Actualul premier Viorica Dăncilă nu este nici pe departe mama gafelor. PSnews.ro a inventariat LISTA „dudelor” cu care au făcut istorie foștii prim-miniștri Dacian Cioloș și Emil Boc, precum și președinții Traian Băsescu și Klaus Iohannis.
Dacian Cioloș
Un filmuleț postat săptămâna trecută pe Facebook de către deputatul PSD Liviu Pleșoianu a făcut ocolul părții românești a rețelei sociale. Clipul datând din 2016 îl prezenta pe Dacian Cioloș confundând portul Batumi din Georgia (port la Marea Neagră situat în vestul Caucazului) cu orașul Baku (capitala Azerbaidjanului), ce se găsește pe partea opusă a regiunii (port la Marea Caspică).
Într-un mesaj publicat săptămâna trecută pe Facebook, Liviu Pleșoianu citează o declarație televizată a lui Cioloș, care aparent confundase orașul Batumi din Georgia (situat pe coasta de vest a țării și port la Marea Neagră) cu localitatea Baku, capitala Azerbaidjanului, pe care o găsim pe partea estică a regiunii Caucaz – port la Marea Caspică.
„Cioloș vrea linie de feribot prin… Munții Caucaz 🙂))
Despre gafele premierilor… Sigur că doamna Dăncilă a gafat (confundând Podgorica cu Priština, orașe din Muntenegru, respectiv Kosovo – n.r.). La fel de sigur e însă că niciun #DEONTOLOG nu s-a dat de-a dura și nu și-a smuls părul de pe cap de revoltă în 2016, atunci când #Salvatorul_CIOLOȘ ne explica în direct cum va rezolva el să treacă vapoarele pesteee… Munții Caucaz! 🙂))
Premierul Dacian CIOLOȘ – expert de renume mondial în #GEOGRAFIE, anul de grație 2016: „Dacă facem legătura între portul Constanța și portul Baku, din Georgia (…) Intenția este să creăm o linie de feribot între Baku și Constanța…”
…Păi ce făcurăm, domnu’ tehnocrat? Tocmai dumneavoastră (#LUMINA, #SALVATORUL_ROMÂNIEI) să nu știți că Baku nu e absolut deloc în Georgia!? Să nu știți dvs. că Baku e, de fapt, capitala Azerbaidjanului!? Aproape că îmi pare rău că nu mai sunteți premier! Ați fi fost nu doar singurul premier din lume, dar chiar singurul om de pe planetă capabil să creeze o linie de feribot prin Munții Caucaz! Cu așa o minune a tehnicii, sunt ferm convins că ați fi câștigat lejer și Premiul Nobel! În fond, doar un om atât de capabil ca dvs. ar fi în stare de așa ceva. Pentru dvs., nu e necesar să „mutați munții din loc”. Dvs., domnule CIOLOȘ, sunteți capabil să-i traversați cu vaporul!
…Păi ce făcurăm, domnii #DEONTOLOGI? Chiar așa? Ia să vedem, acum – că tocmai v-am atras atenția – câți dintre dvs. vă veți declara #JENAȚI și chiar #VEXAȚI de tâmpenia monumentală debitată de domnul premier tehnocrat CIOLOȘ!?” comentează Pleșoianu.
Poate credeți că ex-premierul tehnocrat a gafat din cauză că era apăsat de grija țării și de importanța mandatului pe care i-l încredințase președintele Klaus Iohannis. Nu-i nimic: Cioloș s-a dat în spectacol și după ce i s-a terminat șefia de la Palatul Victoria. Astfel, nu mai devreme de 30 martie, fostul comisar european nu a fost în stare să rețină numele propriului partid.
„Partidul se va numi Mişcarea România 100”, a spus Dacian Cioloş, înainte să fie corectat de colegii din spatele lui, care i-au şoptit: „Împreună”, conform Gândul.info.
Nici angajații din subordinea Guvernului nu au fost mai breji pe vremea lui Cioloș. De altfel, Executivului l-a trimis pe prim-ministru direct în… „repulica” lui François Hollande.
Alt episod de călcat în străchini – tot din 2016 – a fost semnalat de către înaintașul tehnocratului de la Palatul Victoria. Concret: într-o postare de pe Facebook, Victor Ponta râdea de scribii de la Guvern, care nu fuseseră în stare să facă acordul de gen, scriind într-o invitație oficială „Stimată domnule ministru”.
Anterior, în 2015, chiar în ziua învestirii, Dacian Cioloș dădea dovadă de o precară cultură generală, atribuindu-i împăratului roman Marcus Aurelius un citat din teologul american Reinhold Niebuhr: „Doamne, dă-mi puterea să schimb ceea ce poate fi schimbat, răbdarea de a accepta ceea ce nu poate fi schimbat și înțelepciunea de-a distinge între cele două”. Stângăcia s-a produs chiar în timp ce Cioloș ținea discursul de instalare în fața Parlamentului, potrivit B365.ro.
Victor Ponta
În iunie 2015, televiziunea Digi 24 inventaria situațiile jenante prin care trecuse Ponta până atunci:
- plimbatul cu barca pneumatică prin Teleormanul inundat + apelativul „fă, Doina” la adresa ministrului din acel moment al Apelor și Pădurilor (Doina Pană);
- celebra scenă a MTO-ului (obiectivul bugetar pe termen mediu);
- versul citat greșit din imnul național.
Anul 2014 a fost bogat în gafe. De exemplu, premierul momentului își dădea singur o notă proastă la istorie, susținând că domnitorul Constantin Brâncoveanu (canonizat de către Biserica Ortodoxă Română în 1992) ar fi murit în închisoare, iar nu torturat și executat într-o piațetă din Constantinopol, conform Activenews.
În același an, Victor Ponta dovedea că habar n-are cine a fost primul rege al României, confundându-i pe Carol I și Ferdinand I, după cum a scris Adevărul.ro.
Tot în 2014, Victor Ponta a încurcat anul aderării României la NATO, scriind „2003” în loc de „2004” într-un editorial pentru Wall Street Journal, conform Realitatea TV.
În 2013, Ponta încurca doi termeni englezești: „braindrain” („exod al creierelor”) și „brainwash” („spălare pe creier”), declarând la BBC: „Principala preocupare a României este spălarea pe creier”. În același interviu, Victor Ponta inventa un cuvânt englezesc pentru șomaj: „disemployment”, în loc de „unemployment”, potrivit Wowbiz.
În 2012, pe Victor Ponta l-a podidit hăhăiala taman în timpul discursului președintei Lituaniei, Dalia Grybauskaitė. Astfel, în timp ce președintele de la Vilnius îi spunea premierului român că apreciază că în Germania s-a votat pentru măsuri de disciplină fiscală şi că acestea vor fi adoptate de UE în octombrie, Ponta a afirmat zâmbind: „Oktoberfest!” În replică, oficialul străin i-a explicat că nu e vorba despre „o sărbătoare cu bere”, conform Mediafax.
Pe Ponta nu l-a ocolit ghinionul nici după ce n-a mai condus Guvernul: în octombrie 2016, deputatul de Gorj rostea „Coloana Infinită” în loc de „Coloana Infinitului” chiar în parcul din Târgu Jiu unde sunt expuse monumentele lui Constantin Brâncuși.
Emil Boc
Poate cea mai cunoscută „gherlă” a lui Emil Boc datează din mai 2009, când șeful de atunci al Palatului Victoria n-a nimerit-o pe englezește („bird flu”) și a sucit-o pe păsărească: „the aviara gripa”.
În același an, dar în luna iulie, Emil Boc contorsiona limba engleză, aceeași în care – culmea! – îl îndemna să converseze pe prințul Felipe al Spaniei (actualul rege Felipe al VI-lea), pentru economie de timp.
„Talk in English is save time, is save time, for the time being”, grăia Boc, citat de Ziare.com.
În octombrie 2010, Emil Boc făcea aceeași gafă pe care o comisese Elena Udrea în aprilie 2005: includea Norvegia în categoria statelor membre UE, relata tot Ziare.com.
Rămânând în zona de politică externă, trebuie să precizăm că prim-ministrului israelian Benyamin Netanyahu i-a fost dat să audă nu doar neinspiratul „hehe” al Vioricăi Dăncilă de acum câteva luni, ci și apelativul de „președinte” venit din partea lui Emil Boc, în iulie 2011, după cum a scris Libertatea.ro.
Două săptămâni mai târziu, Boc zbârcea și limba română, inaugurând aleea „încălțămintelor” din China Town (Afumați, Ilfov), potrivit televiziunii Antena 1.
Klaus Iohannis
Actualul președinte al României și-a dat și el o bilă neagră la istorie chiar pe 9 mai 2018, dând de înțeles că independența de stat a României fusese proclamată în 1878, iar nu în 1877 (video pe Antena3.ro).
În același an, în luna martie, Iohannis s-a oferit ca România să medieze în relațiile dintre Serbia și autoproclamatul stat Kosovo, dar a fost corectat de către un așa-zis oficial kosovar, care i-a amintit că UE deja face așa ceva, potrivit Mediafax.
Anul trecut, în aprilie, Klaus Iohannis intra în colții presei britanice, după ce mutase steagul Regatului Unit, ca să poată sta mai bine de vorbă cu reporterii.
Vezi continarea pe psnews.ro.