Bugetul de stat 2012:

Mai multi bani pentru servicii secrete si secretariate

Proiectul bugetului de stat pe 2012 intra saptamana aceasta in dezbaterea Parlamentului. Acesta prevede majorari de fonduri pentru secretariatele ministerelor si pentru serviciile secrete, dar nu si la invatamant si sanatate, arata membrii opozitiei, care au depus peste 8.500 de amendamente. De asemenea, pensiile si salariile raman inghetate, premierul subliniind necesitatea de a fi responsabili in contextul crizei europene.

Proiectul legii bugetului de stat si cel al asigurarilor sociale intra luni, 12 decembrie, in dezbaterea plenului Parlamentului, dupa ce comisiile de specialitate au avizat bugetele ministerelor si institutiilor publice. Cele doua proiecte au fost adoptate de Guvern pe 25 noiembrie, fiind construite pe baza unei estimari de crestere economica de 2,1% pe anul 2012 si o tinta de deficit de 1,9% din PIB.
Amendamentele parlamentarilor au putut fi depuse pana duminica, 4 decembrie. Opozitia a inaintat peste 8.668 de amendamente la proiectul bugetului de stat si 16 la cel privind asigurarile sociale, care prevad, printre altele, scaderea TVA si CAS si blocarea Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii, potrivit Agerpres. Majoritatea amendamentelor, 3.020 au vizat bugetul alocat Ministerului Turismului.

Amendamente, cu miile

Bugetul pentru anul viitor al Secretariatului General al Guvernului, cel al Ministerului Educatiei si la cel al Ministerului Finantelor Publice au adunat de asemenea cateva mii de amendamente din partea opozitiei. Alte ministere la al caror buget parlamentarii au cerut modificari sunt, in ordinea numarului de amendamente depuse, Ministerul Culturii, Ministerul Transporturilor, Ministerul Mediului, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Sanatatii, Ministerul Economiei, Ministerul Munci, Ministerul Agriculturii, Ministerul Justitiei, Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Comunicatiilor.
Printre principalele nemultumiri ale opozitiei se numara inghetarea pensiilor pe intreaga perioada a anului viitor, precum si lipsa unor prevederi legate de majorarea salariilor in aceeasi perioada. Bugetul asigurarilor sociale de stat este programat pentru anul viitor cu un excedent de 170,9 milioane lei (fata de 253,9 milioane lei in acest an), care reprezinta rezultatul financiar al sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale. Proiectul bugetului de stat, facut public de Mediafax, prevede ca in anul 2012 valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei, nivelul la care a fost inghetat inca din 2009, fara referiri la o eventuala majorare a acestuia in partea a doua a anului viitor.

Salariile si pensiile raman inghetate

„Fondurile destinate platii pensiilor din sistemul public de pensii depasesc 47 miliarde lei (fata de 46,2 miliarde lei in acest an), reprezentand 8,1% din PIB. La stabilirea necesarului de fonduri pentru plata pensiilor au fost luati in calcul 4.761.000 pensionari platiti prin Casa Nationala de Pensii Publice, cu o pensie medie lunara de 747 lei, si 159.000 pensionari platiti prin Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor si Serviciul Roman de Informatii, cu o pensie medie lunara de 2.289 lei.
Comparativ, fondul aferent pensiilor a fost calculat in acest an pe baza a 4.780.000 pensionari, cu o pensie medie lunara de 749 lei, si 155.800 pensionari din sistemul de aparare, cu o pensie medie lunara de 1.755 lei”, arata o analiza a agentiei de presa.
Presedintele PNL, Crin Antonescu, in cadrul unei conferinte de presa, a caracterizat proiectul de buget drept unul al „risipei electorale si al saraciei”. Liberalul a aratat ca bugetele alocate serviciilor de informatii au crescut in detrimentul altor institutii. „In vreme ce fonduri destinate educatiei, culturii, agriculturii, muncii, protectiei sociale scad, capitolele care cresc si in acest an, asa cum au crescut si in ceilalti ani, sunt bugetele destinate institutiilor de forta, serviciilor de informatii, in principal SRI, SIE, SPP, in vreme ce nici salariatii bugetari, nici pensionarii nu recupereaza din pierderile pe care le-au suferit”, a afirmat liderul PNL.
Antonescu a acuzat Guvernul, printre altele, ca urmareste utilizarea fondurilor din bugetul de stat in scopuri electorale anul viitor, afirmand ca legea este una ilegala. „Bugetul pe 2012 poate fi caracterizat ca o lege ilegala si neregulamentara, ca o lege imorala, ca o lege a subdezvoltarii economice care accentueaza criza, in loc sa o combata. E o lege a umilintei si saraciei romanilor, e o lege risipei si a coruptiei PD si asociatilor sai, a politizarii fondurilor publice si nu a prioritatii investitiilor. In fine, e o lege a subfinantarii educatiei, sanatatii si a administratiilor locale”, a afirmat Antonescu.
Bugetul pe 2012 nu include majorari de salarii si pensii deoarece Guvernul nu s-a repezit pe un scenariu optimist, iar daca datele economice care vor fi analizate in aprilie-mai sunt pozitive va fi decisa indexarea acestora prin ordonanta de urgenta, a afirmat premierul Boc. „Nu vom aborda bugetul din 2012 in termeni electorali. Nu ne repezim la majorari de salarii si pensii”, a declarat Emil Boc. El a sustinut ca pensiile si salariile pot fi majorate in a doua parte a anului viitor, dar „in limite rationale si decente”, precizand ca evolutia economica a Romaniei va fi influentata si de contextul european.

Previziuni optimiste

„Daca situatia economica in contextul european nu se inrautateste, va fi posibilitatea sa putem vorbi de o anumita majorare de salarii si pensii in limite rationale si decente, in partea a doua a anului, dupa prima evaluare pe care o vom avea in aprilie-mai, cu Comisia Europeana, pentru a putea sti daca situatia pentru 2012 merge pe scenariul optimist sau pe cel pesimist”, a spus seful Guvernului.
Premierul Emil Boc, a explicat ca prudenta este cuvantul de ordine in ceea ce priveste masurile Guvernului in aceasta perioada. „Daca politicienii nu sunt responsabili, compromit viitorul tarii lor. (…) Daca am dubla pensiile si salariile ar insemna sa inchidem aceasta tara, sa ai bani de pe o zi pe alta. Noi nu ne-am hazardat intr-o viziune din aceasta, populista, si am preferat sa mergem in Parlament cu un buget responsabil si care ne confera siguranta. (…) Proiectul bugetului a fost constituit astfel incat sa nu ajungem la taieri de salarii si pensii'”, a declarat Boc, citat de Agerpres..
Primul-ministru a aratat ca, daca se mentine tendinta din ultima perioada, prin politici responsabile, perspectivele Romaniei pentru anul viitor sunt optimiste. Boc a explicat ca in prezent Romania nu se inscrie in niciun scenariu de risc al Uniunii Europene, avand una dintre cele mai mici datorii publice din Europa, de 31% din PIB, iar inflatia este „cea mai scazuta din ultimii 20 de ani”, deficitul bugetar „apropiindu-se de 1,9”, si inregistrandu-se patru trimestre consecutiv crestere economica. De asemenea, Emil Boc a subliniat ca Romania are cel mai mare procent din PIB, din UE, alocat investitiilor, iar rata somajului este cu doua procente sub media europeana.

Senatul tine cu dintii de ciolan

La dezbaterea bugetului in comisii, au aparut deja conflicte intre Executiv si parlamentari in ceea ce priveste impartirea banilor. Astfel, bugetul Senatului a fost adoptat in forma propusa de Guvern si nu cea votata in plen de catre parlamentari. Propunerea a venit din partea ministrului Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, care a sustinut ca trebuie respectata legea finantelor publice, iar suma alocata Senatului ar trebui sa fie de 88.218 mii lei.

”Varianta Guvernului este in concordanta cu toate legile in vigoare. Ministerul de Finante negociaza cu ordonatorii de credite. Propun sa adoptati forma adoptata de Guvern. Avem sumele care se incadreaza in deficitul bugetar. Altfel, nu ne incadram in deficitul bugetar si va trebui sa taiem de la alti ordonatori de credite”, a motivat Ialomitianu.
Opozitia s-a aratat extrem de nemultumita de cererea ministrului, subliniind ca o asemenea masura incalca principiul separarii puterilor in stat. “A veni Executivul sa modifice documentele votate de parlamentari, incalca legislatia. (…) Nu vreau un leu pentru Parlament, dar trebuie sa respectam principiul constitutionalitatii”, a spus liberalul Eugen Nicolaescu, aratand ca numai plenul poate modifica o hotarare proprie. Pe 3 octombrie, plenul Senatului si-a votat un buget de 107.534 mii lei.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.