DNA l-a audiat astăzi pe sociologul Mirel Palada în dosarul deschis de procurori privind finanțarea ilegală a USR. Fostul purtător de cuvânt al Guvernului Victor Ponta a depus o sesizare penală împotriva Uniunii Salvați România, acuzând finanțarea ilegală a formațiunii cu bani provenind din Rusia.

El declară că există suspiciunea ca unele sume să fi venit de la organizații străine. „Sunt în calitatea de cetățean al României. Am depus o sesizare privind neregulile care au fost în ultimul timp scoase în evidență în spațiul public la adresa partidului Uniunea Salvați România, și a felului în care și-au găsit de cuviință să adune fondurile în campaniile electorale din ultimul timp – locale și parlamentare

În felul în care în urma emisiunilor și a informațiilor apărute în presă, rezultă că dânșii au strâns fonduri nerespectând legea partidelor politice și a legii electorală și e o suspiciune întemeiată cum că dânșii, nerepectând legea, pe de o parte au avut parte de un avantaj incorect în competția politic, dând dovadă de lipsă de transparență, dânșii au luat bani prin intermediul unor entități non politice, făcând niște filtre prin intermediul cărora să nu se poată face delcarațiile pe propria răspundere și să nu se poată identifica persoanele care au depus fondurile.

E vorba despre felul în care campania electorală nu a fost respectată în condiții legale, pe de altă parte este vorba de un lucru – felul în care dânșii e posibil să fi primit fonduri de la diverse entități internaționale, nu doar cetățeni români. Și instituții străine”, a declarat Mirel Palada, la ieșirea de la DNA.

Conform declarațiilor de la ieșirea de la DNA, Palada a prezentat anchetatorilor probe scrise care arată că formațiunea condusă Dan Barna a încălcat legislația electorală și legea finanțării partidelor. „Temerea mea – acesta este motivul pentru care am făcut această sesizare este ca dânșii au primit fonduri din partea unor instituții non-românești. Nu știu dacă au primit fonduri de la organizații non teroriste, dacă au primit fonduri de la state care nu sunt prietene cu România și cu interesele sale strategice.

În consecință, e bine ca instituțiile statului în care am încredere să verifice acest lucru. Sunt probe pe care le-am depus. Am depus probe privind felul în care se poate face finanțarea acestui partid de manieră ilegală. Lucruri care au fost probate în emisiuni. Am depus înregistrare de la emisiuni. (…) Informațiile se referă la USR. Exclusiv la USR”, a mai spus Palada.

Iată și postarea pe Facebook în care sociologul își detaliază gestul:

„Astăzi, pe baza informațiilor recent apărute în spațiul public, am depus o sesizare la DNA privind posibilele nereguli și încălcări ale legii făcute de partidul Uniunea Salvați România în alegerile din 2016.

Am depus această sesizare din trei motive: două ce țin formal de domeniul respectării legii și al treilea ce ține de domeniul mai larg al moralității. În primul rând, pe baza celor apărute în public, rezultă că USR nu a respectat Legea privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.

Dânșii nu au respectat prevederile legii și au strâns fonduri pentru campania electorală într-o manieră care nu permite identificarea donatorilor, pentru a ști dacă ei au voie sau nu să finanțeze respectivul partid în campanie. Conform legii, nu oricine poate dona bani către partidele din România, ci doar cetățenii români sau cei ai altor țări UE care sunt membri ai partidului respectiv. Însă din cele demonstrate recent, s-a dovedit că oricine poate finanța USR, fără să se asigure o identificare lipsită de orice îndoială a celor care donează.

Asta, pe lângă flagranta încălcare a legii, asigură și un avantaj necinstit în competiția politică. În strângerea de fonduri, USR s-a folosit de paravane non-politice, de un ONG și de o firmă comercială pentru a strânge parte donațiile, nerespectând legea. În plus, sunt suspiciuni rezonabile că nu toți banii au fost folosiți în scopuri electorale, cel puțin 5% dintre aceștia fiind folosiți în scopuri comerciale, de plată a relației dintre USR și respectivele entități non-politice.

Pe lângă încălcarea legilor electorale, avem de-a face cu suspiciuni rezonabile de corupție, motiv și pentru care am depus sesizarea la DNA. Al doilea motiv pentru care am depus sesizarea la DNA a fost cel legat de posibilele consecințe privind securitatea națională a acestor finanțări electorale. Știm cu toții preocuparea internațională privind felul în care finanțarea pe internet poate produce grave consecințe de securitate.

Există o puternică dezbatere publică în Statele Unite privind finanțarea campaniei electorale din 2016 prin Internet, ajungându-se până la acuze în Senatul SUA la adresa Facebook. Nici Brexitul nu a scăpat acestei discuții, și acolo existând suspiciuni privind interferența unor actori instituționali străini în actul electoral. Acesta este un alt motiv pentru care am considerat că trebuie să sesizez instituțiile statului.

România are nevoie să fie protejată de interferențe străine, iar USR, prin felul nontransparent și aproximativ în care a permis strângerea de fonduri, este posibil să fi fost în pericol de a fi fost finanțată de agenți instituționali străini, potrivnici intereselor strategice ale României.

Nu în ultimul rând, al treilea motiv al depunerii sesizării la DNA este unul moral. Într-un climat politic dominat de agresivitate discursivă, de teme de dezbatere privind anti-corupția și interesul național, USR s-a erijat în mare preot și avocat al susținerii luptei anticorupție, împotriva adversarilor săi politici pe care nu contenește în a-i eticheta drept “corupți” și “vânduți altor țări”.

În acest context, tocmai au apărut dovezi recente că, de fapt, USR este unul din cei care, sub acoperirea strigătelor indignate, îmbrățișează însăși practicile politico-electorale pe care le înfierează. Pas cu pas, opinia publică românească primește noi și noi dovezi că USR este un actor politic plin de ipocrizie.

Înțelepciunea populară nu se dezminte în această privință. Proverbul “Hoțul strigă hoții” se aplică acestei situații. Este o situație care stârnește indignare. E strigător la cer ca unii care se trezesc cu anticorupția în gură în fiecare dimineață să fie de fapt tributari unor practici politice și electorale suspecte de corupție și – și mai grav – de influență a unor factori străini. În concluzie, pe baza celor prezentate mai sus, am suspiciuni întemeiate că USR este un actor politic corupt, ipocrit și care nu deservește interesele statului național român.

Am încredere în instituțiile statului. Avem nevoie de o Românie puternică, în care să domnească legea și în care toate partidele politice să deservească interesul românilor și să respecte litera și spiritul legii. Drept pentru care am depus această sesizare la DNA pentru a se limpezi bănuielile pe acest subiect.

Cu stimă,

Al Dvs. Mirel Palada

Sociolog

Cetățean al României”.

Mirel Palada, consilier de stat, participa la un atelier tematic, inaintea Consiliului National al Partidului Social Democrat, la Palatul Parlamentului, in Bucuresti, vineri, 20 martie 2015. MARIUS DUMBRAVEANU / MEDIAFAX FOTO

Reamintim că, la începutul anului, procurorii de la Parchetul General au deschis un dosar penal in rem cu privire la posibila finanţare ilegală a Uniunii Salvaţi România (USR). Faptele cercetate de procurori vizează infracțiunile de delapidare, spălare de bani şi conflict de interese.

Presa a notat că, în 2016, Matei Păun a fost angajat drept șeful campaniei electorale a USR (pe vremea aceea USB), un om de afaceri al cărui business se desfșoară în spațiul ex-sovietic. ZF nota că Matei Paun este un bancher de investiţii pe care, în anii ’90 viaţa şi job-ul l-au adus la Moscova, acolo unde se puneau bazele noilor miliardari ruşi pe ruinele fostului imperiu sovietic.

Din cauza acestor legături cu Rusia și a modului netransparent în care au fost cheltuiți banii din campanie, Sergiu Moroianu, soțul lui Clotilde Armand, și-a dat demisia din USR și l-a acuzat pe Matei Păun că este omul rușilor.Din cauza acestor legături cu Rusia și a modului netransparent în care au fost cheltuiți banii din campanie, Sergiu Moroianu, soțul lui Clotilde Armand, și-a dat demisia din USR și l-a acuzat pe Matei Păun că este omul rușilor.

În mod ironic, reprezentanții USR din Parlament criticau modificările aduse de PSD la Legea finanțării partidelor, acuzând că se permite finanțarea ilegală a partidelor, fiind eliminată din lege măsura confiscării sumelor primite ilegal de partide sau utilizate ilegal în campaniile electorale.

Sursa: evz.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.