Daniel David: UBB s-a clatinat cand PNL a iesit de la guvernare in timpul lui Marga

Daniel David, seful cel mare al cercetarilor din Universitatea Babes-Bolyai, si unul dintre candidatii la rectoratul universitatii, a acordat un interviu pentru Gazeta de Cluj in care a vorbit despre nemultumirile sale din universitate, dar si despre tradari, nu pe care le-ar fi facut, ci caruia a fost supus.

Reporter: Credeti ca va evolua campania intr-un mod negativ si vor incepe din ce in ce mai mult acuzatiile sau va fi o campanie mai pasnica si fara prea multa politica?

Daniel David: Nu stiu. Nimeni nu cred ca vrea sa fie certuri, situatii neacademice, sa nu ne focalizam pe programe si sa incepem sa ne atacam unii pe altii numai ca eu cred urmatorul lucru: ca in spatele unora dintre noi se afla o serie de grupuri. Unele dintre grupuri au coloraturi politice si grupurile respective vor incepe sau vor incerca sa isi promoveze candidatul cu disperare, ceea ce e si normal. La un moment daca vezi ca candidatul tau nu prinde la masa mare a UBB mergand pe mijloace corecte incepi probabil dupa aceia sa iti ataci contra candidatii, sa mergi pe denigrare, pe calomnii si asa mai departe. Deci, mi-ar placea sa nu se intample. Cred, totusi, spre sfarsit, inevitabil o sa apara deoarece nu cred ca competitia este asa in numele unui ideal academic. Mai ales, ca daca te uiti la fiecare candidat este si un pic ciudat ca fiecare spunea la un moment dat, dar de fapt, practic eu am inceput aceasta cand am zis ca sa depolitizam universitatea mergand pe un culoare nepolitic si asa mai departe. Dupa ce am inceput cu chestia asta si ceilalti au preluat decursul si incearca sa il promoveze si ei, desi nu cred ca sunt foarte “genuine.” Stim foarte bine ca sunt grupuri politice implicate in universitate, au fost discutii de genul acesta si eu nici nu le vad ca o parte negativa din perspectiva partidelor. Partidele incearca sa se bage in diverse zone sociale. O vad mai degraba o problema din partea universitatii si a candidatilor care permit prea mult partidelor sa se bage in aceste probleme.

Rep.: Credeti ca rectorul nu ar trebui sa aiba nicio legatura cu politicul?

D.D. : Nu, cred altceva. Cred ca rectorul, sigur poate sa fie membru in partidele politice, legea permite, drepturile omului, te poti angaja in diverse partide, dar, daca ocupi functii de conducere in partide sau de demnitate la nivel national nu trebuie sa ai legatura cu o functie de conducere in universitate. Nu ma tem doar de faptul ca se coloreaza politic universitatea, ca asta este o problema . Daca o colorezi politic am putea presupune ca tu acuma esti un rector care are legatura cu PDL. Cand se schimba puterea politica, daca tu ai fost un rector care a avut legatura cu un partid se clatina toata institutia.

Rep.: Totusi, Andrei Marga a condus universitatea si dupa ce PNL a iesit de la guvernare. S-a clatinat institutia?

D.D.: A fost, dar sigur. Sunt tot felul de presiuni in institutii. Vezi oameni care exporta tensiunea de la nivel politic in universitate. Daca tu ajungi intr-o pozitie la nivel de demnitate si atunci orice schimbare politica este o insecuritate pentru universitate. Daca tu esti ministru, demnitar, inevitabil esti mult plecat din Cluj, inevitabil investesti in altceva ori o functie de conducere intr-o universitate de la decan la rector, prorector si asa mai departe cere un job full-time. O facultate nu se conduce in weekenduri. Nu ai cum sa fii decan sau rector sa ma suspend si eu sa ma ocup de la Bucuresti de ceea ce se intampla. Cel care ii tine locul, stiind ca de fapt ii tine locul cuiva nu are nici responsabilitatea, nici nu isi face planuri foarte serioase pentru institutie. El merge day by day, activitatile de zi cu zi. Da telefon, intreaba cum e bine, e bine asa? In felul acesta eu spun ca nu ar trebui sa fie cele doua legate si cum a spus practic si rectorul Marga. Nu a inteles eu ce am vrut eu sa spun, in sensul ca un rector sa nu fie un om care este membru de partid, care se angajeaza in viata de partid, dar trage linie pana unde lasi partidul in universitate.

Rep.: Am putea interpreta ca noul ministru al Educatiei v-a facut sa va distantati de Andrei Marga, chiar si semi-acuzatia pe care a-ti lansat-o in cadrul primei dezbateri?

D.D.: Nu, fiindca eu nu am fost foarte apropriat si nici foarte distantat de rectorul Marga. Eu nu ma distantez sau ma apropii de cineva in functie de conjuncturi politice. Eu am avut cu rectorul Marga de cele mai multe ori o relatie amiabila prin faptul ca eram seful consiliului cercetarii si faceam lucruri pe partea de cercetare care erau de interes pentru universitate si el cred ca apreciaza acest lucru. Dar noi ne intalneam destul de rar, nu interactionam foarte des si, in plus, oamenii inca nu au inteles acest  lucru ca nu trebuie sa fii cu unul sau cu celalalt. Eu nu am tinut neaparat si nu am facut parte din conducerea universitatii, iar cand am avut ceva de spus, am spus, chiar daca era diferit de pozitia conducerii. Eu nu am fost in structurile de conducere. Daca as fi fost, as fi recunoscut. In pozitia pe care am avut-o, repet de conducerea consiliului cercetarii, de multe ori mi-am aparat pozitiile. Eu mi-am aparat ideile. Asa am fost mereu. Asta am si reprosat in prima dezbatere ca nu se poate sa fie cineva care nu mai asculta pe nimeni si face cum vrea el. Trebuie sa te gandesti si la oamenii din jur ca altfel se ajunge asa. Iar in ceea ce il priveste pe noul ministru am spus parerea mea despre el cu mult inainte de a ajunge secretar de stat. Nu poti fi in acelasi timp si ministru si decan, dupa cum nu poti fi ministru si rector. Deci nu are legatura una cu alta decat daca cineva vrea sa lege .
Rep.: Exista zvonuri ca o comisie ministeriala va fi trimisa de la Ministerul Educatiei pentru a supraveghea intregul proces al alegerilor. Cum credeti ca va influenta acest lucru alegerile?

D.D.: Parerea mea este ca ar fi o prostie sau ar trebui sa aiba un argument foarte serios cu date nu povesti, altfel o universitate de prestigiu ca UBB trebuie lasata sa se autoguverneze. De aceea am spus si in programul meu. Ca as vrea sa fie o universitate a universitarilor in care sa nu se discute despre rectorat, UBB, pe cine sustinem in diverse intalniri ale partidelor politice. Daca sunt probleme obiective, poate sa vina corpul de control si desigur a fost in urma cu ceva timp. Vine, corecteaza lucrurile si pleaca. Aici trebuie lasata universitatea sa se guverneze, mai ales ca sa nu uitati, UBB este sub aspectul cercetarii prima din Romania. Oricat de greu ne-a fost suntem acolo. La nivel international ultimul clasament ne claseaza pe locul 1 din tara. Trimiteti inainte corp de control, asigura-te ca regulamentul e corect, asigura-te ca comisia interna a UBB este formata din oameni integri. Astfel, transformam UBB intr-o extensie a ministerului. Si asta, repet, as fi spus-o chiar daca nu s-ar fi schimbat ministrul. Mai ales, ca eu intr-un fel, chiar daca nu am fost foarte apropriat de ei, am avut o simpatie fata de colegii de la stiinte politice fiindca am apreciat ca s-a facut deschiderea aceasta a facultatii spre mediul social, dar in acelasi timp nu pot fi de acord cu unele excese care se fac.

Rep.: In unele medii mai putin academice vi se spune Iuda. Vi s-ar spune ca l-ati fi tradat pe domnul Miclea si l-ati fi luat in brate pe domnul Marga. Credeti ca fac bine aceste tensiuni in mediul universitar si aceste discutii despre tradari?

D.D.: Nu si cred ca astea sunt facute de oameni care nu au minima cultura. Ei nu inteleg lucrurile. Vorbesc in termen de gasti. Ei nu inteleg ca un intelectual adevarat trebuie sa fie ghidat pe valori. Eu am lucrat si cu Miclea, intr-o mai mare masura, dar si cu Marga. Atata timp cat eu pot lucra cu niste oameni cat respectam valorile comune pe care noi le angajam. Evident cand nu mai respectam masura valorilor, atunci drumurile noastre se despart. Asta nu este o tradare. Pur si simplu avem alte interese, alte valori, alte optiuni. Nu am conceptul acesta de tradare, poate eu m-am simtit tradat uneori in diverse situatii.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.