Partidele clujene se afla în toiul pregatirilor pentru alegerile electorale ce vor avea loc, cel mai probabil pe 25 mai si 8 iunie. PNG si UDMR au fost mai ,,harnice” si au stabilit deja candidaturile pentru primarii, în timp ce PNL, PD-L si PSD se afla doar în stadiul sondajelor de opinie. Totodata, partidele clujene au cazut de acord asupra unui singur lucru, asupra calitatilor pe care trebuie sa le aiba un bun primar. Potrivit liderilor clujeni, un primar trebuie sa fie un bun gospodar, sa fie iubit de oameni si sa fie caracterizat de seriozitate.

Pentru a stabili candidatii la primarii, UDMR a avut de ales între metoda scrutinului preelectoral, care consta în utilizarea urnelor si metoda electorilor, a declarat Attila Laszlo, presedintele UDMR Cluj. În urma mai multor dezbateri, organizatia a stabilit opt candidati pentru municipiul Dej, doi pentru Gherla si Huedin si un candidat pentru Turda. Pentru localitatile din jurul municipiului Cluj-Napoca, cum ar fi Floresti, Apahida si Gilau UDMR nu are candidati pentru primarie, deoarece organizatia judeteana are obligatia sa desemneze candidati în localitatile unde populatia maghiara depaseste pragul de 20%, a precizat Laszlo. ,,Acolo unde populatia maghiara nu depaseste 20%, decizia apartine organizatiilor locale”, a continuat acesta. Organizatia judeteana a UDMR a stabilit si persoanele care vor candida pentru Consiliul Local si pentru cel Judetean. Astfel pentru Consiliul Local UDMR are 13 candidati, iar pentru postul de consilier judetean vor concura 18 udmristi.

UDMR joaca dur

Candidatii pentru primarii au fost selectionati pe baza unor criterii dure, a precizat liderul UDMR Cluj. ,,Evaluarea a constat în doua etape, la nivel de organizatie locala si teritoriala. Candidatii au fost analizati din punct de vedere administrativ, având în vedere ultimii patru ani, dar si din punctul de vedere al studiilor. La nivel de municipiu este obligatoriu ca toti cei care vor sa participe în cursa pentru fotoliul de primar sa aiba studii superioare, iar pentru mediul rural candidatul trebuie sa aiba cel putin învatamântul liceal sau scoala profesionala. Alte criterii pe care un candidat pentru primarie trebuie sa le îndeplineasca este existenta unui program si a unor declaratii pe proprie raspundere ca nu a facut politie politica, iar în cazul în care nu se va situa pe un loc eligibil, nu va lua masuri împotriva Uniunii, aderând la alte formatiuni politice. Ca si regula generala, candidatii trebuie sa cunoasca în mod obligatoriu limba româna, iar la nivel de municipiu si judet trebuie sa stie cel putin o limba de circulatie internationala. În opinia mea, un bun primar trebuie sa posede capacitati de management. Atât seful unei organizatii, cât si un primar necesita un ,,om întreg”. Aceste doua functii nu sunt compatibile, deoarece necesita mult timp, te solicita la nivel maxim. Functia de primar este o activitate de management si coordonare, mai ales în cazul Clujului, care îti ia mult timp. Cel care va ajunge în aceasta functie trebuie sa aleaga. Functia politica si cea administrativa nu prea merg împreuna,”a declarat Attila Laszlo. Totodata, Laszlo a precizat ca odata cu terminarea sondajelor, vor fi ajustate si strategiile ce vor fi utilizate în campania electorala a Uniunii. Acesta a mai precizat ca campania electorala va fi una hotarâta, uneori degajata si critica fata de situatia actuala, însa va exista si o campanie adresata electoratului român. Liderul UDMR a tinut sa mai precizeze faptul ca campania electorala a Uniunii nu va fi una nationalista si ca va evita toate extremele spectrului politic.

PNG, misiune îndeplinita

,,Dupa parerea mea, un bun primar trebuie sa fie un om serios, gospodar, cel mai iubit din sat, pe care omul se poate baza. Pentru un primar trebuie sa conteze mai mult omul, decât ideea de partid”, a declarat Pompiliu Manea, presedintele PNG Cluj. Organizatia judeteana PNG este singura organizatie clujeana care si-a stabilit candidatii pentru primarii. Astfel pentru municipiul Dej, PNG a decis ca cel mai potrivit candidat pentru fotoliul de primar este Traian Muresan, proprietarul firmei de transporturi „Somstrans Dej”. Pentru Turda, PNG l-a desemnat pe Sabin Bodea ca fiind cel mai potrivit pentru a participa în cursa electorala pentru postul de edil al municipiului Turda. Bodea a fost desemnat pentru aceasta ,,misiune” datorita faptului ca acesta a avut mari realizari cu partenerii din Spania si a venit cu solutii dupa model spaniol, despre cum se administreaza un oras din toate punctele de vedere, a precizat Manea. Pentru primaria municipiului Gherla a fost desemnat Sobo Marius, inginer zootehnist, iar în Câmpia Turzii si-a depus candidatura pentru Primarie Romulus Sautean, fost consilier local, urmând ca în cursa electorala pentru primaria orasului Huedin sa participe Liviu Giurgiuman. Liderul PNG Cluj a tinut sa precizeze faptul ca comunele Bontida si Panticeu au fost rasplatite cu 30.000 de lei fiecare, datorita rezultatului excelent obtinut la alegerile europarlamentare din 25 noiembrie. Cele doua comune au reusit sa obtina peste 16% la euroalegeri, iar liderul PNG, Gigi Becali a decis ca acestea merita sa fie rasplatite, prima rata de 5000 de lei fiind deja data. Pentru primaria comunei Bontida va candida fermierul local Emil Aurel Carhat, iar în Panticeu si-a depus candidatura Ioel Cavacian, morarul satului. Unul din obiectivele organizatiei judetene PNG este extinderea spre vest si sud-vest prin formarea de noi organizatii PNG, dar si antrenarea oamenilor spre biserica, a declarat Pompiliu Manea, presedintele PNG Cluj.

PNTCD ia cu asalt CL si CJ

,,Un bun primar trebuie sa iubeasca oamenii, sa fie un bun gospodar, un bun profesionist, sa aiba cunostinte de Drept si sa aiba credinta în Dumnezeu,” a declarat Horea Dan, presedintele PNTCD Cluj. În urma propunerilor si acordului conducerii partidului, pentru primaria localitatii Gilau a fost desemnat Cristian Vele, iar pentru Turda fostul parlamentar, Cornel Bia va participa în cursa electorala pentru fotoliul de primar, a precizat acesta. Pentru Consiliul Local, PNTCD a desemnat 27 de candidati, printre ei numarându-se si Horea Dan, liderul filialei judetene, iar pentru functia de consilier judetean vor candida 31 de membri PNTCD. În acelasi timp, Dan a precizat ca partidul a elaborat strategia, temele de campanie si ca pasul urmator este pregatirea candidatilor din punct de vedere politic, dar si identificarea prioritatilor partidului. În plus, PNTCD va organiza întâlniri cu cei din societatea civila, cum ar fi sindicatele si profesori universitari, oameni care ne-ar putea ajuta în implementare si va evita exteriorizarea în presa pentru a evita împrumutarea ideilor gândite de partid, a precizat Horea Dan.

Un bun primar, un bun gospodar

În opinia lui Marius Nicoara, presedintele Consiliului Judetean, un bun primar trebuie un om moral, gospodar si sa aiba experienta în conducere, mai ales la nivel de municipiu. PNL Cluj nu a stabilit înca candidatii pentru primarii, dar acestia vor fi desemnati dupa criterii electorale, inclusiv performantele electorale la alegerile trecute. Organizatia judeteana PNL si-a propus sa obtina cel putin 20% dintre voturi la nivel de judet si sa câstige cât mai multe primarii. Cei care vor fi desemnati sa candideze pentru fotoliul de primar vor fi sprijiniti de catre organizatie prin deplasari în teritoriu si prin traininguri speciale, a declarat Nicoara. Si presedintele interimar PNL Cluj-Napoca, Horea Uioreanu e de parere ca un primar trebuie sa fie un bun gospodar, dar în primul rând trebuie sa fie membru de partid si sa se afle pe o pozitie superioara în cadrul PNL. 90% dintre candidatii pentru primarii vor fi identificati pâna la sfârsitul lunii martie, apoi listele vor fi supuse adunarilor generale, a declarat Uioreanu.

,,Primarul trebuie sa fie adecvat”

„În opinia mea, un bun primar trebuie sa fie popular, sa fie iubit de oameni si sa fie adecvat. Nu conteaza daca are studii superioare sau nu, el trebuie sa fie  un om al comunitatii, sa fie perceput ca fiind de-al locului. Oamenii asta apreciaza, este foarte greu sa aduci candidati din alta parte. Un alt criteriu important este ca cel care candideaza pentru postul de primar sa faca parte dintr-un partid puternic care sa-i sporeasca încrederea în el însusi”, a declarat Vasile Dâncu, presedintele PSD Cluj. Conform lui Dâncu, organizatia judeteana a PSD nu a stabilit candidatii pentru mediul urban, însa candidaturile pentru mediul rural au fost stabilite în mare parte, existând pâna în momentul de fata 25 de primari în exercitiu care vor candida mai mult ca sigur pentru fotoliul primariei. Candidatii pentru municipii si orase vor fi stabiliti dupa ce vor fi finalizate studiile si sondajele de opinie care sunt în curs de desfasurare, a încheiat liderul PSD Cluj. În opinia lui Remus Lapusan, presedintele PSD Cluj-Napoca, un primar trebuie sa îsi îndeplineasca obligatiile cu multa seriozitate, sa aiba studii în administratie si sa aiba puterea sa stea în primarie zi si noapte ca sa solutioneze problemele cetatenilor. Conform lui Lapusan, candidatii pentru Consiliul Local si cel Judetean vor fi desemnati pâna la finele lunii, iar candidatul pentru presedintia CJ va fi ales în functie de decizia finala a Camerei Deputatilor în legatura cu votul uninominal, privind aplicarea lui si în cazul sefiei pentru Consiliul Judetean. Nici PD-L nu si-a definitivat listele cu candidatii pentru primarii, partidul aflându-se momentan în faza de evaluare a posibililor candidati, urmând ca lista finala sa fie facuta publica la sfârsitul lunii martie, a declarat Daniel Buda, liderul PD-L Cluj. Conform acestuia, 99% dintre viitorii candidati sunt primari în exercitiu. În acelasi timp, Buda e de parere ca un primar trebuie sa fie un manager eficient al comunitatii si sa îsi îndeplineasca atributiile asa cum trebuie.

Timea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.