Dincolo de vizibilii investitori străini din România, există investitori din umbră. Unul dintre ei este George Rohr, un evreu care stăpâneşte colosul New Century Holdings. Acesta face afaceri în Rusia, România şi ţările din Est. Imperiul deţine extrem de multe site-uri şi firme în toată ţara, iar în ultimii ani a înghiţit cam tot ce era de vânzare, inclusiv anumite firme din Cluj.
New Century Holdings este un grup american de investiţii care este prezent în România, încă din 1994, cu afaceri de peste 300 milioane euro. Pentru mulţi va rămâne grupul din spatele Netbridge care deţine okazii.ro, una dintre cele mai mari platforme de comerţ online din România. Ca să nu existe confuzii îi vom prescurta astfel – NCH (New Century Holdings). Potrivit site-ului lor oficial, www.nchcapital.com, NCH s-a înfiinţat în 1993 şi administrează active de peste 3,5 miliarde dolari în Federaţia Rusă şi alte ţări din fostul bloc comunist printre care şi România. Noi ne vom concentra pe România, dar vom trece în revistă şi principale active ale NCH din alte ţări.
New Century Holdings este prezentă în Romania prin entităţile NCH Advisors, Lindsell Enterprises şi Broadhurst, sferele de interes ale fiind: imobiliare, bănci, IT/internet, industria alimentară, producţie, servicii industriale.
Broadhurst Investment LTD și activele sale
O mare parte din economia celor mai mari oraşe din ţară este controlată prin intermediul fondurilor de investiţii cu capital străin. Aceşti oameni de afaceri discreți, cu firme înregistrate în paradisuri fiscale, au creat caracatiţe de firme care sunt acum implicate în numeroase companii strategice. Cu acţiuni în firme, cu domenii de activitate diferite, aceste fonduri de investiţii au reuşit să se implementeze în afaceri imobiliare, comerţ sau energie.
Broadhurst Investment LTD este un fond de investiţii din România administrat de NCH în care NCH deţine pachetul majoritar. Prin intermediul Broadhurst, NCH controlează companii ca Vel Pitar, Romarta, Winmarkt, Valmetex, Elpreco, Electroaparataj şi pachetele minoritare pe care le deţine în Unirea Shopping Center, Cocor Bucureşti, Antibiotice SA, Asirom, Otelinox Târgovişte, Turbomecanica, Rafinăria Astra Română Ploieşti. Şeful operaţiunilor din România ale companiei americane New Century Holdings (NCH) care administrează, printre altele, şi fondul de investiţii Broadhurst este omul de afaceri Andrei Siminel.
Panegrano Cluj, înghiţit de Vel Pitar
Cel mai mare fond de investiţii străin din Romania este înregistrat prin Broadhurst Investment Limited, un off-shore din Cipru care a fost folosit pentru privatizarea, iar mai apoi falimentarea unor obiective economice importante din ţară. În spatele acestor fonduri de investiţii se află investitori strategici care exploatează la maxim domeniile cele mai profitabile din piaţă într-o anumită perioadă. Astfel se creează un fel de caracatiţe de firme care ajung să controleze numeroase companii.
Un astfel de deznodământ a avut şi Panegrano Cluj, firmă înfiinţată în 1991, în prezent radiată după ce a fost achiziţionată de către Broadhurst. Iniţial, firma a fost administrată de Sabina Funar, soţia fostului primar al Clujului care a decedat în 2016, Ilie Dimulescu, Ioan Mihăilescu, Gheorghe Frâncu şi Miruna Fântână. Vel Pitar s-a format în 2000, prin achiziţia a patru fabrici de morărit Mopariv Vâlcea, Berceni Bucureşti, Granpan Tecuci şi Panegrano Cluj.
În prezent deţine 13 fabrici în 10 judeţe din ţară şi peste 170 de magazine. În 2007 Vel Pitar s-a divizat în 3 firme şi anume Vel Pitar (panificaţie), Şapte Spice (morărit) şi VP Magassin (retail). La nivel naţional, Vel Pitar deţine 15% din piaţa de morărit şi 9% din cea de panificaţie, însă în zonele unde are unităţi de producţie Vel Pitar susţine că deţine chiar şi 30-35% din piaţa locală. Pe anul 2016, Vel Pitar a raportat o cifră de afaceri de peste 350 milioane lei la 2.440 angajaţi.
Vel Pitar, favoruri pe vremea lui Funar
Moştenitorii unui morar din Cluj, Nagy Geza, s-au chinuit aproape 20 de ani să recupereze un imobil din apropierea zonei centrale a Clujului. După ce au deschis procese în baza legilor restauratorii, clujenii au câştigat şi instanţele au obligat municipalitatea să le restituie proprietăţile. Însă, Primăria nu mai era proprietara unei bune părţi din imobil, aşa că clujenii s-au trezit că se judecaseră cu cine nu trebuie. În cartea funciară ca proprietar pe circa 200 de mp din imobil este firma de panificaţie Vel Pitar. În anul 2009, clujenii au primit o parte din imobilul d pe Calea Moţilor, mai puţin cele trei apartamente vândute pe timpul administraţiei lui Gheorghe Funar şi a părţii din imobil trecute în proprietatea Vel Pitar. În 2012, clujenii au deschis un alt proces în care cheamă în judecată şi SC Vel Pitar, chiar dacă această societate, practic, nu se foloseşte de spaţiul respectiv, care a ajuns o ruină din cauza situaţiei juridice incerte în care se află.
“Statul Român a preluat în mod nelegal şi fără titlu valabil imobilul mai sus menţionat, din care şi apartamentul nr 2. În temeiul sentinţei am fost puşi în posesie în ceea ce priveşte apartamentul nr 2 în conformitate cu procesul verbal de predare primire emis de Consiliul Local al Municipiului Cluj Napoca, dată la care suntem şi în mod oficial în posesia imobilului identificat în această acţiune. Solicităm constatarea nulităţii absolute a ordinului emis de Ministerul Agriculturii şi vă rugăm să reţineţi că SC Vel Pitar nu deţine un titlu valabil care să-i confere dreptul de proprietate asupra apartamentului nr 2”, arată clujenii în cererea de chemare în judecată.
Cu alte cuvinte, teoretic, apartamentul respectiv le-a fost retrocedat, dar, practic, oamenii nu pot face nimic cu el deoarece în cartea funciară figurează, în continuare, SC Vel Pitar ca fiind proprietar.
Zeci de milioane de euro/an din închirierea spaţiilor comerciale
Fondul american de investiţii NCH deţine un portofoliu de 1.000 de spaţii comerciale în 30 de oraşe din România, din care 10% nu au chiriaşi, în special din cauză că acestea se află în oraşe ”sărace”, activele generând venituri de 20 milioane euro pe an. Vorbim despre spaţiile comerciale ale Romarta şi Metex. Broadhurst Investments a cumpărat Romarta în anul 2003, delistând-o de pe platforma Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti. În 2016, compania Romarta a avut o cifră de afaceri de 44,8 milioane lei şi un profit net de 43,1 milioane lei.
Romarta avea sucursală şi în Cluj-Napoca, fiind administrată de Carmen Miruna Hidişan, însă societatea a fost radiată. Metex Dej este administrată de Violeta Naum, Romulus Marius Cornea şi Alexandru Georgiu, asociat fiind Romarta.
Alte firme controlate de NCH, prin Broadhurst Investment LTD sunt:
Electroaparataj, companie înfiinţată în 1948, vreme de decenii liderul pieţei interne de electrocasnice şi de instalaţii. Privatizată complet în 1997, în prezent produce sisteme de climatizare, grupuri de răcire şi accesorii auto şi este unul dintre furnizorii principali ai uzinei auto Dacia. În 2016 a avut o cifră de afaceri de 16 milioane lei.
Romportmet Galaţi, un operator portuar pe care NCH l-a achiziţionat în 1999 şi a vândut pachetul majoritar în 2005 pentru 47 milioane dolari. În 2016 a avut o cifră de afaceri de 30,5 milioane lei.
Elpreco, companie producătoare de materiale de construcţii cumpărată de NCH prin Broadhurst în 2007 pentru 70 milioane euro. În 2008 a avut o cifră de afaceri de 43,7 milioane euro la peste 800 angajati si doua fabrici, una in Craiova si una din Titu judetul Dambovita
NCH a deţinut şi Winmarkt, afacere pe care a vândut-o în 2008 grupului italian Immobiliare Grande Distribuzione (IGD) pentru 182, 5 milioane de euro. Clădirile comerciale pe care IGD le-a preluat au o suprafaţă medie închiriabilă de 9.000 metri pătraţi şi sunt situate în oraşele Cluj, Ploieşti, Buzău, Bistriţa, Galaţi, Brăila, Alexandria, Piatra Neamţ, Râmnicu Vâlcea, Slatina, Tulcea, Turda şi Vaslui.
NCH Advisors şi activele sale
NCH Advisors este una dintre entităţile NCH, prin NCH Advisors sunt controlate Broadhurst Investment LTD şi Lindsell Enterprises, dar şi alte afaceri ca Libra Bank, Netbridge, Active Soft, RealMedia, iMedia. Directorul general al NCH Advisors este Andrei Siminel.
Lindsell Enterprises – unul dintre cei mai importanţi investitori de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB). A fost implicată ca şi acţionar minoritar la Oltchim SA unde a deţinut aproape 1% din acţiuni vândute ulterior pentru 6,4 milioane euro. Compania este înregistrată în Nicosia, Cipru. A fost implicată împreună cu Broadhurst Investment LTD în afacerea Tutunul Românesc. A fost acţionară alături de Broadhurrst Investment LTD şi în Armătura Cluj-Napoca. În prezent, potrivit Registrului Comerţului, Arămătura Cluj este administrată de Kamil Piotre Skudlarski (polonez), Matthias Haider (austriac), Gerhard Glunzerer (austriac), Saryyev Akper (ucrainean) şi Marcin Andrzej Kabat (polonez).
Cele două companii (Lindsell Enterprises şi Broadhurrst Investment LTD) sunt acţionare împreună şi la Electroaparataj, dar şi la Antibiotice Iaşi, Turbomecanica Bucureşti, Azomureş Târgu Mureş, Aurora Târgu Frumos şi Electroputere Craiova.
Libra Bank, înfiinţată în 1996 de Viorel Cataramă şi Victor Babiuc a devenit operaţională în 1997. Din aprilie 2000 un grup de investitori turci şi ciprioţi preiau banca pentru a o vinde în 2003 celor de la NCH. Libra Bank s-a specializat pe oferirea de servicii IMM-urilor având peste 5000 de clienţi din rândul lor, dar şi 9000 de clienţi din rândul clinicilor, cabinetelor medicale, cabinetelor de avocatură, cabinetelor de contabilitate, birourilor notariale precum şi altor meserii liberare. Libra Bank are în acest moment active de peste 200 milioane de euro.
Active Soft -una dintre cele mai importante firme de publicitate online din Romania, administrează www.220.ro, www.ele.ro, www.copilul.ro, www.studentie.ro, www.sfatulmedicului.ro şi multe altele. Pe site-ul lor www.activesoft.ro le puteţi vedea tot portofoliul.
Fondul de investiţii american Netbridge deţine Okazii.ri, una dintre cele mai mari platforme de comerţ online din România.
RealMedia – administrează www.imobiliare.ro, cel mai important portal de imobiliare din online-ul românesc.
iMedia – una dintre cele mai importante companii de publicitate online din ţară, administrează mai multe site-uri de succes din online-ul autohton www.eva.ro, www.cinemagia.ro, www.automarket.ro, www.topsanatate.ro, www.bizcity.ro .
Broadhurst Investment LTD – în afară de afacerile menţionate mai sus în care este parteneră cu Lindsell Enterprises, mai este acţionară la Ciprom SA Ploieşti, Otel Inox Târgovişte, Ema Piatra Neamţ şi Abrom Bârlad.
New Century Holdings în Federaţia Rusă
North West Telecom o companie care furnizează servicii de telecomunicaţii în nord vestul Rusiei, este parte din Rostelecom şi a avut în 2008 afaceri de peste 820 milioane dolari.
Mostotrest, cel mai mare jucător din industria grea rusă, cu venituri de peste 2 miliarde de dolari în 2010 şi peste 15 000 de angajaţi.
Irkut Corporation, compania rusească care produce avionul de luptă Sukhoi. Compania a avut venituri de 1,25 miliarde dolari in 2008 şi are peste 14 000 de angajaţi.
Uralsvyazinform, companie de telecomunicaţii care deserveşte zona munţilor Urali, parte din Rostelecom, a avut afaceri de 1,3 miliarde de dolari in 2008 la peste 26 000 de angajaţi.
Magadanenergo, unul dintre principalii jucători ai pieţei de energie din Rusia.
UAZ, una dintre principalele fabrici constructoare de maşini, cunoscută pentru maşinile GAZ.
Ne oprim aici, însă lista poate continua… În concluzie, New Century Holdings are interese multiple în România şi deţine prin intermediul entităţilor sale Lindsell Enterprises, Broadhurst Investment LTD ambele controlate prin NCH Advisors foste active ale statului şi aici amintim Electroaparataj, Antibiotice Iaşi ca fiind cele mai importante, dar afaceri ridicate de la zero sau cumpărate pe parcurs şi dezvoltate în companii consacrate pe piaţă ca Libra Bank, Vel Pitar, Elpreco. În acelaşi timp NCH deţine o cotă semnificativă în tot ceea ce înseamnă publishing şi advertisment online prin Netbrindge, iMedia, RealMedia şi ActiveSoft controlând o bună parte din online-ul românesc: 220.ro ,okazii.ro,ele.ro ,eva.ro,auto.ro,myjob.ro,trafic.ro,curs-valutar.ro ,cinemagia.ro,ziare.com etc.
Ruşii au ajuns acţionari la ziare.com
O societate comercială rusească a intrat în acţionariatul societăţii comerciale care deţine, printre altele, pachetul majoritar de acţiuni la Libra Bank şi siteul de ştiri ziare.com., scrie pe facebook jurnalistul Silviu Sergiu.
Postarea integrală a jurnalistului Silviu Sergiu:
„Ruşii, în acţionariatul grupului care deţine Libra Bank şi ziare.com
O societate comercială rusească a intrat în acţionariatul societăţii comerciale care deţine, printre altele, pachetul majoritar de acţiuni la Libra Bank şi siteul de ştiri ziare.com.
Este vorba de Moskovskoe Predstavitelstvo Firmy NCH Advisors, Ink, (SSHA). Informaţia este disponibilă accesând Orbis Directory, baza internaţională de date a Bureau van Dijk (vezi foto 1). Primele informaţii pe această temă sunt disponibile din ianuarie 2017.
Moskovskoe Predstavitelstvo Firmy este, potrivit informaţiilor disponibile pe Internet, o agenţie de publicitate cu sediul la Moscova, Rusia.
Societatea comercială rusească este partener, în cadrul NCH Advisors, al grupului american NCH Capital Ink. Americanii deţin 75% din NCH Advisors, dar participaţia ruşilor nu este menţionată.
În România, NCH Advisors este acţionar majoritar la societăţi din domeniul bancar (Libra Bank) şi IT/internet (Netbridge, Active Soft).
O bună parte din participaţiile majoritare deţinute în România sunt administrate prin fondul de investiţii Broadhurst Investments Limited, un offshore din Cipru.
NCH Advisors este unul dintre cei mai mari investitori în piaţa de Internet din România, deţinând majoritatea acţiunilor în companii precum Active Soft (ziare.com, bestmusic.ro, metalhead.ro, 220.ro), Vodanet (acasa.ro, ele.ro), NetBridge (trafic.ro, boom.ro), Realmedia Network (imobiliare.ro), iMedia (eva.ro, cinemagia.ro, automarket.ro) etc. (Sursa: Wikipedia)
NCH Capital Ink se află pe piaţa românească din anul 1994 şi administrează participaţii majoritare şi minoritare la peste 300 de companii româneşti.
Grupul îi are drept acţionari pe NCH Advisors Ink, George Rohr, Gregory Katz, Edward Charles Parisi şi Moris Tabacinic. Aşadar, prin NCH Advisors Ink, ruşii au intrat şi în acţionariatul firmei- mamă, respectiv al NCH Capital Ink.
Iniţial, New Century Holdings (NCH) era deţinută de Consol Energy Ink, ce avea, la rândul ei, trei acţionari: BlackRock, Green Capital Ink şi Southeastern Asset Management”.
Materialul integral poate fi citit in ediția tipărită a ziarului Gazeta de Cluj care poate fi cumpărat de la orice punct de vânzare a presei.
[…] citeste mai mult aici […]
Se putea? E plănuit ca ăștia să controleze pînă și pîinea noastră cea de toate zilele. Suntem ca niște oi înconjurate de hiene. Când se vor ridica adevărații naționaliști la putere?