PUG-ul se impotmoleste in dezbateri si-n 2012

Planul Urbanistic General al municipiului Cluj-Napoca  a fost supus dezbaterii saptamana trecuta, discutiile fiind concentrate pe raportul de mediu. Acesta trebuia adoptat inca de anul trecut, insa reprezentantii Primariei au declarat ca va fi supus aprobarii Consiliului Local abia peste cateva luni. Gazeta de Cluj va prezinta problemele identificate de Consiliul Civic Local la forma in care este propus PUG-ul viitor.

Consiliul Civic Local (CLC) Cluj-Napoca a facut publica o analiza a viitorului Plan Urbanistic General (PUG), in care evalueaza propunerile de dezvoltare si raportul de mediu. Prima observatie pe care o fac acestia se refera la faptul ca proiectul noului PUG se refera la perioada de timp pana in 2020, desi strategiile si studiile care au stat la baza lui sunt numai pana in 2013. De asemenea, acestia atrag atentia ca studiul de fundamentare trebuie amanat pana la elaborarea unei strategii de dezvoltare regionala.

Fara politica in urbanism

„Tematica originala – “elaborarea unui nou PUG”, s-a modificat in “actualizare PUG”, ceea ce presupune din start mai putine modificari si planificare pe termen mai scurt. De altfel, actualizarea PUG se bazeaza pe strategia de dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca si care a fost elaborata numai pana in anul 2013. PUG-ul nu trebuie sa fie un instrument politic, ci o lucrare tehnica, din care politicul sa-si construiasca lista de prioritati. Nu este benefic ca cei care proiecteaza, aproba si executa PUG-ul sa fie aceleasi persoane.
Trebuie rezervate terenurile aferente obiectivelor de investitii principale si in aceeasi ordine de idei, Primaria ar trebui sa aiba drept de preemtiune pentru terenurile de interes pentru comunitate. Trebuie sa fim consecventi la ce are nevoie orasul – solutiile bune nu trebuie schimbate, mergem mai repede sau mai incet cu materializarea lor, in functie de situatia financiara”, scriu membrii Consiliului Civic.
Aspectele mai „arzatoare” ridicate de membrii CLC se refera la probleme de infrastructura si protectia mediului: apele pluviale si cele menajere ajung prin preaplinuri in Somes, iar noii piste a aeroportului ii lipseste un studiu legat de poluarea pe care ar crea-o. „Decolarea avioanelor grele vor produce stres asupra locuitorilor. Se vede ca nu exista legatura intre administratie si conducerea aeroportului (nu se specifica ce zona de case vor avea un anumit regim de inaltime impus etc.)”, arata documentul distribuit de CLC. In ceea ce priveste Spitalul Regional de Urgenta, este ridicata observatia ca zona in care va fi construit este deja prea aglomerata.
Cu ocazia dezbaterii raportului de mediu aferent propunerii de actualizare a PUG-ului trebuie luat in considerare faptul ca exista doua aspecte diferite – ce a propus beneficiarul (si problemele de fond aferente), respectiv aspectele de mediu (si problemele de mediu iscate) care vor fi analizate din perspectiva legislatiei de mediu, arata CLC. Specialistii de mediu trebuiau cooptati inca din faza conceptuala, astfel incat sa rezulte o lucrare valoroasa. Raportul inaintat Agentiei de Mediu contine contradictii care denota graba cu care a fost elaborat (ex. aproape ca s-a dublat aria protejata, numai ca interdictiile aferente sunt numai temporare)”, adauga acestia.
Din Consiliul Civic Local fac parte 21 de experti in diverse domenii din Cluj, inclusiv fostul director al Bancii Transilvania Iosif Pop, arhitectul Ionel Vitoc sau directorul Muzeului de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Ioan Piso. Scopul CCL este imbunatatirea cantitativa si calitativa a vietii comunitatii clujene si de a pregati orasul Cluj-Napoca si cetatenii sai pentru a juca un rol important in regiune, la momentul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana. Consiliul Civic Local a fost fondat pe data de 17 iunie 2004 de catre Cluburile Lions si 38 de ONG-uri care au semnat Protocolul de Colaborare. In prezent aceasta initiativa este sustinuta de peste 45 de ONG-uri.

Reglementarile HCL, obligatorii

Referitor la dezbaterile de pe marginea noului PUG, viceprimarul Laszlo Attila a declarat ca acestea vor mai continua si in perioada urmatoare. „In 7 martie va fi urmatoarea dezbatere, ieri (joi, n.r.) a fost dezbaterea pe mediu. Sper ca in primavara sa intram in Consiliul Local cu Planul Urbanistic General, dar sunt o serie de probleme”, a declarat Laszlo Attila pentru Gazeta de Cluj. „Principala problema este ca au fost trimise peste 800 de adrese de la cetateni, care in urma dezbaterilor au atras atentia ca nu au fost incluse in noul PUG reglementarile urbanistice adoptate de la implementarea Planului Urbanistic General din 2004. Trebuie neaparat incluse toate documentarile aprobate prin HCL, daca ramane una singura si cetateanul se adreseaza unei instante, aceasta poate reprezenta o grava amenintare la aplicabilitatea PUG-ului. Un exemplu mai concret: daca s-a facut un PUZ (Plan Urbanistic Zonal, n.r.) care reglementeaza trama stradala, iar un cetatean constata ca acesta nu se regaseste in noul PUG, se poate adresa instantei”, a explica viceprimarul.
Chiar daca PUG-ul Clujului ar fi trebuit sa fie aprobat si sa intre in vigoare de anul trecut, nici in momentul de fata acest lucru nu s-a intamplat. In mod oficial, reprezentantii municipalitatii spun ca pentru supunerea viitorului PUG la votul consilierilor locali mai sunt necesare cateva avize tehnice.

Adoptare cu intarziere

Licitatia pentru realizarea acestui proiect intarziat a fost castigata de Universitatea Tehnica Cluj Napoca (UTCN) care a cerut pentru realizarea PUG-ului 2,4 milioane de lei fara TVA. Pe langa arhitectii UTCN-ului s-au mai asociat birourile de arhitectura Planwerk si Bogart, subcontractorii USAMV si societatile IHS Romania si DASAT Invest. Daca firma DASAT Invest este detinuta de profesorul UTCN, Gavril Torsin, cealalta societate, IHS Romania (Institute for Housing and Urban Development Studies Romania) este detinuta de off-shore-ul Institute for  Housing and Urban Development Studies BV, de Nicolaie Taralunga si de Sorina Racoviceanu.
Adrian Borda, seful de proiect al PUG-ului spune ca sunt mici sansele ca acest proiect sa intre in votul consilierilor locali pentru ca inca mai sunt asteptate cateva avize din Bucuresti. “Nu cred ca se va putea anul acesta PUG-ul pentru ca mai trebuie sa soseasca niste avize de la Bucuresti”, a declarat arhitectul Borda.
In momentul de fata, Planul Urbanistic General a fost conceput in 2004, insa de atunci, strategia de dezvoltare a orasului a depasit acest PUG. Spre exemplu, in 2004 nu exista actualul flux rutier sau cele doua mari centre comerciale din oras. Zona centrala a orasului care ar trebui supravegheata si reglementata prin intermediul unui PUZ (Plan Urbanistic Zonal) este in "aer" din pricina faptului ca Primaria nu este in stare sa comunice cu societatea care a obtinut trasarea PUZ-ului central. Acest plan ar trebui sa includa Zona Centrala Protejata, arie in care se afla Centrul Istoric al municipiului, dar in care prin lipsa unor reglementari clare au aparut si vor continua sa apara constructii care in mod normal nu ar avea ce cauta intr-un spatiu arhitectural protejat. Zona centrului istoric al orasului (600 de hectare) este delimitata intre Fabrica de bere (la Vest), zona Garii (la Nord), strada Tutunului din cartierul Marasti (la Est) si strada Macesului din cartierul Zorilor (la Sud).
Viitorul Plan Urbanistic General va imparti orasul in trei perimetre. Pe viitor se va discuta despre “orasul actual”, unde se vor face defalcari pe fiecare locuinta individuala in parte. Apoi, o alta zona va fi delimitata de “zona de urbanizare” in care va fi inclus si cartierul Borhanci, cu o suprafata de peste 2.000 de hectare. A treia zona care se va evidentia in viitorul PUG va fi  “zona de restructurare” care va avea o suprafata de 593 ha si care va fi reprezentata de actualul perimetru al Clujului format din zonele industriale, care in mare parte sunt dezafectate, iar la acest perimetru va fi adaugat un plan parcelar riveran arterelor de circulatie.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.