Membrii consiliului consultativ al organizării Anului comemorativ „Matia Corvin” au subliniat rolul pe care l-a jucat regele Matia Corvin în unirea popoarelor, în cadrul unei conferinţei de presă ce a avut loc marţi în casa natală din Cluj-Napoca a fostului rege, după prima consfătuire a consiliului.

Zoltán Lomnici, preşedintele Consiliului Demnităţii Umane şi persoana care a venit cu ideea organizării anului memorial, a opinat că regele Matia leagă popoarele Europei Centrale şi de Est, şi simbolizează acel puternic stat maghiar, care a apărat Europa de expansiunea Imperiului Otoman şi a fost un punct de referinţă în domeniul culturii în acele vremuri.

Lomnici a mai spus că evenimentele organizate în cadrul Anului comemorativ vor putea da răspunsuri elegante la posibilele comportamente provocatoare ocazionate de centenarul unirii Transilvaniei cu România. El a considerat că unde minoritatea maghiară autohtonă este ameninţată cu spânzurătoarea de prim-ministrul ţării, iar Uniunea Europeană priveşte nepăsătoare, comunitatea maghiară trebuie să demonstreze unitate.

Gergely Gaál, membru al parlamentului ungar şi preşedintele consiliului consultativ a subliniat că această comemorare nu este un scop în sine, fiindcă cele mai importante două fundamente ale identităţii naţionale maghiare sunt limba maternă şi istoria comună. Prin intermediul regelui Matia, naţiunea maghiară poate arăta că în mileniul care a trecut a jucat un rol determinant în zona Bazinului Carpatic. Potrivit deputatului, regele Matia a considerat că apărarea civilizaţiei occidentale de Imperiul Otoman este fezabilă prin unirea resurselor popoarelor Europei Centrale şi de Est. În opinia parlamentarului ungar, istoria ne aminteşte că maghiarii alcătuiesc o naţiune şi nu au de ce să se ruşineze în faţa nimănui.

Lajos Mile, consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca a atras atenţia că posesorii moştenirii spirituale a regelui Matia sunt deopotrivă românii şi maghiarii. La vremea respectivă Matia Corvin a fost o “forţă integratoare” ceea ce poate fi şi astăzi, a declarat consulul general.

Krisztina Csibi, directoarea Casei Maghiarimii de la Budapesta a relatat că, atât Transilvania, cât şi Clujul vor avea un rol prioritar în cadrul anului comemorativ. Zilele “Matia Corvin”, organizate pentru a 26-a oară la Cluj-Napoca între 23 şi 25 februarie de Asociaţia Amaryllis din localitate, sunt considerate evenimentul inaugural al anului comemorativ în Transilvania. Evenimentul final va fi organizat în septembrie, în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din judeţul Hunedoara.

Arnold Macalik, preşedintele Asociaţiei Amaryllis, organizatoarea Zilelor “Matia Corvin” de la Cluj-Napoca a spus că în cadrul seriei de evenimente, aula sediului Universităţii Sapientia va fi denumită după regele Matia, iar sâmbăta, în data de 24 februarie, va avea loc o defilare între biserica reformată din strada Mihail Kogălniceanu, construită din donaţia regelui Matia, până la casa natală a acestuia. Pereţii acestei clădiri vor servi drept ecran pentru o proiecţie tridimensională tematică de tip video mapping realizată de artistul vizual László Zsolt Bordos.

Sursa: hirado.hu.

1 COMENTARIU

  1. Nu „minoritatea maghiară autohtonă este ameninţată cu spânzurătoarea de prim-ministrul ţării”, ci cei vinovati de incalcarea legii. Cine se simte vinovat, urla!
    Matia Corvin era din sange de roman, maghiarizat. Asa maghiarii au alcătuit o parte de naţiune.
    La fel, o “forţă integratoare” a fost si Mihai Viteazu, dar nu pentru „apărarea civilizaţiei occidentale de Imperiul Otoman”. Romanii oare nu doresc Zilele “Mihai Viteazu”si Casa Romanimii la Bucuresti? Pentru ca atât Transilvania, cât şi Clujul sunt romanesti. Dar cine- asculta?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.