Steluta Cataniciu se imbogateste peste an, comitand ilegalitati in Consiliul local
Consilierul local din partea PNL Steluta-Gustica Cataniciu, avocata si fost consilier judetean din partea „Aliantei Dreptate si Adevar” stie cum sa exploateze in interes propriu functia pe care o detine in cadrul administratiei locale. Conform unei plangeri inaintate Agentiei Nationale de Integritate (ANI), doamna Steluta Cataniciu, folosindu-se de pozitia de consilier local, ar favoriza firmele cu care are semnate contracte de asistenta juridica, incalcand in mod repetat prevederile legale cu privire la incompatibilitate.
Si avocata si consiliera, fara jena
Gazeta de Cluj a prezentat si in trecut modul in care avocatul Steluta Cataniciu a ajuns in functii cheie din cadrul administratiei locale pe baza relatiilor de prietenie sau de familie cu diverse personalitati politice. In PNL Cluj, un “caz matrimonial”a fost inregistrat intre Steluta Cataniciu si sotul acesteia, Marius Cataniciu. Steluta Cataniciu a fost in trecut presedinta Organizatiei de Femei a PD-L Cluj, insa in prezent detine functia de vicepresedinte PNL Cluj si functia de consilier local din partea penelistilor. De asemenea, Steluta a fost aleasa consilier judetean pentru Alianta Dreptate si Adevar, iar dupa ce Alianta a castigat alegerile locale, Marius Cataniciu a ocupat postul de director al Regiei Autonome a Domeniului Public. La nu mult timp dupa aceea, atat Steluta-Gustica, cat si Marius Cataniciu au parasit Partidul Democrat pentru a deveni mai “galbeni”.
Odata ajunsa in functia de consilier local, Steluta Cataniciu, se pare, a uitat de faptul ca exista motive serioase de incompatibilitate cu functia de avocat, atunci cand firmele carora le ofera consultanta juridica deruleaza contracte cu administratia locala. Impotriva Stelutei Cataniciu, colega sa din Consiliul Local, Nicoleta Niculescu a inaintat cate o sesizare cu privire la cauzele incompatibilitatii, atat Agentiei nationale de Integritate (ANI), cat si secretarei Primariei Cluj-Napoca, juristului Aurora Tarmure.
In sesizarea adresata ANI, consilierul local Nicoleta Niculescu arata faptul ca exista un conflict de interese in cazul Stelutei Cataniciu, care ar putea face obiectul unor fapte de natura penala. Conform sesizarii mai sus mentionate, “In exercitarea paralela a profesiei de avocat si a functiei de consilier local, doamna Cataniciu a incalcat in mod continuu mai multe prevederi exprese ale Legii 144/2007 si ale Legii 393/2004. Astfel, doamna avocat-consilier asigura aparare calificata si asistenta juridica permanenta mai multor societati comerciale care au relatii de afaceri sau chiar litigii pe rolul instantelor cu Primaria Cluj.”
Bazandu-si afirmatiile pe situatii ivite in concret, consilierul local Nicoleta Niculescu prezinta in cadrul sesizarii speta in care Steluta Cataniciu a votat intr-o sedinta de consiliu local, chiar daca era obligata sa se abtina. „Cel mai graitor exemplu este. SC Mestesugareasca Foto optica SRL, societate aflata in prezent in litigiu cu Primaria Cluj-Napoca si care este aparata in acest proces chiar de catre doamna avocat-consilier local. Un exemplu din activitatea nelegala a doamnei avocat-consilier local Cataniciu este si sedinta ordinara a Consiliului Local din 07.04.2009 unde la votarea punctului 19 de pe ordinea de zi aceasta a participat la vot desi nu trebuia s-o faca, avand interese personale directe.”, se arata in sesizare.
Prin ignorarea incompatibilitatii dintre cele doua functii detinute, Steluta Cataniciu a incalcat cu buna stiinta prevederile legale ale art. 75 lit. B din Legea 393/2004 care defineste situatia in care se afla doamna consilier local, art. 76 lit. B din Legea 393/2004 care indica modul in care ar trebui sa se comporte consilierii locali, precum si art. 81 din aceeasi lege care stabileste nulitatea de drept a tuturor hotararilor la adoptarea carora a votat Steluta Cataniciu in ciuda intereselor private pe care le reprezinta.
Nu aduce anul ce aduce functia
Daca cineva ar avea curiozitatea de a se uita pe lista cu declaratiile de avere ale consilierilor locali clujeni, ar avea o mare surpriza cand ar da peste diferenta substantiala dintre averea Stelutei Cataniciu din anul 2010 si 2011. Mai bine zis, intr-un singur an, consilierul local a reusit sa „stranga” nu mai putin de 12 apartamente in comuna Floresti, atat prin vanzare cumparare sau donatii, cat si prin intermediul „partajului” de sot.
Astfel, daca in anul 2010 averea Stelutei Cataniciu se rezuma la doua terenuri in Floresti, doua imobile si un automobil Mercedes, anul 2011 i-a adus consilierului local, pe langa bunurile mentionate, nu mai putin de 12 apartamente in comuna Floresti. Conform declaratiei de avere, toate cele 12 apartamente mai sus mentionate ar fi intrat in patrimoniul consilierului local ca urmare a partajului de sotul Marius Cataniciu. Chiar daca este legal, interesant sub acest aspect este faptul ca cei doi soti Cataniciu au obtinut un partaj fiind inca sot si sotie, un lucru mai rar intalnit in practica.
Gazeta de Cluj a relatat in trecut despre afacerile la limita legii ale lui Marius Cataniciu, un asemenea caz fiind afacerea patinoarului din cartierul Gheorgheni.
In acea speta, dosarul penal demarat impotriva lui Marius Cataniciu s-a finalizat cu neinceperea urmarii penale .
Pe vremea cand ocupa functia de sef in cadrul DRDP Cluj, Gazeta mai relatat si cazul unei firme din Zalau despre care se presupune ca a fost pagubita de catre Marius Cataniciu. Astfel, prin mijloace care tin mai mult de latura penala, Marius Cataniciu, impreuna cu un “asociat” au “dat afara” firma GPI Turism Sport, firma care avea dreptul legal de a administra patinoarul din cartierul Gheorgheni. Reprezentantii firmei din Zalau au actionat in instanta atat regia clujeana cat si firma care a preluat fraudulos administrarea patinoarului. De asemenea, firma din Zalau si-a indreptat actiunea si impotriva lui Marius Cataniciu si a administratorului SC Contur SRL, instanta penala dand castig de cauza celor doi.
Scopul si obiectivele Agentiei Nationale de Integritate
ART. 3
Agentia este organizata si functioneaza in conformitate cu prevederile Legii nr. 144/2007, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Legii nr. 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative, ale Legii nr. 115/1996 pentru declararea si controlul averii demnitarilor, magistratilor, a unor persoane cu functii de conducere si de control si a functionarilor publici, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale altor acte normative aplicabile.
ART. 4
Agentia este autoritate administrativa autonoma, cu personalitate juridica, ce functioneaza la nivel national, ca structura unica, cu sediul in municipiul Bucuresti.
ART. 5
(1) Scopul Agentiei este asigurarea integritatii in exercitarea demnitatilor si functiilor publice si prevenirea coruptiei institutionale, prin exercitarea de responsabilitati in evaluarea declaratiilor de avere, a datelor si informatiilor privind averea, precum si a modificarilor patrimoniale intervenite, a incompatibilitatilor si a conflictelor de interese potentiale in care se pot afla persoanele prevazute la art. 1 din Legea nr. 176/2010, pe perioada indeplinirii functiilor si demnitatilor publice.
(2) In indeplinirea acestui scop, Agentia poate dezvolta relatii de colaborare prin incheierea de protocoale cu entitati din tara sau din strainatate.
(3) Activitatea de evaluare efectuata de catre inspectorii de integritate din cadrul Agentiei se desfasoara cu privire la situatia averii existente pe durata exercitarii demnitatilor si functiilor publice, a conflictelor de interese si a incompatibilitatilor persoanelor care fac obiectul Legii nr. 176/2010, conform prevederilor acesteia, care se completeaza cu dispozitiile actelor normative in vigoare.
Sabin Ripan
[…] Gazeta de Cluj a prezentat si in trecut modul in care avocatul Steluta Cataniciu a ajuns in functii cheie din cadrul administratiei locale pe baza relatiilor de prietenie sau de familie cu diverse personalitati politice. In PNL Cluj, un “caz matrimonial”a fost inregistrat intre Steluta Cataniciu si sotul acesteia, Marius Cataniciu. Steluta Cataniciu a fost in trecut presedinta Organizatiei de Femei a PD-L Cluj, insa in prezent detine functia de vicepresedinte PNL Cluj si functia de consilier local din partea penelistilor. De asemenea, Steluta a fost aleasa consilier judetean pentru Alianta Dreptate si Adevar, iar dupa ce Alianta a castigat alegerile locale, Marius Cataniciu a ocupat postul de director al Regiei Autonome a Domeniului Public. La nu mult timp dupa aceea, atat Steluta-Gustica, cat si Marius Cataniciu au parasit Partidul Democrat pentru a deveni mai “galbeni”. […]