Caracatita de la Ministerul Culturii

Reabilitarea Muzeului de Istorie a intalnit printre numeroasele sale controverse un moment interesant: proiectantul a cerut 1,5 milioane de euro in plus, desi ei sunt cei care si-au recunoscut greseala. Singura speranta de noroc este ca firma care a proiectat are relatii la Ministerul Culturii. Mai precis, societatea Utilitas este condusa de catre tatal secretarei Ministrului Culturii, Csilla Hegedus. Aceeasi firma a facut lucrari de mantuiala si la un colegiu din Bistrita, Andrei Muresanu.
Reabilitarea Muzeului de Istorie ar fi costat 100.000 CHF, la o estimare a unor experti elvetieni, valoare care ar fi tradusa in 350.000 de RON. Desigur, pentru o firma apropriata ministerului Culturii, Artex, reabilitarea va costa mai mult de 10 milioane de euro. Partea cea mai dificila este ca proiectul a fost facut gresit din start, de catre firma Utilitas. Societatea este administrata si detinuta de Szabo Balint, un cunoscut expert in restaurarea de monumente. El este insa mai cunoscut pentru faptul ca este tatal consilierei ministrului Culturii si a celei careia are  chiar relatii intime cu Kelemen Hunor, conform gurilor rele. Proiectul initial nu continea expertiza cladirii, iar oficialii Utilitas le-au sugerat celor de la Muzeul de Istorie ca pot reface proiectul intr-o forma mai buna. Numai ca aceasta refacere le-ar fi costat 300 de euro pentru fiecare metru patrat, iar zona totala care trebuia refacuta avea o suprafata de 500 de mp.
Lucrarile facute de Szabo Balint nu au fost incomplete de la inceput. Ba mai mult, ei si-au castigat renumele prin unul din cele mai mari proiecte de restaurare de monumente din Romania, refacerea Palatului Banffy din Bontida. Faptul ca pentru acea restaurare au adus experti internationali, dar au colaborat si cu oameni si studenti locali le-a adus o buna reputatie celor de la Utilitas, insa niciun lucru bun nu tine prea mult. Din momentul in care fiica acestuia a ajuns in functie la Ministerul Culturii, lucrarile au inceput sa isi piarda din corectitudine,  iar pilele au inceput sa isi spuna cuvantul.

Zidul e problema la Bistrita

Directorul Colegiului National „Andrei Muresanu” a explicat pentru Gazeta de Cluj ca de fapt este vorba despre un zid care nu a fost cuprins in proiect. Zidul nu a fost cuprins in proiect de catre oficialii societatii Utilitas.
„Toata lucrarea este in gestionarea primariei. Este vorba de un zid care nu este prins in lucrari. Zidul dinspre Eminescu nu a fost prins in reabilitare, ci este un element ca sa boldeze vechimea imobilului. Acel zid nu trebuie facut nimic cu el, trebuie sa ramana in stadiul lui de zid de 100 de ani. Pe partea exterioara constructorul a dat cu un var. In 15 decembrie va fi predarea. Toata lumea va fi invitata. E vorba de curtea interioara dinspre Eminescu. E o curticica unde oricum noi nu facem nimic. Am cerut o solutie tehnica si pentru el. Nu este in pericol sa se prabuseasca, dar e inestetic”, a declarat Camelia Tabara, directorul Colegiului National Andrei Muresanu.
Pe de alta parte, reprezentantii Primariei Bistrita spun ca problemele aparute vor fi rezolvate in primavara, cand vremea va permite asta.
Contractul de executie a lucrarilor de consolidare si modernizare a corpului A (n. r. –corpul vechi) a Colegiului National Andrei Muresanu a fost atribuit prin licitatie firmei SC Creativ Group SRL Bistrita, care isi desfasoara activitatea in asociere cu SC Euras SRL din Satu Mare.
„Din cate stiu, Colegiul National Andrei Muresanu din Bistrita se reabiliteaza, responsabil fiind Primaria municipiului Bistrita. Am insa o intrebare: de cand au inceput lucrarile ati fost vreodata sa vedeti cum se desfasoara acestea? Va intreb deoarece partea din spate a cladirii (in parcarea din spate la Banca ING) este bataie de joc felul in care s-a refacut”, scrie reclamanta.

Licitatia privind executia lucrarilor de la Colegiul Andrei Muresanu din Bistrita a fost castigata, in 2010, de catre firma SC Creativ Group SRL Bistrita, valoarea contractului fiind de 4.865.524 lei, fara TVA, iar durata implementarii acestuia este de 16 luni. Firma bistriteana lucreaza la acest proiect in parteneriat cu SC Euras SRL din Satu Mare.
In ianuarie 2011, Creativ Group primeste o suplimentare de 91.255 lei, iar in aprilie inca 534.635 lei, astfel ca valoarea totala a lucrarilor de reabilitare si modernizare a scolii bistritene ajunge la 5,49 milioane lei.
Amplasamentul a fost predat constructorului la inceputul lunii august a anului trecut, urmand ca imobilul sa fie gata in lunile urmatoare, iar cursurile sa se poata desfasura in conditii normale, dupa ce aproape un an elevii si dascalii s-au descurcat cum au putut.
„Principalul obiectiv al proiectului consta in consolidarea si modernizarea cladirii corpului A, cu o suprafata desfasurata de 4752,72 metri patrati, in vederea asigurarii functionarii in conditii optime a unei cladiri cu o arhitectura speciala si cu o veche istorie educationala pentru asigurarea calitatii si accesului la educatie, inclusiv modernizarea utilitatilor”, spun reprezentantii primariei.

Utilitas, experti in greseli

Utilitas este societatea care a creat un proiect incomplet pentru Colegiul National Andrei Muresanu. Societatea este detinuta de Szabo Balint Gyorgy si Kirizsan Imola, primul dintre acestia fiind printr-o pura coincidenta tatal lui Hegedus Csilla, consilierul ministrului Culturii Kelemen Hunor.
Szabo Balint este cunoscut si pentru lucrarile de mantuiala pe care le-a facut la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, unde proiectul a fost facut de asemenea incomplet. Probabil intrarile pe care le are la Ministerul Culturii si exclusivitatea care i s-a conferit prin aceeasi coincidenta pentru restaurarea patrimoniului sunt garant ale incalcarii regulilor de constructie si de bun simt.
Proiectul colegiului de la Bistrita nu are cuprins in plan restaurarea unui zid vechi de 100 de ani care este clasificat drept monument istoric, autoritatile neglijand si batandu-si joc de trecutul Bistritei. La proiectul intocmit pentru reabilitarea Muzeului de Istorie din Cluj-Napoca, oficialii Utilitas nu au prevazut expertiza cladirii, cerand suplimentar pentru aceasta chestiune inca 1,5 milioane de euro.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.