Doctor Honoris Causa ai UTCN

Pe 24 ianuarie, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca a adus un omagiu celor doi inalti ierarhi care au marcat viata spirituala a Clujului, mitropolitul Andrei Andreicut si Episcopul Florentin Crihalmeanu, conferindu-le titlul de Doctor Honoris Causa. Asa cum a subliniat si rectorul UTCN, Radu Munteanu, cei doi provin de pe bancile universitatilor tehnice, cel de-al doilea fiind absolvent chiar al institutiei care l-a onorat prin acest titlu.

Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (UTCN) a decernat titlul de Doctor Honoris Causa Inalt Preasfintiei Sale Andrei Andreicut, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului, Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului si Preasfintiei Sale Florentin Crihalmeanu, Episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla, a Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, in cadrul unei ceremonii care s-a desfasurat in amfiteatrul Facultatii de Mecanica. La ceremonie au participat peste 300 de cadre didactice universitare, reprezentanti ai cultelor, ai clasei politice, demnitari, studenti, precum si numerosi credinciosi ai celor doua confesiuni crestine.

O zi istorica si de importanta personala

Rectorul Universitatii Tehnice, prof. univ. dr. Radu Munteanu, a evidentiat in discursul rostit in deschiderea festivitatii ca titlurile onorifice sunt conferite intr-o zi in care romanii sarbatoresc, neintrerupt, din 24 ianuarie 1859, Unirea Principatelor Tara Romaneasca si Moldova. Totodata, la 24 ianuarie 1458, Matei Corvin, al doilea fiu al lui Iancu de Hunedoara, a fost ales rege al Ungariei, in 1849 s-a nascut Badea Cartan, iar in 1862 si-a inceput activitatea, la Bucuresti, primul Parlament unic al Romaniei.
“O fericita coincidenta face ca Mitropolitul Andrei Andreicut sa fie sarbatorit azi, cu prilejul zilei sale de nastere, iar episcopul Florentin Crihalmeanu – la 15 ani de la consacrarea sa in acest rang de catre Papa Ioan Paul al II-lea, in Basilica Sfantul Petru din Roma”, a spus rectorul Universitatii Tehnice.
Rectorul Radu Munteanu a amintit ca inaltii ierarhi onorati de catre mediul academic clujean isi leaga cu cinste numele de Universitatea Politehnica din Bucuresti si Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, fiind absolventi ai acestor prestigioase institutii de invatamant superior. Inainte de a se consacra vietii eclesiale, mitropolitul Andrei Andreicut a urmat, intre 1967 si 1972, cursurile Facultatii de Constructii Cai Ferate din cadrul Universitatii Politehnice din Bucuresti. La randul sau, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihalmeanu, a absolvit, in 1984, Facultatea de Mecanica a Institutului Politehnic din Cluj-Napoca, sectia Tehnologia Constructiilor de Masini (TCM). Laudatio pentru mitropolitul Andrei a fost rostit de prof. univ. dr. Daniela Manea, iar pentru episcopul Florentin – de prof. univ. dr. Mihail Abrudean.

“Complementaritate si nu antagonism”

Discursul mitropolitului Andrei Andreicut, rostit cu acest prilej si intitulat “Complementaritate si nu antagonism” a fost structurat in trei parti – “Omul – materie si spirit”, “Cunoasterea stiintifica si cea religioasa” si “Semne incurajatoare”. Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, Andrei Andreicut, sustine ca toate “cercetarile stiintifice oneste” marturisesc ca omul nu are un stramos, el fiind creatia unitara a divinitatii, cu “un rol unic si un destin supranatural”. “Sunt liberi, cei ce vor sa aiba drept blazon de familie descendenta din maimuta, sa o faca, dar noi credem ca am fost creati de Dumnezeu. In planul lui Dumnezeu, omul are un rol unic si un destin supranatural. Omul este creat de Dumnezeu pentru Dumnezeu. Vocatia omului este de a stapani lumea si a-l adora pe Dumnezeu in comuniune cu acesta”, a afirmat mitropolitul Andrei Andreicut. Inaltpreasfintia Sa a evidentiat ca intelegem prin chipul lui Dumnezeu care se oglindeste in om “darurile si puterile cu care este inzestrat: constiinta de sine, minte sanatoasa, ratiune, logica, imaginatie creatoare, memorie, sentiment, vointa si nemurire. Cu toate ca omul este alcatuit din trup si suflet, el este unitar in ceea ce priveste fiinta sa”.

“Memorie. Identitate. Misiune”

Episcopul Florentin Crihalmeanu si-a intitulat discursul “Memorie. Identitate. Misiune” si s-a referit la rolul major jucat in mentinerea identitatii nationale de Scoala de la Blaj – oras numit si “Mica Roma”. Inaltul prelat a vorbit despre corifeii Scolii Ardelene si apoi despre detentia arhiereilor din epoca totalitara Gheorghiu-Dej, amintind ca sapte episcopi martiri ai Bisericii Unite cu Roma Greco-Catolice – cardinalul Iuliu Hossu, arhiepiscopul Valeriu Traian Frentiu, episcopii Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Alexandru Rusu, Tit Liviu Chinezu si Ioan Balan – decedati pentru credinta lor in inchisori comuniste – au fost propusi pentru a fi beatificati de catre Biserica Catolica.
„La Blaj s-a nascut prima generatie de dascali romani, care in decurs de un secol a oferit neamului peste 10.000 de absolventi cu studii medii si superioare. La Blaj, ardelenii au descoperit radacinile latine ale limbii si poporului nostru, dar si constiinta unei natiuni cu un destin sublim. Astfel a luat fiinta miscarea spirituala, ideologica si culturala cu caracter iluminist cunoscuta sub numele Scoala Ardeleana, ce ii avea ca exponenti reprezentativi pe Samuel Micu, Gheorghe Sincai, Petru Maior si Ioan Budai Deleanu”, a spus inaltul prelat.
Totodata, episcopul Florentin Crihalmeanu a amintit ca la Marea Adunare Nationala de la Alba-Iulia, din 1 Decembrie 1918, prelatul greco-catolic Iuliu Hossu, dupa imbratisarea cu fratele sau ortodox, patriarhul Miron Cristea, „asa cum ne vedeti, astazi, aici, imbratisati frateste, pe mine si pe mitropolitul Andrei Andreicut”, a rostit cuvintele memorabile: ”Asa sa ramana imbratisati pe veci toti fratii romani”.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.