Comisia Europeană a adoptat, recent, un regulament prin care companiile care vând produse de calitate diferită, în funcție de țară, pot fi amendate cu până la 4% din cifra de afaceri.

Parlamentul European, organismul care a și sesizat inițial dublul standard aplicat de unele companii, plusează și propune ca oamenii care au cumpărat alimente inferioare calitativ să fie despăgubiți.

Sancţiunile vor putea fi aplicate prin compararea produselor din ţări diferite cu un aşa numit “produs de referinţă”, care să fie definit ca având calităţile de bază a alimentului. Un organism special înfiinţat în acest scop va verifica dacă reţeta originală pentru alimentele verificate este respectată peste tot unde respectivul produs este vândut.

Un studiu realizat de Uniunea Europeană a identificat diferenţe majore în ceea ce priveşte calitatea produselor vândute de companiile multinaţionale în Europa. În general, în ţările din Est, calitatea alimentelor este mai slabă. De exemplu, mezelurile conţin mai puţină carne sau produsele lactate mai mult lapte praf.

În România s-au făcut teste privind dublul standard anul trecut. Din cele 29 de probe analizate, la nouă dintre ele verificările au arătat diferenţe de compoziţie, grăsime şi gramaj.

“Deşi denumirea de marcă, designul ambalajului şi aspectul de comercializare la prima vedere sunt identice, mai multe cercetări efectuate în diferite state membre au relevat în cadrul pieţei unice a UE produse care au compoziţii clar diferite din punct de vedere al reţetei, materiilor prime utilizate, toate acestea depinzând de ţara de proveniență. Investigaţia arată că aceste practici nu au fost descoperite exclusiv în industria alimentară. „Nu se poate exclude faptul că aceste constatări privind calitatea dublă a produselor se referă numai la alimente şi băuturi, dar se pot aplica şi bunurilor de consum, cum ar fi detergenţi sau bunuri de igienă“, se arată în document.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.