Multi s-au intrebat daca inca din momentul intrarii in vigoare a Noului Cod Civil se vor modifica toate actele si faptele juridice care au intrat sub imperiul legii vechi si vor trebui stabilite in functie de prevederile actualului Cod.
Insa Legea 71/2011 vine in intampinarea noastra, ne ajuta si ne raspunde intrebarilor noastre, avand ca principal scop punerea de acord a legislatiei civile existente, cu prevederile Noului Cod Civil, cat si solutionarea conflictului de legi rezultand din intarea in vigoare a acestuia.
Astfel, prin intrarea in vigoare a noului Cod Civil suntem martorii unei evolutii absolut obisnuite pentru alte tari, spre deosebire de Romania care a asteptat 147 de ani pentru a modifica Codul Civil, avand in vedere evolutia pe plan economic, familial, comercial si chiar spiritual.
Pentru clarificarea efectelor aplicabile, legea prevede ca actele si faptele juridice încheiate ori, dupa caz, savârsite sau produse înainte de intrarea în vigoare a Codului CIvil nu pot genera alte efecte juridice decât cele prevazute de legea în vigoare la data încheierii sau, dupa caz, a savârsirii ori producerii lor. Aceasta pentru ca regimul aplicabil sa fie cel initial cunoscut sau avut în vedere de parti, fara sa poata beneficia de efectele noi care nu au fost cunoscute la data încheierii unui anumit act juridic.
Astfel vom avea in vedere ca s-au pus intrebari precum cele ale celor care au dobandit dreptul de proprietate prin efectul uzucapiunii , avand in vedere vechea legislatie, care aveau nelamuriri cum vor introduce actiunea si ce se va intampla cu ei. In intmapinarea lor legea arata ca se vor aplica vechile dispozitii, respective cele doua feluri de uzucapiune, cea lunga de 30 de ani sau cea de la 10 la 20 de ani.
Principiul aplicarii legii în vigoare si al neretroactivitatii este reafirmat în Noul Cod civil, legea civila fiind aplicabila cât timp este în vigoare. Aceasta nu are putere sa retroactiveze, spre deosebire de dreptul penal, in care vorbim de principiul retroactivitatii legii.
Toate actele sau faptele nascute sub vechea lege isi vor produce efectele in functie de aceasta.
Actele si faptele juridice încheiate ori, dupa caz, savârsite sau produse înainte de intrarea în vigoare a legii noi nu pot genera alte efecte juridice decât cele prevazute de legea în vigoare la data încheierii sau, dupa caz, a savârsirii ori producerii lor.
Actele juridice nule, anulabile sau afectate de alte cauze de ineficacitate la data intrarii în vigoare a legii noi sunt supuse dispozitiilor legii vechi, neputând fi considerate valabile ori, dupa caz, eficace potrivit dispozitiilor legii noi, ceea ce inseamna ca nu ne putem ajuta de Noul Cod Civil pentru a transforma un act nul intr-unul valabil, vechea lege fiind cea care il normeaza.
Prescriptiile, decaderile si uzucapiunile începute si neîmplinite la data intrarii în vigoare a legii noi sunt în întregime supuse dispozitiilor legale care le-au instituit.
Dispozitiile legii noi se aplica tuturor actelor si faptelor încheiate sau, dupa caz, produse ori savârsite dupa intrarea sa în vigoare, precum si situatiilor juridice nascute dupa intrarea sa în vigoare.
Insa, prin exceptie, dispozitiile noului Cod se vor aplica efectele viitoare situatiilor juridice nascute sub imperiul vechii reglementari , aceast lucru intamplandu-se in cazul: starii si capacitatii persoanelor, din casatorie, filiatie, adoptie si obligatia legala de intretinere, din raporturile de proprietate , inclusiv regimul general al bunurilor si din raporturile de vecinatate , daca aceste situatii juridice subzista dupa intrarea in vigoare a legii noi.
Av. Carmen Cretu
Casa de Avocatura Coltuc
www.coltuc.ro