Votul multiplu devine fapta penala
IPP a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a lua masurile ce se cuvin dupa ce numerosi deputati au votat de mai multe ori. Astfel, cu ajutorul a doua si respectiv trei cartele s-a constituit la Parlament un grup infractional organizat care voteaza dupa bunul plac. Printre persoanele implicate amintim Ciprian-Florin Luca – PSD, Vasile Berci – PNL, Danut Liga – PDL, Marius Dugulescu – PDL, Valentin Rusu – PDL, Ioan Stan – PSD, Gheorghe Ana – PSD, Ion Dumitru – PSD si Stefan Vasile Beres – UDMR. Raspunsul Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta a avut un raspuns stupefiant prin care arata lipsa naturii penale a faptelor. Adresa nr. 2889/VIII/1/2011 arata ca: „memoriul formulat de IPP nu a fost inregistrat in evidenta cauzelor penale, intrucat din datele existente fapta ar putea constitui o abatere de la Regulamentul Camerei Deputatilor si nu o fapta de natura penala.”
In aceste conditii, IPP a pregatit o initiativa legislativa cu articol unic, inspirata chiar din textul unei legi votate de catre parlamentari, anume legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, cea care contine precizari clare privitoare la sanctionarea votului multiplu al cetatenilor cu ocazia alegerilor[1].
Proiect de lege pentru sanctionarea votului multiplu in Camera Deputatilor si/sau Senatul Romaniei precum si in plenul reunit al celor doua Camere arata in felul urmator:
Articol unic, Alin. (1) Fapta unui parlamentar de a vota fara a avea drept de vot ori de a vota de doua sau mai multe ori asupra aceleasi propuneri/aceluiasi proiect de lege in plenul uneia dintre Camere, in sedintele de plen reunit sau in sedintele de comisie permanenta, speciala si/sau ancheta constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.
Alin. (2) Tentativa se pedepseste.
Consideram ca o fapta similara trebuie pedepsita cu o sanctiune similara iar noua propunere legislativa va permite in viitor procurorilor sa inceapa o ancheta si sa incadreze in fapta penala votul multiplu din Parlament.
Ne adresam tuturor liderilor partidelor parlamentare care sunt si parlamentari sa preia aceasta importanta initiativa legislativa si sa o depuna la inceputul urmatoarei sesiuni parlamentare. Daca partidele politice nu isi vor asuma nici de aceasta data sanctionarea unor astfel de gesturi, au obligatia – din respect fata de proprii alegatori – sa abroge articolul 56 din Legea nr. 35/2008, urmand ca nici alegatorii care voteaza de mai multe ori sa nu mai fie sanctionati penal.
Reamintim faptul ca potrivit articolului 56 din Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si pentru modificarea si completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale nr. 215/2001 si a Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali:
(1) Fapta unei persoane de a vota fara a avea drept de vot ori de a vota de doua sau mai multe ori in ziua alegerilor constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.
(2) Tentativa se pedepseste.
Valentin Rusu, mana iute
Deputatul Valentin Rusu(PDL) a fost surprins in timp ce vota de 26 de ori in patruzeci de minute in timpul unei sedinte a Camerei Deputatilor, desi regulamentul ii interzice strict acest lucru. Calitatea de fin a lui Sorin Frunzaverde si pozitia preferentiala din parlament, aflandu-se in banca a trei, la doua scaune in spatele liderului de grup a PDL, Mircea Toader, i-a conferit lui Rusu calitatea de a vota. A ignorat orice regula si, avand doua cartele, a apasat pe butoane si in locul unui coleg la toate proiectele de lege existente pe ordinea de zi. "A, daca am votat la doua maini. Sunt sigur ca aveti vreo informatie, aveti imagini de pe camera", a raspuns, pentru gandul, deputatul PDL atunci cand a fost intrebat daca a votat si in numele unui coleg la sedinta de miercuri a Camerei Deputatilor. Nu a vrut sa dea mai multe detalii despre neregula comisa.
Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a declarat ca va discuta cu deputatii democrat-liberali surprinsi votand la doua maini "sa nu mai faca", in timp ce liderul grupului PSD, Mircea Dusa, a precizat ca va cere in Comisia juridica sanctionarea social-democratilor care au facut acest gest.
Vorba care-i mustra
"O sa stam de vorba cu ei sa nu mai faca", a declarat miercuri Mircea Toader, intrebat de jurnalisti cum vor fi sanctionati democrat-liberalii surprinsi de gandul ca au votat la doua maini
Liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa, a declarat, la randul sau, ca Parlamentul trebuie sa fie corect, iar votul nu este o "joaca de gradinita" si a spus ca, dupa o analiza in grupul parlamentar, va cere Comisiei juridice sanctionarea celor trei social-democrati surprinsi in urma cu cateva saptamani votand, de asemenea, la doua maini.
Conform unui comunicat al Camerei Deputatilor, Comitetul liderilor grupurilor parlamentare, intrunit marti, a decis sa propuna Biroului Permanent o serie de masuri in cazul deputatilor care au exercitat vot multiplu.
"In urma analizei efectuate de Comisia juridica pe aceasta tema, la propunerea Comitetului liderilor, Biroul Permanent va lua in discutie interzicerea participarii la lucrarile Parlamentului pentru o zi, precum si diminuarea, in mod corespunzator, a indemnizatiei de sedinta pentru deputatii care au exercitat un vot multiplu", precizeaza sursa citata.
Votul multiplu se sanctioneaza de catre legislatia romana in vigoare, astfel:
Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei
“Art. 265*) – (1) Fapta persoanei care voteaza:
a) fara a avea acest drept;
b) de doua sau mai multe ori;
c) prin introducerea in urna a mai multor buletine de vot decat are dreptul un alegator se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi.
(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza utilizarea unei carti de alegator sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.”
Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si pentru modificarea si completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale nr. 215/2001 si a Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali
“Art. 56 – (1) Fapta unei persoane de a vota fara a avea drept de vot ori de a vota de doua sau mai multe ori in ziua alegerilor constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.
(2) Tentativa se pedepseste. ”
Legea nr. 33/2007 privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European
“Art. 224**) – (1) Fapta unei persoane de a vota fara a avea drept de vot ori de a vota de doua sau mai multe ori in ziua de referinta constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.
(2) Tentativa se pedepseste. ”
Tiberiu Hrihorciuc