Carti copiate pentru avansarea in functie

Plagiat grosolan la UMF

Gazeta de Cluj a fost sesizata in privinta unui plagiat grosolan la UMF, medicul legist Dan Perju-Dumbrava fiind acuzat ca ar fi copiat in doua carti folosite pentru avansarea in postul de conferentiar chiar de la proprii studenti. Comparand documentele, se observa ca o mare parte din text este identica, iar plagiatul este evident daca avem in vedere ca lucrarile de diploma sunt anterioare cartilor.

„Integritatea relatiei cadru didactic – student este fundamentul misiunii educationale a
Universitatii de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca”, scrie in carta institutiei de invatamant superior. Insa atunci cand profesorii folosesc lucrarile propriilor studenti pentru a avansa profesional, aceasta integritate este stirbita, iar imaginea universitatii poate avea de suferit.
Gazeta de Cluj a primit o sesizare potrivit careia, doua dintre cartile pe care si-a pus numele dr. Dan Perju-Dumbrava, vicepresedintele Colegiului Medicilor Cluj, sunt copiate dupa lucrarile de diploma elaborate de doi studenti carora le-a fost coordonator stiintific. Cele doua carti apar pe lista de monografii depusa de acesta la dosarul pentru ocuparea postului de conferentiar la Catedra de Medicina Legala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) ”Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca.

„Copy-paste”

In mod ironic, prima carte, publicata in 1999 la Editura Hipparion din Cluj-Napoa are titlul „Bioetica si responsabilitate medicala”, iar a doua, publicata la aceeasi editura un an mai tarziu, „Responsabilitate medicala”. Intr-adevar, daca rasfoim copiile celor doua carti, care exista doar la dosarul dr. Perju-Dumbrava de la arhiva UMF, si nu au fost publicate pe piata de carte de specialitate, observam ca acestea cuprind exact acelasi text ca doua lucrari de diploma sustinute anterior, in 1998. Este vorba de lucrarile absolventilor Marius Stanescu, „Implicatiile bioeticii in medicina”, Facultatea de Stomatologie, si Parau Angela, „Implicatii medico-legale in criteriologia responsabilitatii medicale”, Facultatea de Medicina.
Astfel, comparand cele patru lucrari, putem observa ca „Bioetica si responsabilitate medicala” este o copie fidela a celor doua lucrari de diploma, iar „Responsabilitate medicala”, cuprinde, pe langa un plagiat grosolan al lucrarii absolventei Angela Parau, si un autoplagiat, partea referitoare la bioetica fiind identica ca cea din primul volum mentionat. Folosirea propriilor lucrari este permisa in mediul academic in aceeasi masura ca folosirea lucrarilor altor autori: prin citarea corespunzatoare si mentionarea sursei in lista bibliografica. Niciuna din aceste conditii nu este indeplinita in cazul celei de-a doua carti a dr. Perju-Dumbrava. Si, nu in ultimul rand, listele bibliografice corespund fidel celor din lucrarile de diploma, fiind copiate in carti si concluziile, un element uzual in lucrarile de cercetare, dar nu si in volumele care descriu o arie a activitatii medicale.
Regulamentul Comisiei de Etica a UMF prevede: „Art. 1. Se considera plagiat: a) preluarea si prezentarea integrala sau partiala, voluntara sau involuntara, a activitatii sau a materialului realizat de un alt autor sau de mai multi autori, ca fiind a propriei persoane, intr-o lucrare scrisa (de exemplu: carte, referat, articol, lucrare de licenta, de disertatie, teza de doctorat, experiment etc.) sau intr-o prezentare orala, fara referinte la textele sursa; (…) h) autoplagiatul, adica prezentarea sau publicarea aceluiasi material personal publicat anterior, avand modificat titlul, pentru evaluari diferite”. Concluziile sunt usor de tras in acest caz, la o simpla rasfoire a cartilor si lucrarilor de diploma.

Cine sanctioneaza?

Care sunt masurile care pot fi luate in acest caz? Potrivit aceluiasi document, Comisia de Etica nu ia in considerare decat sesizarile depuse de o persoana care prezinta datele proprii de identificare, cele ale persoanei pe care o acuza de plagiat, precum si dovezile care sa-i sustina afirmatiile. „Art. 3. (1) O acuzatie de plagiat este valida atunci cand este insotita de o dovada clara, prin indicarea textului sau textelor din care s-a plagiat. (2) Daca doua articole sau alte materiale prezentate simultan contin fragmente comune, intr-una sau mai multe dintre formele mentionate la art. 1, se poate fundamenta o acuzatie de plagiat”, arata Regulamentul Comisiei de Etica.
Sub jurisdictia acesteia intra orice cadru universitar al UMF, dar si studentii. In plus, „orice persoana cu functie de conducere din Universitate, care primeste o sesizare privind incalcarea eticii universitare, are obligatia de a o inainta Comisiei de etica universitara”. Potrivit surselor Gazeta de Cluj, o asemenea sesizare a existat, dar nu a fost luata in considerare, pentru ca trecuse prea mult timp de la publicarea cartilor, termenul pentru denuntarea plagiatului fiind de sase luni dupa aparitie.
Plagiatul de care este acuzat dr. Dan Perju-Dumnbrava se incadreaza insa la „Cazuri semnificative de plagiat: (…) b) forme extinse de plagiat si, mai ales, plagiatul total”. Astfel, regulamentul prevede ca, daca persoana care a plagiat este cadru didactic, care este de presupus a fi in cunostinta de cauza in privinta regulilor si interdictiilor in materie de lucrari originale, sanctiunile se aplica in functie de gravitatea actului de plagiere. „In cazul publicarii de lucrari cu plagiat semnificativ sau grav, in vederea promovarii in ierarhia didactica sau de cercetare, sanctiunea poate merge pana la excluderea din Universitate si, daca este cazul, dosarul se va deferi justitiei, care va decide conform legislatiei in vigoare. Aceasta situatie este valabila indiferent de momentul in care un cadru didactic a ajuns sa produca lucrari care se dovedeste a fi plagiate”, subliniaza regulamentul.

Sesizari inutile

Tot ce ramane de facut este ca aceasta Comisie de Etica a UMF sa se auto-sesizeze, documentele doveditoare fiindu-i usor accesibile, la arhiva universitatii. Anchetarea acestor acuzatii si sanctionarea, in cazul unei sentinte defavorabile lui Perju-Dumbrava cade in sarcina Comisiei de Etica a UMF. Gazeta de Cluj a contactat reprezentantii UMF pentru a cere detalii referitoare la o eventuala sesizare impotriva medicului. Consilierul juridic al UMF a declarat direct ca nu exista nici un fel de sesizari de plagiat la Comisia de Etica, fara a cere detalii despre acuzatiile aduse unui cadru didactic al institutiei.
Elementul care adauga gravitate faptelor lui Dan Perju-Dumbrava este faptul ca a folosit aceste lucrari pentru a promova in postul de conferentiar universitar. La concurs, comisia a fost sesizata in legatura cu cele doua carti, dar nu s-a luat nici o masura, medicul motivand ca cele doua lucrari de diploma sunt creatia sa. Insa, in calitate de coordonator al acestor lucrari de diploma, trebuia fie sa nu permita sustinerea celor doua lucrari, fie sa nu publice inca o data acelasi continut. Examenul de licenta al celor doi absolventi ar trebui anulat, in cazul in care ceea ce sustine Perju-Dumbrava este adevarat. Pana la inchiderea editiei, Dan Perju-Dumbrava nu a putut fi contactat.

Marin Escaladrian

Vicepresedinte la Colegiul Medicilor

Dan Perju-Dumbrava a fost ales in decembrie 2011 vicepresedinte al Colegiului Medicilor (CM) Cluj, avand mandat pana in 2015. Sotia sa, dr. Lacramioare Perju-Dumbrava, este membru in Comisia de Disciplina a CM, in care a fost realeasa la ultimul scrutin al asociatiei profesionale. Aceeasi comisie de disciplina care l-a sanctionat cu „vot de blam” pe dr. Teofil Pop in cazul despre care Gazeta de Cluj a relatat in numerele anterioare. In ceea ce-l priveste pe Perju-Dumbrava, oricum nu risca sa fie sanctionat de propria sotie, pentru ca, asa cum ne-a explicat consilierul juridic al CM Cluj, comisia de disciplina analizeaza doar abaterile disciplinare legate de actul medical. Care, asa cum am aratat, sunt sanctionate cu votul de blam, o simpla formalitate, care expira dupa sase luni.
Dr. Dan Perju-Dumbrava este medic primar legist la Institutul Medico-Legal Cluj-Napoca, conferentiar la UMF si profesor universitar la Universitatea „Dimitrie Cantemir”, iar sotia sa este profesor universitar de neurologie la UMF si sefa Sectiei de Neurologie 1 de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj.

2 COMENTARII

  1. NU VA IMAGINATI CA AM VREO LEGATURA CU LEGISTUL VIERU;SUNT DE CEALALTA PARTE A BARICADEI ADICA A CELOR BATJOCORITI PRIN VERDICTELE LOR MEDICALE:GUNOIUL DE PERJU
    SI RAFINATUL DE SISERMAN CARE SE LAUDA CU NU STIU CE EXHUMARI CA DOAR NU O SA-SI FACA RECLAMA CU EXPERTIZE FALSE SAU CA ASCUND OMORURI;NU-I SINGUR VARTIC CA SI CEI DOI DESI CADRE UNIVERSITARE MINT CU NONSALANTA DEMNA DE TOATA ADMIRATIA!RUSINE SA VA FIE MEDICI CLUJENI ELITISTI!HALAL DE VOI CA DE LA COPIAT LA MINCIUNILE DE ZI CU ZI ASTA VA CARATERIZEAZA.SA AUZIM DE BINE SI REZOLVATI-VA CAZURILE CA NUMAI APOCALIPSA VA MAI POATE SCOATE!

  2. SE PARE CA LUCRURILE SUNT FOARTE NORMALE LA UMF SI IML;FIECARE DINTRE CELE DOUA INSTITUTII PUN ETALON OAMENI DE TEAPA LUI PERJU…CARE TOCMAI NU ARE NIMIC CU ETICA.CHIAR SI FIZIONOMIA IL TRADEAZA IAR DESPRE COMPORTAMENT CE SA MAI VORBIM;OARE CAND SE VA FACE CURATENIE DE GUNOAIE IN CELE DOUA INSTITUTII?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.