESTE SUSPENDAREA LUI APOSTU

Update 10:46 Motivarea instantei Curtii de Apel Cluj in cazul Sorin Apostu.

 

Gazeta de Cluj va prezinta motivarea Curtii de Apel Cluj. Vezi toate detaliile despre cum au motivat magistratii curtii decizia de a-i acorda mandat de arest preventiv pentru 29 de zile primarului municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu,  AICI.

 

Update 10:30 Vezi AICI cine este si cum arata Aspazia Droniuc, unicul denuntator in cazurile Sorin Apostu si Radu Bica. 

 

Update 10:20 Calin Stoia, celalalt invinuit in dosarul Sorin Apostu, a fost si el arestat preventiv pentru 29 de zile. Da click AICI pentru a afla toate detaliile despre Calin Mihai Stoia si firmele sale

 

UPDATE 10:10 Veridicitatea denuntului lui Aspazia Droniuc in cazul Radu Bica, caz conex lui Sorin Apostu, se afla azi la ora 11. VEZI DE CE AICI

Update 02:20 INTERCEPTARILE DIN DOSARUL APOSTU

Interceptarile din dosarul lui Sorin Apostu nu spun nimic incrimanator si nu pot fi considerate drept o proba. Surse judiciare sustin ca singurele lucruri care apar la telefon din discutiile lui Sorin Apostu sustin ca primarul ar fi pus o intrebare de genul "Hai sa ne vedem la Tokyo(n.r. un restaurant de pe Strada Gheorghe Marinescu din Cluj-Napoca) ca in seara asta este peste." In nicio interceptare nu este pomenit nimic de nicio suma, fie ea de bani sau altfel de suma. 

Aceleasi surse judiciare sustin ca Mustafa Bekar, administratorul firmei KIAT, va fi chemat maine la sediul DNA pentru a fi pus sub acuzare. Un translator de limba turca va sosi in cursul zilei de maine de la DNA Bucuresti pentru a-i putea traduce acuzatiile care ii sunt aduse.

Update 01:36 DECLARATIA INTEGRALA A LUI GHEORGHITA MATEUT:

Gheorghita Mateut sustine ca dosarul nu a fost unul intemeiat. Surse din cadrul DNA Cluj au declarat pentru Gazeta de Cluj ca infaptuirea dosarului a fost facuta cu mai putin de o zi inainte de retinerea pentru 24 de ore a primarului municipiului Cluj-Napoca. Astfel,pe 8 noiembrie a inceput instrumentarea dosarului in care Sorin Apostu este acuzat de luare de mita in forma continuata, iar dupa mai putin de 24 de ore s-au strans probe penru a retine un primar. Ciudat este ca, la fel ca si in cazul Bica, intreg probatoriul acuzarii se bazeaza pe o declaratie a aceleiasi persoane, Aspazia Droniuc. 

"Spuneam ca singura probe la dosar este o declaratie. Se stie a cui e(n.r. Aspazia Droniuc, denuntatorul si in cazul Radu Bica ). Cu asta am spus totul. Nu exista nicio proba. Spun acest lucru indiferent de decizia instantei.  Motivele pentru care judecatorii au acordat mandatul de arestare preventiva de 29 de zile sunt ca exista date care incearca sa se prelungeasca aflarea adevarului, date care arata ca se pregateste savarsirea unei noi infractiuni si pericolul pentru public. Sunt 7 invinuiti in dosar. Am si declarat recurs. Primarul a dat o declaratie coerenta si conforma cu realitatea. A zis categoric ca e nevinovat. Veti vedea cum a motivat din motivarea incheierii. Nu vreau sa intru in chestiuni de fond. Vom vedea motivarea, vreau si eu sa o vad. Nu exista alti politicieni printre cei invinuiti. Legea prevede ca judecata recursului se realizeaza in termen de cel mult trei zile de la data declararii lui. Sorin Apostu nu se astepta la acest lucru. In cadrul procesului am solicitat instantei sa se constate ca retinerea pentru 24 de ore s-a incheiat la ora 20:50, instanta a constat si clientul meu nu a parasit sala. Dupa mine dosarul nu a fost intemeiat. Astept sa se confirme ceea ce am afirmat. Exista un singur denuntator. Daca aceasta este suficienta inseamna ca masura este intemeiata. Cazurile Sorin Apostu si Radu Bica sunt cazuri deosebite. Va spuneam ca nu am vazut probe, doar declaratia acestei persoane", a declarat Gheorghita Mateut la iesirea salii din judecata dupa ce a aflat ca Sorin Apostu, clientul sau, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile. 

Update 01:14 Avocatul Gheorghita Mateut a sustinut ca a ramas stupefiat de faptul ca primarul Sorin Apostu a fost arestat pentru 29 de zile. "Probe nu există la dosar. Printre licitatiile care se vehiculeaza ca le-ar fi trucat Sorin Apostu este si cea cu Rosal, care nu a semnat-o primarul, ci viceprimarul Radu Moisin. Toate acuzatiile se bazeaza pe o singura proba: o singura marturie. Legatura dintre dosarul lui Sorin Apostu si dosarul lui Radu Bica este marturia aceleiasi persoane. Eu nu o cunosc pe Aspazia Droniuc, nu am vazut-o niciodata", a declarat Mateut la iesirea din sala de judecata. 

Update 00:35 Apostu ramane in arest  pentru 29 de zile

Update 00:32 Instanta a deliberat si in acest moment prezinta in fata inculpatilor decizia sa. Jurnalistilor nu le-a fost permis accesul in sala, desi pronuntarea ar trebui sa fie publica deoarece ordonantele de retinere ale celor doi invinuiti au expirat.

Update 23:44 EPISODUL "DELIBERAREA INSTANTEI"

Decizia instantei a ramas in pronuntare. Procurorii DNA au cerut arestul preventiv pe 29 de zilele pe art 148 litere c,d,f.  Sorin Apostu a sustinut in apararea sa ca nu exista nicio legatura dintre contractele de consultanta a nevestei sale si contractele din Primarie deoarece castigatorii licitatiilor la care s-a facut referire au fost avizati de catre Curtea de Apel si CNSC. Contractele au fost contestate de catre alte societati, fara ca respectivele companii sa aiba castig de cauza. Judecatorii Curtii de Apel au intarit  veridicitatea si legalitatea contractelor semnate de catre primaria municipiului Cluj-Napoca, sustin aparatorii lui Apostu. Oficialii Consiliului National de Studiere a Contestatiilor(CNSC) au confirmat de asemenea faptul ca licitatiile sunt autentice.

Motivele invocate de catre procurorii DNA pentru a-l tine pe primar in arest pentru 29 de zile sunt urmatoarele:

ART 148 din codul procedura penala:

c) exista date ca inculpatul pregateste savarsirea unei noi infractiuni;
d) inculpatul a savarsit cu intentie o noua infractiune;
f) inculpatul a savarsit o infractiune pentru care legea prevede pedeapsa detentiunii pe viata sau pedeapsa inchisorii mai mare de 4 ani  si exista probe ca lasarea sa  in libertate prezinta un pericol concret pentru ordinea publica.

Update 22:35 In momentul de fata Gheorghita Mateut isi sustine discursul in fata judecatorilor dandu-le magistratilor o lectie de procedura, dar si gesticuland in stilul caracteristic. 

Update 21:13: Sorin Apostu este oficial un om liber. Ordonanta de retinere i-a expirat in jurul orei 21. El poate sa paraseasca sala de judecata. Magistratii inca delibereaza daca ii vor acorda un mandat de 29 de zile. Lui Calin Stoia ii expira ordonanta de retinere in jurul orei 24.

Update 20:35: Exclusiv Conform unor surse din interiorul sedintei intreaga aparare mizeaza pe doua exceptii de procedura.

Update 20:25 Sedinta este in pauza deoarece judecatorul a cerut o scurta pauza. 

Update 20:25 Aspazia Droniuc declara in dosar ca i-ar fi dat 45.000 de euro lui Sorin Apostu. 

Update 20:19:  Sorin Apostu da declaratii in acest moment in fata judecatorilor. El nu sta in boxa acuzatilor, ci in partea dreapta salii. Sorin Apostu si celalalt invinuit, Calin Stoia, stau in picioare de mai bine de doua ore. 

Update 19:21 In momentul de fata avocatul colaborator al lui Gheorghita Mateut, Tibi Ban, isi prezinta pledoaria in fata judecatoarei Ioana Morar. 

Update 19:17: Una dintre sursele apropiate sistemului judiciar sustine ca toate propunerile de arestare pentru 29 de zile pe care DNA le-a facut Curtii de Apel au avut drept efect acordarea manatului de 29 de zile. Astfel, sansele primarului Sorin Apostu de a fi cercetat in libertate este minim.

Update 19:03 Sedinta a inceput in urma cu cateva momente cu un moment unic in justitiei. Presedinta de sedinte, Ioana Morar, a cerut ca toti avocatii care nu au delegatie in dosar sa paraseasca sala.  In cadrul dosarului sunt prezente si interceptari telefonice care nu contin sume, sustin surse care au citit dosarul. De altfel, numarul interceptarilor este unul redus.

Update 18:58: Surse din apropierea avocatului Gheorghita Mateut sustin ca acesta se cearta in aceste momente cu procurorul sef Elena Botezan. In partea din dreapta a salii sta procurorul, iar Mateut sta tot in partea dreapta, in zona de unde de obicei sta publicul. Mateut se indrepta spre procuror peste bara ce desparte publicul de partile implicate cerandu-i explicatii in ceea ce priveste dosarul. 

Update 18:53: Sorin Apostu a fost escortat de procurorii DNA, fara a avea catuse la mana. 

Update 18:50 Procurorul sef al DNA Cluj, Elena Botezan, a venit imbracat in civil cu cateva minute dupa sosirea primarului Apostu. Avocatul Gheorghita Mateut consulta acum dosarul, desi si avocatul celeilalte parti doresc sa faca acest lucru. Dosarul a sosit in sala de judecata cu cateva minute inainte de primarul Sorin Apostu. Judecata inca nu a inceput, iar avocatii mai au aproximativ 30 de minute pentru studierea dosarului si pentru prepararea apararii. Asistentele avocatului Mateut intra si ies din sala, retragandu-se in mod periodic in sala avocatilor. 

Update 18:29 Surse din interiorul salii au declarat ca dosarul in care se stipuleaza propunerea de arestare preventiva pentru 29 de zile contine trei dosare groase de aproximativ 15 cm.

Update 18:23 Dupa 9 minute dupa ce au intrat in sala, s-au auzit anumite persoane care s-au ridicat ca si cum sedinta ar fi inceput. Sedinta nu a inceput insa. Verdictul se preconizeaza sa fie dat tarziua in noapte. Gazeta de Cluj va va tine la curent minut cu minut cu ceea ce se intampla in sediul Curtii de Apel Cluj.

Update 18:12  Primarul Sorin Apostu si Calin Stoia au intrat in sala de judecata. Niciunul dintre cei doi invinuiti nu au vrut sa declare nimic.

Update  17:52:Pe langa judecatoarea Ioana Morar, doctoranda la Gheorghita Mateut mai este si procurorul sef al DNA Cluj, Elena Botezan, cea care a instrumentat dosarul lui Sorin Apostu. 

Update 17:42: Gheorghita Mateut a marturisit inainte sa intre in sala ca urmarirea contra lui Sorin Apostu a inceput in 8 noiembrie iar in 9 noiembrie i sa dat mandat de retinere pentru 24 de ore, acesta a sustinut ca acest lucru este un viciu de procedura si ca poate fi unul dintre motivele pentru care sa respinsa cererea de arest preventiv.

Update 17:34: Judecatoarea Ioana Morar isi face doctoratul cu profesorul Gheorghita Mateut, conform spuselor avocatului

 

Update 17:10: Gazeta de Cluj a intrat in posesia unei parti ai motivarii Curtii de Apel in ceea ce priveste judecatoarea Monica Rodina. Curtea a admis cererea de abtinere in baza temeiului prevazut de art 48 lit d codul de procedura penala. Acesta stipuleaza ca "exista imprejurari din care rezulta ca este interesat sub orice forma, el, sotul sau vreo ruda apropriata."

Update 16:38:Avocatul primarului Sorin Apostu, Gheorghita Mateut, a recunoscut pentru Gazeta de Cluj ca are cateva idei despre cum va pleda in fata instantei, chiar daca nu a studiat dosarul. Acesta a susinutca ora pe care o are la dispozitie pentru a face acest lucru este mai mult decat suficient. In fata instantei, argumentele sunt atat de natura legislatiei europene, dar si de posibile vicii de procedura, desi sustine ca procurorul Elena Botezan stapaneste destul de bine felul de a intemeia un dosar.

UP DATE 16:34. Cei de la SC Electrogrup au emis un comunicat de presă conform căruia procurorii DNA au fost interesaţi mai mult de prieteniile lui Apostu, decât de contractele date societăţii clujene. Conform documentului pe care îl redăm integral, nici un angajat sau patron al SC Electrogrup nu este învinuit în acest dosar."În legătură cu informaţiile apărute recent în presă, referitor la contractul de închiriere camere de supraveghere pe care Electrogrup SA îl derulează cu Primăria Cluj-Napoca şi  cu privire la prezenţa la DNA a domnului Simion Mureşan în data de 9 noiembrie 2011, facem următoarele comentarii:În  ceea  ce priveşte contractul „Servicii de transmisii de date la dispeceratul de monitorizare de la sediul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca”, acesta are ca obiect închirierea  reţelei de transmisii care cuprinde camerele de supraveghere urbană, reprezentând o investiţie proprie a Electrogrup SA. Atribuirea contractului de achiziţii publice s-a realizat în urma unei licitaţii publice deschise, organizate în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.34/2006. În urma evaluării ofertelor depuse,  cu verificarea eligibilităţii acestora şi a concordanţei cu prevederile caietului de sarcini, oferta Electrogrup SA a fost declarată câştigătoare. Menţionăm că acesta este singurul contract încheiat între Electrogrup SA şi Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Investiţia Electrogrup într-o reţea de supraveghere urbană este parte a proiectelor de investiţii şi construcţii în domeniul telecomunicaţiilor pe care Electrogrup le derulează de 15 ani în România. Electrogrup dezvoltă proiecte de construcţii reţele la nivel naţional, contractul derulat cu Primăria Municipiului Cluj reprezentând mai puţin de 0.01% din afacerea companiei.În ce priveşte prezenţa la sediul DNA a domnului Simion Mureşan, din data de 9 noiembrie,  menţionăm ca  declaraţiile solicitate domnului Mureşan de către DNA au vizat furnizarea unor clarificări în ceea ce priveşte relaţia de prietenie între familia sa şi familia domnului Sorin Apostu. În cursul serii de ieri, după audiere, domnul Simion Mureşan a părăsit  sediul DNA. Nu a fost pusă în mişcare acţiunea penală împotriva sa. Nicio altă persoană din cadrul Electrogrup SA nu a fost invitată la sediul DNA. Subliniem faptul că Electrogrup SA nu are nicio calitate în dosarul penal aflat în instrumentarea DNA – Serviciul Teritorial Cluj.În cursul zilei  de azi, nu a mai fost solicitată prezenta domnului Simion Mureşan la DNA."

 

Update 16:28. Judecatorul ales este Ioana Morar. La 17:30 li se permite accesul la dosar avocatilor in vederea studierii, iar cauza va fi judecata la 18:30. 

Update 16:20 : Dosarul 502/33/2011 in c are sunt inculpati Sorin Apostu si Stoia Calin Mihai se va judeca la Curtea de Apel Cluj incepand cu ora 17. Obiectul dosarului este propunerea de arestare reventiva a inculpatului. Judecatporarea Monica Rodina a depus o cerere de abtinere care a fost admisa pentru ca a vazut deja dosarul. Mai multe motive se vor comunica oficial de catre curte in zilele urmatoare.   

Update 12:40 : Eugen Veres a declarat ieri pentru Gazeta de Cluj ca el nu are nicio treaba cu acest dosar si ca a fost la hramul unei manastiri, sugerand ca una dintre firmele care ar putea fi implicate ar fi chiar concurentul sau, cei de la Rosal. Seara a fost un sfesnic bun, deoarece ambele companii, atat Bratner Veres, cat si Rosal sunt cercetate in momentul de fata de catre DNA pentru licitatiile "suspecte" cu primaria municipiului Cluj-Napoca. 

Update 12:15: Surse judiciare sustin ca aparatorul lui Sorin Apostu, Gheorghita Mateut, va invoca in apararea primarului articolul 6 din Curtea Europeana a Drepturilor Omului(CEDO) care prevede dreptul la aparare. Astfel, desi a fost urmarit inca din anul 2009, Sorin Apostu a fost anuntat numai acum despre aceasta procedura.

"3. Orice acuzat are, în special, dreptul:
a) să fie informat, în termenul cel mai scurt, într-o limbă pe care o înţelege şi în mod amănunţit, asupra naturii şi cauzei acuzaţiei aduse împotriva sa", se arata in CONVENTIA CEDO.

Update 12:00 In jurul orei14 reprezentantii societatii Electrogrup vor trimite un comunicat presei pentru a da explicatii concrete si cifre in legatura cu cercetarile DNA. 

Update 11:15 Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean Cluj, a declarat ca nu vrea sa faca niciun comentariu pe tema subiectului Apostu. De asemenea, presedintele a intarit ideea ca daca va fi chemat la declaratii sau i se vor cere dosare le va acorda procurorilor DNA. Pana in momentul de fata, DNA nu l-a chemat pe Tise la sediul sau pentru declaratii. 

Update 11:10: Pana la ora 11 si 10 minute nu a sosit dosarul lui Sorin Apostu , a declarat pentru Gazeta de Cluj Smaranda Misan, grefier.

Update 10:30 Viceprimarul Radu Moisin a fost retinut in declaratii."Sunt un om care crede in prezumptia de nevinovatie a primarului Sorin Apostu. Alte declaratii veti gasi la Biroul Mass-Media in limita in care ne permite legea sa le oferim. Cred in prezumptia de nevinovatie . Cred  in nevinovatia primarului. Este o afirmatie destul de clara. Sunt convins ca site-ul primariei este sursa pentru oricine este interesat. Suntem transparenti. Nu am fost chemat la sediul DNA pentru declaratii", a declarat pentru Gazeta de Cluj Radu Moisin. In cazul in care Inalta Curte de Casatie si Justitie va da o sentinta definitiva pentru arestarea preventiva a primarului Sorin Apostu, Radu Moisin va fi primarul interimat. 

Update 10:11: Am aflat judecatorii care vor decide daca vor acorda mandatul de arest preventiv de 29 de zile pentru primarul Clujului. Desi pe completulde astazi ar fi fost Delia Purice, Monica Rodinana sau Ioana Morar, judecatorul Delia Purice este astazi in sedinta de judecata, asa ca se va trece la lista de magistrati de saptamana viitoare. Printre magistratii care vor judeca cauza se numara Sortan Monica, Andreies Virgil, Boier Maria.

Update 9:35 7 contracte au fost cercetate de catre oficialii DNA Cluj, sustin surse din Primaria municipiului Cluj-Napoca.  Dintre acele sapte nume de firme vehiculate,a existat chiar si o firma care nu avea relatii contractuale cu Primaria municipiului Cluj-Napoca, fapt care arata ca informatiile procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie nu au fost atat de bune.

Update 8:45: Purtatoarea de cuvant a Curtii de Apel Cluj, Claudia Ilies, a declarat pentru Gazeta de Cluj ca dosarul instrumentat de DNA in care Sorin Apostu va fi propus pentru arestare pentru 29 de zile inca nu a sosit la sediul curtii. Aceasta ne-a sugerat sa revenim mai tarziu. 

Update 37: Calin Stoia a primit mandat de retinere pentru 24 de ore.

Update 36: Avocatul Eugen Iordachescu a lasat sa inteleaga ca il reprezinta pe Simion Muresan,patronul Electrogrup. Acesta a declarat ca omul pe care il reprezinta are calitate de invinuit alaturi de Sorin Apostu. Dosarul a inceput de la Ase pazia Droniuc, care are calitate de denuntator. Din stenograme ar fi aparut ca persoanele sunt ingrijorate ca sunt urmarite de DNA. Mai multe persoane au iesit din sediul DNA fara sa declare nimic. Avocatul a sustinut ca Aspazia Droniuc este legatura dintre dosarul lui Radu Bica si dosarul lui Sorin Apostu si ca cel de-al doilea dosar a fost instrumentat de DNA doar pentru a justifica mandatul de interceptare dat de catre Aspazia Droniuc si ca din acest motiv a fost facut acest dosar. Acesta a declarat ca mai multe persoane ar putea fi audiate si maine la sediul DNA.
Update 35 : Apostu a fost mutat in sediul Politiei in timp ce avocatul sau a dat declaratii.
Update 34: Mustafa Bekar, patronul firmei KIAT, a fost  adus la DNA. Avocatul clientului, Anatol Panzaru, sustine ca nu i-a fost adusa clientului sau nicio acuzatie pana in momentul de fata si atunci cand i se vor aduce va fi anuntat pentru a fi de fata. Oficialii societatii KIAT au sustinut ca nu au fost perchezitii de la DNA. Ciudat este ca avocatul lui Mustafa Bekar a sustinut ca acesta nu are contracte castigate prin intermediul unor licitatii publice.
Update 33: Doi agricultori de la Dabuleni, dintre care numitul Sandu Marin, au fost adusi la sediul DNA. Cele doua persoane de nationalitate rroma ar fi acuzate ca ar fi dat mita pentru vanzarea de pepeni, conform unor surse.
 Update 32: Singurul care va fi propus pentru arestare preventiva pentru maine va fi Sorin Apostu pentru comiterea infractiunii de luare de mita in forma continuata. In continuare la sediul DNA se afla patronul Electrogrup, Teofil Muresan.
Update 31: Sorin Apostu, singurul propus pentru arest preventiv.
Update 30: Avocatul Gheorghita Mateut a iesit de la DNA. Acesta a declarat ca Aspazia Droniuc este implicata in dosar, la fel cum este si in dosarul lui Radu Bica. Sorin Apostu va fi propus in fata Curtii de Apel cu propunerea de arestare pentru  29 de zile.
Update 29: Monica Apostu, sotia primarului Sorin Apostu, a fost eliberata. Aceasta a plecat cu un taxi de la sediul DNA pe banchet din site.
Update 28: Perchezitii ale DNA au avut loc astazi si la Rosal Cluj, desi acum cateva ore administratorul a negat ca procurorii ar fi trecut pe acolo.
 Update 27: Conform ziuadecj.ro, presedintele PSD Remus Lapusan, a declarat ca era timpul ca Sorin Apostu, "primarul fifty-fifty" sa ajunga in fata organelor de ancheta.
Update 26: Conform procedurilor in vigoare, judecatorii Curtii de Apel sunt de serviciu odata la o saptamana, motiv pentru care judecatorul  Delia Purice nu ar putea judeca o posibila cerere de arestare preventiva. Insa, conform purtatoarei de cuvant Claudia Ilies, o colega judecatorare este plecata in concediu, motiv pentru care judecatoarea Delia Purice a "trebuit" sa o inlocuiasca in aceasta saptamana.  
Update 25: Audierile continua la DNA Cluj, dar, nedorind sa fie fotografiati cu blitz-ul, s-a schimbat camera unde se vor efectua audierile, undeva unde exista jaluzele si pot fi trase pentru a nu putea fi fotografiati.  
Update 24: Conform unor informatii judiciare, in retinerea primarului Sorin Apostu sunt implicati si reprezentantii societatii clujene Electrogrup. Conform acelorasi surse procurorii DNA Cluj au trecut si pe la sediul Electrogrup. Societatea clujeana are contracte cu municipalitatea pentru iluminatul public si pentru camerele de luat vederi din oras. De asemenea, cei de la Electrogrup, in asociere cu Sc Kiat Sa au contestat o licitatie in faloare de circa 4 milioane de euro pentru restaurarea centrului Parcului Municipal Central.
Update 23: Primarul Sorin Apostu si sotia sa au primit mandat de retinere pentru 24 de ore.   
Update 22: Gheorghită Mateuţ este avocatul primarului Sorin Apostu şi al sotiei sale Monica Apostu.  
Update 21: Procurorii care au ajuns azi dimineata la Primarie au prezentat legitimatii de la Parchetul de pe langa ICCJ si DNA Cluj. De aici reiese faptul ca este o ancheta comuna a celor doua institutii, iar competenta Parchetului de pe langa ICCJ poate fi explicata doar prin faptul ca in acest dosar este implicata si o persoana de rang inalt, gen deputat, senator sau ministru. In continuare Sorin Apostu da explicatii la sediul DNA.  
 Update 20: Pe unul dintre dosarele pe care le aveau procurorii sub brat era scris mare "Electrogrup"
Update 19: Conform unor surse, Sorin Apostu va fi dus la DNA pentru audieri.
 Update 18: In cazul in care primarul Sorin Apostu si sotia acestuia, Monica Apostu vor fi adusi in fata Curtii de Apel cu propunere de arestare preventiva, cererea de arestare va fi judecata aleatoriu de catre unul dintre judecatorii Ioana Morar, Monica Rodina sau Delia Purice. Intamplator sau nu,judecatorul Monica Rodina a fost cea care a suspendat procesul patronului de la ACI si a cerut Curtii Europene de Justitie de la Luxemburg explicatii in dosarul in care Gicu  Gansca şi Rares Nilas au fost acuzati de manipularea pietei de capital, Delia Purice a participat in dosarul omului de afaceri Arpad Paszkany si este judecatorul care in urma cu o saptamana a admis cererea DNA-ului de arestare preventiva a viceprimarului Radu Bica.   
Update 17: Avocata Monica Apostu a ajus la sediul DNA pentru declaratii.   
Update 16: Conform stiridecluj.ro, procurorii DNA au efectuat perchezitii si la sediul biroului de avocatura al avocatei Monica Apostu, sotia primarului Sorin Apostu.   
 Update 15: Purtatoarea de cuvant a primariei, Oana Buzatu,  a confirmat faptul ca Sorin Apostu este in institutie, si ca procurii cerceteaza un dosar, insa nu a precizat despre ce ar fi vorba.
 Update 14: Un procuror a intrat in biroul primarului Sorin Apostu , pana acum biroul primarului fiind inchis, cercetarile fiind facute in biroul sefului comisiei juridice a municipiului Aurora Tarmure.  
Update 13: Din cate se pare , directorul Rosal Sergiu Hosu a parasit biroul in  care se fac cercetarile in jurul orei 10. Tot la aceeasi ora procuroriii DNA ar fi sosit la sediu primariei, una dintre cele mai mari licitatii castigate de Rosal in aceasta perioada fiind cea legata de administrarea spatiilor verzi, licitatie contestata de catre patronul clubului U Cluj , Florian Walter, proprietatul firmei Romprest. Directorul Rosal Sergiu Hosu a negat ca ar fi fost astazi in sediul primariei si a spus ca licitatia de care vorbeam nu ar face obiectul niciunei cercetari a DNA.
Update 12: Inca Sorin Apostu inca nu a ajus la Primarie, unde este asteptat de catre viceprimarii Laszlo Attila si de catre Radu Moisin, vadit ingrijorati si prost-dispusi.  
Update 11: Sorin Apostu a plecat la Primarie unde, inpreuna cu procurorii DNA, unde le prezinta dosare si acte.
Update 10: Primarul Sorin Apostu a iesit din casa singur conducand masina personala, spunand ca este vorba despre o cercetare a DNA-ului . Sorin Apostu nu avea insotitori , fapt din cae reiese ca nu avea mandat de retinere.
Update 9: Jurnalistilor nu li se permite accesul in sediul DNA, pe baza unui ordin emis azi-dimineata. Cel mai probabil, Sorin Apostu este anchetat la sediul DNA.
 Update 8:  Sorin Apostu a fost retinut pentru 24 de ore, fiind luat de la el de acasa
Update 7: Reprezentantii DNA au declarat ca, pentru moment, nu vor emite nici un comunicat oficial privitor la descinderea procurorilor la sediul primariei clujene. "Nu putem comenta despre prezenta procurorilor DNA acolo si nu stiu daca se va emite o pozitie oficiala in viitorul apropiat", au declarat oficialii institutiei. Daca in cazul arestarii lui Radu Bica, DNA a emis un comunicat la scurt timp, in acest caz, reprezentantii DNA sunt rezervati. "In situatia despre care imi spuneti a fost altceva. Acum datele pe care le solicitati sunt secrete", au mai spus purtatorii de cuvant ai DNA.
Update 6: Purtatoarea de cuvant a primariei Oana Buzatu incearca sa-i dea afara pe jurnalisti dintr-o institutiei publica, fapt foarte grav si care sfideaza legile democratiei. Sub pretextul protejarii identitatii unor oamneni din cadrul primariei, Oana Buzatu i-aa rugat in prima instanta pe jurnalisti sa paraseasca incinta din fata biroului primarului, iar in a doua instanta a inceput sa faca crize de isterie tipand ca primarul nu va veni si ca ea i-a comunicat acestuia sa nu vina in mod special. Tragem un semnal de alarma asupra libertatii de informare a cetatenilor si speram ca jurnaşlistii nu vor fi evacuati din fata biroului primarului.  
Update 5: Reprezentantii DNA au declarat ca, pentru moment, nu vor emite nici un comunicat oficial privitor la descinderea procurorilor la sediul primariei clujene. "Nu putem comenta despre prezenta procurorilor DNA acolo si nu stiu daca se va emite o pozitie oficiala in viitorul apropiat", au declarat oficialii institutiei. Daca in cazul arestarii lui Radu Bica, DNA a emis un comunicat la scurt timp, in acest caz, reprezentantii DNA sunt rezervati. "In situatia despre care imi spuneti a fost altceva. Acum datele pe care le solicitati sunt secrete", au mai spus purtatorii de cuvant ai DNA.
Update 4: Purtatoare de cuvant a Primariei Oana Buzatu a sustinut intr-o declaratie de presa in fata biroului primarului ca Primaria Cluj -Napoca a primit 170 de cereri de la parchete in acest an. De asemenea tot ea a sustinut ca primarul Sorin Apostu nu este in sediul primariei in momentul de fata si ca ar avea diverse intalniri pe care si le-a stabilit dinainte. Motivul pentru care si-a amanat conferinta de presa este ca exista in acelasi timp o conferinta la o alta institutie, conform Oanei Buzatu . Reamintim ca fix in ziua inaugurarii noului sediu al Consiliului Judetean , reprezentantii Primariei nu au avut nicio jena sa organizeze o conferinta in acelasi timp
Update 3: Unul  dintre scenariile care ar putea lega parchetul de pe langa ICCJ de Primaria Cluj -Napoca ar fi chiar veriga slaba in cazul Radu Bica, Aspazia Droniuc. Se stie prea bine ca Servicul Roman de Informatii (SRI) a cerut interceptarea telefonului Aspaziei Droniuc de la parchetul de pe langa ICCJ, mergand pe acest fir, procurorii ar fi putut gasi unele relatii ale Aspaziei Droniuc cu oameni  din Priamarie dar si cu apropiati ai PDL. In momentul de fata mai multe persoane intra si ies din biroul secretarei Aurora Tarmure fara insa a declara nimic
Update2: Consilierul primarului Adrian Chirca tocmai a parasit biroul Aurorei Tarmure si a mers la biroul de servicii de comunicare.
Comunicarea este foarte importanta in acest monet pentru Primaria Cluj -Napoca avand in vedere faptul ca purtatoarea de cuvant al primariei Oana Buzatu l-a sustinut pentru prima data intro conferinta de presa pe viceprimarul Laslo Attila. De obicei, Oana Buzatu, participa doar la conferintele primarului Sorin  Apostu si rareori la conferintele viuceprimarului Moisin.

Update: Viceprimarul Laslo Attila a confirmat ca procurorii DNA sunt in sediul primariei si ca a fost chemat in acesta dimineata la ora 8 sa tina conferinta in locul lui Sorin Apostu. Viceprimarul  Radu Moisin a fost chemat  din concediu pentru a fi de fata la cercetari. Se stie prea bine ca viceprimarul Moisin este responsabil cu toate licitatiile majore ale primariei , asa cum Radu Bica este la Consiliul Judetean
In acest moment procurorii de la DNA cerceteaza documente emise de catre Primaria Cluj in biroul sefului oficiului juridic al Primariei Cluj Aurora Tarmure . Conferinta de presa care trebuia tinuta astazi de catre primarul Sorin Apostu a fost tinuta de catre viceprimarul Laszlo Attila. Primarul Sorin Apostu nu a putut fi contactat de catre noi, iar purtatorul de cuvant Oana Buzatu a declarat ca nu stie nimic. In acest moment usa oficiului juridic al primariei este pazita de catre un politist de la DNA.
Parchetul de pe langa Inalta Curte a cerut accesul la mai multe documente din Primaria Cluj -Napoca , oficialii Primariei confirmand ca mai multe licitatii sunt cercetate in momentul de fata.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.