Majorarea sau demisia

Medicii slovaci si-au dublat salariile. Urmeaza Romania?

Medicii slovaci au demisionat in masa, paralizand sistemul sanitar, pana cand guvernul a cedat si le-a acordat majorari salariale considerabile. In semn de protest fata de salariile mici si conditiile proaste de munca, peste 2.000 de medici slovaci au anuntat ca-si dau demisia daca Executivul nu ia masuri pentru a le suplimenta veniturile. Colegiul medicilor din Romania avertizeaza ca situatia din Slovacia se poate repeta si la noi daca sistemul sanitar ramane in continuare subfinantat.

Sindicatele slovace din sanatate au anuntat la inceputul lunii decembrie ca sectorul medical s-ar putea dezintegra daca Guvernul nu ia masuri pentru a rezolva problema salariilor doctorilor. Aproape a cincea parte din cei peste 7.000 de medici slovaci a refuzat sa mai lucreze, in semn de protest  pentru salariile mici. Initial, 2.000 de medici au demisionat, insa o parte din acestia au acceptat oferta Guvernului de majorare a salariului cu 300 de euro si s-au intors la munca.
Slovacia a fost nevoita sa instituie stare de urgenta la 15 spitale importante, obligand personalul sa se prezinte la munca sub amenintarea penalizarilor, dupa ce medicii au refuzat oferta de a le fi marite salariile cu 300 de euro. In medie, un medic slovac castiga in jur de 1.500 de euro, potrivit informatiilor Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD). „Rezultatul atitudinii Guvernului este situatia critica din spitalele slovace”, a declarat Marian Kollar, presedintele sindicatelor medicilor, citat de Reuters.

1.200 de doctori au demisionat

Spitalele slovace au anulat majoritatea operatiilor programate si au acordat numai asistenta medicala de urgenta vineri, 2 decembrie, ziua in care, in mod oficial, peste 1.000 de medici au demisionat in semn de protest fata de salariile mici si conditiile proaste de lucru. Unele spitale au inchis sectii intregi dupa ce sute de medici nu s-au mai prezentat la lucru. „Din cei 2.400 de medici care au anuntat initial ca vor demisiona, numai in jur de 1.220 si-au depus demisia, insa ne asteptam ca mai multi sa plece incepand cu sfarsitul acestui an” , a declarat Katarina Zollerova, purtatoarea de cuvant a Ministerului Sanatatii, citata de AFP.
Doctorii slovaci cer guvernului sa le mareasca salariile la sume cuprinse intre 1.140 si 2.280 de euro. Salariul unui medic debutant in Slovacia e cuprins intre 550 si 600 de euro, mult sub media nationala de 760 de euro, in timp ce specialistii cu experienta castiga intre 1.000 si 1.200 de euro, potrivit Asociatiei Medicilor. Sindicatele se plang ca medicii trebuie sa lucreze mai mult de 48 de ore pe saptamana, maximul prevazut de Codul Muncii, si cer privatizarea spitalelor de stat.
Jumatate din medicii care amenintat cu demisia au refuzat propunerea ministrului de a majora salariile cu 300 de euro, care a pus oferta pe seama crizei economice. „Spitalele nu au suficient personal si nu mai exista suficienti medici tineri pentru ca aceasta meserie nu mai este atragatoare. O treime din studentii de medicina din Slovacia nu vor sa ramana in tara dupa ce termina scoala”, a declarat vicepresedintele sindicatelor medicale Peter Visolajsky, citat de AFP.
Saptamana trecuta, premierul slovac Iveta Radicova a anuntat ca s-a ajuns la un compromis dupa negocieri indelungate. Medicilor din sistemul de stat le-a fost majorat salariul de pana la 2.3 ori peste medie. Cerintele initiale ale doctorilor au fost sa primeasca de trei ori mai mult, insa Guvernul a insistat ca nu isi permite o majorare atat de mare din cauza crizei datoriilor din Europa. Medicii se intorc la lucru de indata ce sindicatele semneaza contractele cu reprezentantii guvernamentali, intelegerea la care s-a ajuns in urma negocierilor devenind astfel oficiala.

Medici imprumut de la vecini

Membra a Uniunii Europene din 2009, Slovacia a cerut tarilor vecine sa trimita medici pentru a le acoperi minimul necesar de personal. 30 de medici militari au fost trimisi la inceputul lui decembrie pentru a ajuta in spitalele slovace. Premierul ceh Petr Necas a delcarat ca acestia ar putea ramane in Slovacia timp de doua luni. Cehia a trimis 11 chirurgi, 10 anestezisti, doi traumatologi, doi medici generalisti, specialisti radiologi, psihiatri si un urolog. Costurile vor fi suportate de Slovacia, potrivit ministrului ceh al Sanatatii, Loess Heger, care considera ca sistemul medical este unul flexibil si va functiona in scurt timp si fara medicii plecati.
Ungaria a primit o solicitare oficiala pentru trimiterea de personal suplimentar in spitalele din apropierea granitei. Insa si maghiarii risca sa piarda 2.500 de medici, care ameninta ca pleaca din tara daca salariile nu le sunt majorate la 100.000 de forinti, echivalentul a 440 de euro. Ivan Uhliarik, ministrul slovac al Sanatatii, care a anuntat ca isi va da demisia, dupa ce negocierile cu sindicatele medicilor au esuat, declara ca Polonia si Austria sunt de asemenea dispuse sa dea o mana de ajutor.
Situatia economica din Slovacia este in continuare precara, datoriile sale fiind de 40 de procente din Produsul Intern Brut (PIB). Potrivit unui sondaj de opinie, populatia considera ca medicii ar trebui sa se multumeasca cu cat le poate oferi Guvernul, data fiind situatia economica. Insa, din cauza salariilor mici, foarte multi medici slovaci, la fel ca vecinii lor cehi, au plecat in strainatate sa lucreze pentru mai multi bani, iar cei ramasi nu mai sunt dispusi sa accepte veniturile infime alocate de catre stat.
Protestele medicilor au izbucnit in contextul unui efort considerabil al Guvernului de a mentine finantele Slovaciei pe linia de plutire. Cresterea economica a tarii va scadea cu 1,7 procente, potrivit previziunilor pentru anul viitor, iar anul acesta Guvernul a adoptat un plan de austeritate pentru a reduce deficitul public la 3 procente pana in 2013, pentru a se conforma cerintelor Uniunii Europene.

Greva se poate extinde si in Romania

Colegiul Medicilor din Romania (CMR) avertizeaza prin intermediul unui comunicat de presa ca greva organizata de medicii din Slovacia ar putea fi “importata” si in Romania, in cazul in care situatia cu care se confrunta medicii romani ramane neschimbata. „In nenumarate randuri, CMR a apelat la Guvern pentru a fi rezolvate cele mai importante cereri ale profesiei medicale. Am solicitat deblocarea posturilor si nu am primit nici un raspuns. Am solicitat finantare corespunzatoare pentru sistem si bugetul Sanatatii este tot mai mic de la an la an. Asa zisa crestere cu 4% in proiectul de buget pe 2012 este falsa, deoarece ea a fost impusa de plasa arieratelor rostogolite de catre FMI. In mod real, in 2012, unitatile medicale vor primi mai putini bani decat in 2011. In prezent, prin pregatirea noului proiect al Legii Sanatatii, a carui varianta oficiala nu a vazut-o nimeni si care nu a fost deocamdata supusa dezbaterii publice, se incearca sa se impuna medicilor prin dictat si nu prin negociere Contractul de asigurari.”, se arata intr-un comunicat CMR.
Reprezentantii CMR isi arata sustinerea fata de forma de protest aleasa de medicii slovaci, care au decis sa isi dea demisia in masa. “Sper ca in al 13-lea ceas, guvernantii sa inteleaga ca sanatatea este o prioritate nationala si nu numai declarativ, dar si in realitate. Guvernantii trebuie sa inteleaga ca un sistem de sanatate subfinantat si in care medicii sunt blamati nu poate fi functional. Miscarea revendicativa din Slovacia exista deja in Romania prin exodul medicilor care poate sa duca la colapsul sistemului. In acelasi timp, guvernantii nu trebuie sa uite ca si putinii medici care au ramas sa lucreze in Romania nu vor suporta la nesfarsit situatia actuala si ca exemplul Slovaciei poate fi urmat si de alte tari. Trebuie sa remarc solidaritatea la nivel european a tuturor organismelor profesionale ale medicilor, al CPME-ului si consider ca este necesar sa redam speranta corpului medical prin respect fata de acesta, prin libertate si autonomie profesionala, prin venituri corespunzatoare cu responsabilitatea muncii lor. CMR considera ca o conditionare a finantarii sistemului si a cresterii veniturilor medicilor de asa-zise masuri de reforma in sistem este o masura care aduce atingere atat medicilor, cat si pacientilor”, a declarat Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.