Trei membri nu au fost primiti in Academia Romana: Pompei Cocean, prorector al Universitatii Babes-Bolyai si acolitul lui Andrei Marga, Nicolae Popa, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie  si Ilie Badescu, director chiar in cadrul Academiei Romane. Daca in cazul acolitului lui Marga motivul este unul clar, ca acesta are doar o singura lucrare ISI publicata, in cazul celorlalti doi recomandarile vin de la cel mai inalt nivel, respectiv guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

Prin lege si statut, Academia Romana poate avea un numar maxim de 181 membri titulari si corespondenti si 135 membri de onoare din care cel mult 40 din tara, iar numarul membrilor titulari nu poate depasi numarul membrilor corespondenti pe ansamblul Academiei Romane. In prezent Academia are 77 membri titulari, 80 membri corespondenti (total 157), 86 membri de onoare din strainatate si 31 membri de onoare din tara (total 118). In perioada 2006 – 2011 au fost alesi 26 membri corespondenti, 20 membri titulari, 12 membri de onoare din strainatate, 12 membri de onoare din tara, 14 membri post-mortem.
In 18 noiembrie 2008 Prezidiul Academiei a adoptat un Regulament pentru primirile de membri in Academia Romana, care prevede: “Unicul criteriu de primire in Academia Romana este caracterul de exceptie al contributiei candidatului in stiinta sau cultura (impact asupra domeniului in care activeaza, originalitatea contributiilor, intr-un cuvant excelenta in cercetare si creatie). Reputatia nationala si internationala a candidatului este un factor important in acceptarea unei candidaturi.” In acest mod, este consolidata functia de consacrare a Academiei Romane.

Acolitul lui Marga se da academician

Pompei Cocean, prorectorul Universitatii Babes-Bolyai, se lauda ca ar fi membru al Academiei Romane pe toate gardurile si in comuna sa natala, desi se afla pe eternal lista de propuneri, acesta publicand doar o lucrare. Desi are mai multe lucrari in stadiul de “propuneri”, doar o singura lucrare clasificat ISI are publicata pana in present. Avand in vedere ca sunt oameni la jumatatea varstei lui cu mai mult de 30 de lucrari ISI la activ si ca prestigiul Academiei Romane se bazeaza pe studii recunoscute la nivel international, suntem curiosi cum unul dintre acolitii lui Andrei Marga incearca sa intre intr-o institutie de prestigiu fara sa aiba aproape pic de prestigiu in spate.

Recunoscut international, refuzat de Academie
Dan Eugen Demco este un specialist de reputatie internationala cu rezultate de exceptie in domeniul fizici si al aplicatiilor rezonantei magnetice nucleare in stiinta materialelor, biomaterialelor si al tomografie RMN. Prin discipoli sai Prof. Demco poate fi considerat creatorul scoli moderne clujene de rezonanta magnetica nucleara. Este laureat al Premiului Academiei Romane (1973), al Premiului Alexander von Humboldt (1997) si Merkator GastProfessor (DFG) (1998) pentru dezvoltarea de noi metode RMN in domeniul tomogrfiei de rezonanta magnetica, al cross-polarizari nucleare, al cristalografiei NMR si pentru aplicatiile RMN la studiul materialelor nucleare. Are un numar de 6 brevete de inventii, doua cu Firma Bruker in domeniul tomografiei NMR si 240 lucrari stiintifice publicate in reviste prestigioase ca Phys. Rev., J. Chem. Phys., J. Phys. Chem., Macromolecules si Chem. Phys. Lett. Numarul de citari este de 2810 avind indicele Hirsh 26. Prof. Demco este membru al Comitetului International AMPERE si in editoral board sau referent la reviste de prestigiu international in domeniul sau de specialitate.
Seful Inaltei Curti, neprimit nici el
Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie din Romania, Nicolae Popa, este un alt refuzat al Academiei Romane. Motivarea pentru care el a fost propus este ca acesta a scris 27 carti, are doua premii ale Academiei Romane si doua premii ale Uniunii Juristilor din Romania, trei carti aflate in bazele internationale de date ale Institutului Max Planck din Hamburg si una in bazele internationale de date ale Bibliotecii Congresului SUA. Cartile privesc cinci domenii ale stiintelor juridice – Teoria generala a dreptului, Filosofia dreptului, Drept constitutional, Drept civil si Sociologie juridica, in lumea dreptului este perceput ca fiind cel mai bun specialist in domeniul Teoriei generale si Filosofiei dreptului, peste 1.000 de citari.
Academicianul refuzat de Academie

Ilie Badescu este directorul institului de sociologie al Academiei Romane, dar nu a fost primit drept membru, desi este recomandat chiar de guvernatorul BNR Mugur Isarescu. Badescu are peste 35 de ani de cariera academica, ca profesor si cercetator, Director al Institutului de Sociologie al Academiei Romane. Format la scoala de gandire a unei prestigioase traditii sociologice romanesti, urmand, ca student, cursurile unuia dintre reprezentantii ilustri ai acestei scoli, profesorul H.H Stahl, a carui metoda de gandire si de studiu a urmat-o in cateva dintre cartile sale, profesorul Ilie Badescu a fructificat totodata si ocaziile unor burse de studiu si de specializare la prestigioase universitati americane (bursier  IREX la Columbia University (New York) si la University of Illinois, Urbana, unde a desfasurat cercetari la Arhivele Ph. Mosely). Ca bursier Fulbright la “Fernand Braudel Center” – SUNY Binghamton, New York State, a fost interesat de programele de cercetare ale Centrului si de metoda de analiza a sistemului mondial modern initiata de profesorul  Imm. Walerstein, directorul acestui Centru, a carui lucrare a tradus-o, apoi, in limba romana (in colaborare cu D. Abraham si M. Ghibernea). Lucrarea a si aparut la Editura Minerva in patru volume. A participat in cadrul grupului de profesori romani de la Universitatea din Bucuresti la programele comune cu specialisti de la Case Western Reserve University, Cleveland-Ohio, SUA, la Proiectul privind invatamantul la distanta derulat in colaborare cu Universitatea Umea din Suedia si cu Anglia Polytechnic University din Cambridge – Marea Britanie. A facut parte din grupul de specialisti care au initiat proiectul privind Administrarea comunitara a justitiei derulat cu Universitatea Tiffin, SUA etc.  A devenit membru al Centrului Fernand Braudel, Binghamton, SUA, in perioada in care Centrul era condus de prestigiosul savant american, Imm. Walerstein. A facut parte, in perioada ianuarie-februarie 2001, din grupul de studii si de vizite privind sistemul administrarii comunitare a justitiei in Statul Ohio, SUA. La Universitatea din Tiffin a participat la videoconferinta cu transmisie simultana pe tema « Tranzitia si reforma in Europa de Est. Cazul romanesc: aspecte sociale, juridice si economice » si, de asemenea, la Conferinta de presa pe tema « Administrarii comunitare a justitiei », cu reproduceri in presa locala din Tiffin. A fost ales de trei ori presedinte al Asociatiei Romane de Sociologie, incepand din 1995, a fost seful Catedrei de Sociologie de la Universitatea din Bucuresti pana in 2008 si este Director al Institului de Sociologie al Academiei Romane. Ca Director al Institutului (privat) de Studii Sociocomportamentale si Geopolitice Bucuresti (pana in 2002) a fondat Revista de Sociologie, Geopolitica si Geoistorie – EUXIN.
BOX Propunerile Academiei Romane
Profesor ILIE BADESCU *
Sectia de Stiinte Economice, Juridice si Sociologie
POMPEI COCEAN *
Sectia de Stiinte Geonomice
Profesor universitar dr. NICOLAE POPA *
Sectia de Stiinte Economice, Juridice si Sociologie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.