PF Lucian Muresan, al treilea cardinal roman
PF Lucian Muresan, Arhiepiscop Major al Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, va fi facut cardinal de catre Papa Benedict al XVI-lea in cadrul unei ceremonii care va avea loc in 18 februarie. Anuntul a fost facut la inceputul acestui an, Lucian Muresan devenind astfel cel de-al treilea cardinal roman ales din randul prelatilor greco-catolici.
Biserica Romana Unita cu Roma a anuntat in 6 ianuarie ca Lucian Muresan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice, va fi numit Cardinal de catre Papa Benedict al XVI-lea. Astfel, PF Lucian Muresan este al treilea cardinal roman, dupa cardinalul Iuliu Hossu si cardinalul Alexandru Todea. Papa Benedict al XVI-lea a anuntat lista celor 22 de cardinali pe care ii va crea in cadrul Consistoriului din 18 februarie 2012.
Viata si cariera PF Lucian Muresan
Lucian Muresan s-a nascut in comuna Firiza, ulterior transformata in cartierul Ferneziu al municipiului Baia Mare. A fost al zecelea din cei doisprezece copii ai familiei lui Petru si Maria Muresan. Viitorul ierarh a urmat scoala primara in localitatea natala, apoi clasele gimnaziale la Baia Mare, de a absolvit o scoala profesionala de prelucrarea lemnului. Dupa terminarea serviciului militar, Lucian Muresan si-a completat studiile medii, urmand liceul la Baia Mare.
In 1948 Biserica Romana Unita a fost scoasa in afara legii, astfel ca dorinta lui Lucian Muresan de a deveni preot greco-catolic nu a putut fi realizata. In acest context, s-a angajat si a lucrat in diverse servicii economice. La sugestia episcopului Iuliu Hossu, in anul 1955, imediat dupa intoarcerea sa din detentie, episcopul romano-catolic Áron Márton a primit cinci tineri greco-catolici, cate unul pentru fiecare eparhie a Bisericii Romane Unite, in Institutul Teologic Romano-Catolic de grad universitar din Alba Iulia.
In anul universitar 1958/59, cand acest grup era in anul IV de facultate, Departamentul Cultelor a aflat de existenta lor si a intervenit la Dieceza de Alba Iulia pentru excluderea lor. Episcopul Márton a refuzat exmatricularea lor, insa cei cinci studenti au parasit Institutul Teologic sub presiunea autoritatilor comuniste. In acelasi an a inceput si urmarirea lui Lucian Muresan de catre Securitate, iar viitorul ierarh al BRU nu si-a putut gasi o vreme nici un loc de munca. Abia dupa un an, a fost angajat muncitor necalificat la o cariera de piatra si mai tarziu la Directia Judeteana de Drumuri si Poduri Maramures, intreprindere la care a lucrat pana la pensionarea sa, in iunie 1990.
Pastor in clandestinitate
In clandestinitate, Lucian Muresan si-a continuat studiile de teologie, sub coordonarea profesorilor din scolile desfiintate de comunisti, si si-a sustinut examenul de licenta in aceleasi conditii. Dupa eliberarea episcopilor din inchisori, prin decretul de gratiere din 1964, la 19 decembrie acelasi an a fost hirotonit preot prin punerea mainilor episcopului auxiliar Ioan Dragomir al Maramuresului.
Activitatea sa bisericeasca s-a desfasurat de asemenea in clandestinitate, iar in aceeasi perioada a inceput ascendenta sa in Biserica Greco-Catolica. Dupa incetarea din viata a episcopului Ioan Dragomir, la 25 aprilie 1985, si dupa un an si jumatate de provizorat in detinerea puterii ordinare de jurisdictie, in august 1986, mitropolitul Bisericii Romane Unite, Alexandru Todea, in urma consultarii Capitulului diecezan, l-a numit si instalat pe preotul Lucian Muresan, ordinarius al Episcopiei de Maramures.
Dupa Revolutie si relegalizarea Bisericii Romane Unite, in 3 martie 1990, Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit episcop al Episcopiei de Maramures, fiind al treilea episcop al acestei eparhii, dupa Alexandru Rusu si Ioan Dragomir, care a fost doar episcop auxiliar de Maramures. La 27 mai 1990 a fost consacrat episcop, odata cu Vasile Hossu de Oradea, in cadrul Liturghiei arhieresti festive, in Baia Mare, prin punerea mainilor Mitropolitului Alexandru Todea, asistat de delegatul Papei Ioan Paul al II-lea Arhiepiscopul Guido del Mestri din diplomatia Vaticanului si de episcopul Ioan Ploscaru al Lugojului.
Al treilea cardinal roman
In prezent, Lucian Muresan este Arhiepiscop Major al Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, si Arhiepiscop de Alba Iulia si Fagaras. La ceremonia din 18 februarie, alaturi de alti 21 de prelati ai Bisericii Catolice, Preafericitul Lucian va primi bereta rosie de cardinal in cadrul celui de-al patrulea concistoriu din timpul pontificatului actualului papa. Lucian Muresan va fi al treilea cardinal roman, dupa Iuliu Hossu si Alexandru Todea. Cardinalul Iuliu Hossu a fost facut cardinal la 28 aprilie 1969 de catre Papa Paul al VI-lea, iar Alexandru Todea a primit aceeasi cinstire la 28 iunie 1991, din partea Papei Ioan Paul al II-lea.
„Ne bucura aceasta numire, care este un dar pentru Biserica Catolica din Romania si un semn de intarire in credinta pentru fiii ei. O rugam pe Sfanta Fecioara Maria sa-i mijloceasca Preafericitului Lucian harurile necesare, ca sa poata marturisi in continuare cu curaj si daruire iubirea sa fata de Cristos si fata de Biserica”, a declarat Inaltpreasfintitul Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucuresti si Vicepresedinte al Conferintei Episcopilor din Romania. Si rectoratul Universitatii Babes-Bolyai – universitatea cu cea mai complexa structura teologica de pe continent – a dorit sa salute decizia Papei Benedict al XVI-lea de a-l numi pe Arhiepiscopul Greco-catolic Lucian Muresan drept Cardinal al Bisericii Catolice.
Diana Gabor
Anuntul Papei Benedict al XVI-lea
“Cu mare bucurie, anunt ca in 18 februarie anul curent va avea loc un Consistoriu in care voi numi 22 de noi membri ai Colegiului Cardinalilor. Dupa cum se stie, Cardinalii au sarcina de a-l ajuta pe Succesorul Apostolului Petru in desfasurarea ministerului sau de intarire in credinta a fratilor si de a fi principiu si fundament al unitatii si comuniunii Bisericii.
Iata numele noilor purpurati:
Mons. Fernando Filoni, prefectul Congregatiei pentru Evanghelizarea Popoarelor;
Mons. Manuel Monteiro de Castro, penitentiar major;
Mons. Santos Abril Y Castello, Arhipreot al Bazilicii papale Santa Maria Maggiore;
Mons. Antonio Maria Veglio, presedintele Consiliului Pontifical pentru Pastoratia Migrantilor si Itinerantilor;
Mons. Giuseppe Bertello, presedintele Comisiei Pontificale pentru Statul Vatican si presedintele Guvernatoratului aceluiasi stat;
Mons. Francesco Coccopalmerio, presedintele Consiliului Pontifical pentru Textele Legislative;
Mons. Joao Braz de Aviz, prefectul Congregatiei pentru Institutele de Viata Consacrata si Societatile de Viata Apostolica;
Mons. Edwin Frederik O’Brien, Pro-Mare Maestru al Ordinului Ecvestru al Sfantului Mormant din Ierusalim;
Mons. Domenico Calcagno, presedintele Administratiei Patrimoniului Scaunului Apostolic;
Mons. Giuseppe Versaldi, presedinte al Prefecturii Afacerilor Economice ale Sfantului Scaun;
Preafericirea Sa George Alencherry, Arhiepiscop Major de Ernakulam-Angamaly al Siro-Malabarezilor (India);
Mons. Thomas Christopher Collins, Arhiepiscop de Toronto (Canada);
Mons. Dominik Duka, Arhiepiscop de Praga (Republica Ceha);
Mons. Willem Jacobus Eijk, Arhiepiscop de Utrecht (Tarile de Jos);
Mons. Giuseppe Betori, Arhiepiscop de Florenta (Italia);
Mons. Timothy Michael Dolan, Arhiepiscop de New York (Statele Unite ale Americii);
Mons. Rainer Maria Woelki, Arhiepiscop de Berlin (Republica Federala Germana);
Mons. John Tong Hon, Episcop de Hong Kong (Republica Populara Chineza);
Am decis, mai mult, sa ridic la demnitatea de Cardinali un venerabil prelat, care isi desfasoara ministerul de Pastor si Parinte al unei Biserici (PF Lucian Muresan, n.r.), si trei merituosi ecleziastici, care s-au distins prin implicarea lor in slujba Bisericii. Acestia sunt:
Preafericirea Sa Lucian Muresan, Arhiepiscop Major de Alba-Iulia si Fagaras al Romanilor (Romania);
Mons. Julien Ries, preot al Diecezei de Namur si profesor emerit de istorie a religiilor la Universitatea Catolica din Louvain;
Pr. Prosper Grech, O.S.A., docent emerit la diferite Universitati romane si consultor in Congregatia pentru Doctrina Credintei;
Pr. Karl Becker, S.J., docent emerit al Universitatii Pontificale Gregoriana, timp de multi ani consultor al Congregatiei pentru Doctrina Credintei.
Noii Cardinali provin din diferite parti ale lumii si isi desfasoara diverse slujiri pentru Sfantul Scaun sau in contact direct cu credinciosii ca Parinti si Pastori ai unor Biserici particulare. Doresc sa va invit pe toti sa va rugati pentru noii alesi, cerand mijlocirea Preasfintei Fecioare Maria, Maica Bisericii, pentru ca ei sa stie sa marturiseasca intotdeauna cu curaj si dedicare iubirea lor pentru Cristos si pentru Biserica Sa.”