Clasa pregatitoare bate la usa prescolarilor

Copiii care implinesc anul acesta sase ani se vor inscrie la scoala in clasa pregatitoare. Aceasta initiativa a Ministerului Educatiei a fost contestata de o parte din parinti, chiar si in instanta, dar va fi implementata din urmatorul an scolar.

Anul scolar 2012-2013 va incepe cu clasa 0 pentru copiii care au terminat grupa mare, care nu au facut grupa pregatitoare la gradinita, si cu clasa I pentru copiii care au trecut prin aceasta grupa. Copiii nascuti in 2005 sunt ultima generatie admisa in invatamantul primar fara sa fi trecut prin clasa pregatitoare, care devine obligatorie din anul scolar 2012-2013. Cei nascuti incepand cu 2006 nu vor putea fi admisi in clasa I, daca nu vor urma inainte de aceasta anul pregatitor. Copiii nascuti in intervalul 1 septembrie 2006 – 31 decembrie 2006 pot merge fie la scoala, fie la gradinita, in functie de optiunea parintilor. In cazul in care raman inca un an in grupa mare, in anul scolar 2013-2014 vor intra in clasa pregatitoare.

Parintii se opun

O parte din parinti se tem ca nu exista infrastructura adecvata, iar o parte din elevi vor ajunge prea tarziu in clasa I. „Unii parinti nu sunt de acord sa-i dea la scoala pe copii la varste inaintate, de exemplu la sapte ani si sapte luni. Considera ca este cu atat mai bine cu cat copilul merge la scoala mai devreme. Inainte grupa mare tinea loc de clasa pregatitoare. In tari ca Germania si Franta, copii incep scoala la 6 ani, dar exista si alte state in care sistemul de invatamant ii accepta pe copii de la 4 ani”, a declarat Stefan Vlaston, presedintele Asociatiei Profesionale pentru Educatie si Cercetare EDU CER, citat de cotidianul Romania Libera.  
In ceea ce-i priveste pe parinti, o parte din acestia sunt multumiti ca scoala incepe mai repede pentru cei mici, care se vor obisnui astfel mai repede cu viata de elev. Altii, insa, sunt foarte nemultumiti si isi fac griji legate de modul in care aceasta schimbare in invatamantul romanesc ar putea afecta dezvoltarea copilului. Acestia ridica si problema infrastructurii deficitare a scolilor romanesti si a faptului ca nu exista spatii special dotate pentru clasa pregatitoare in aceste institutii.
„Singura problema e ca nu credem ca scolile sunt pregatite sa preia clasa I si clasa pregatitoare, mai ales la orase. Scolile bune sunt cautate si nu au spatii suficiente. Mai e vorba si de infrastructura – banci, scaune, material didactic etc. Mai sunt probleme cu programa scolara si resursa umana. Noi am facut obiectiuni la Legea Educatiei, dar nu au fost luate in seama”, a declarat Mihaela Guna, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti, pentru sursa citata.
Parintii nemultumiti au contestat schimbarea legii in instanta, insa aceasta a fost respinsa de Curtea de Apel Bucuresti, astfel ca parintii sunt obligati sa-si inscrie copiii in clasa pregatitoare si clasa I din 5 martie. Mai multi parinti au dat in judecata, in patru dosare, Guvernul si Ministerul Educatiei, dar magistratii Curtii de Apel Bucuresti au decis, intr-un proces anterior, ca inscrierile in clasa zero sunt legale, astfel ca ordinul ramane in vigoare.

Clasa pregatitoare in instanta

Parintii si profesorii care se opun acestei schimbari au protestat in fata Ministerului Educatiei si au inaintat un memoriu in care cer ca masura sa fie suspendata. Parintii atrag atentia ca este ilegal sa li se ia dreptul de a-si inscrie copiii la o anumita scoala. Autoritatile neaga aceasta acuzatie, dar recunosc ca scolile nu vor putea satisface toate cererile, dupa noile criterii.
Ministrul Educatiei, Catalin Baba, a asigurat toti parintii ca Ministerul Educatiei face tot ce e mai bine pentru copiii lor. “Clasa pregatitoare este una dintre solutiile de care Romania are nevoie in acest moment. Aveti incredere in Ministerul Educatiei“, a cerut ministrul. Catalin Baba sustine ca ministerul dispune de fonduri suficiente achizitionarii de mobilier si mijloace de invatamant necesare elevilor din clasa pregatitoare.
Acestea nu au fost singurele piedici pe care le-a avut de trecut implementarea clasei pregatitoare in scoli. Softul Ministerului Educatiei pentru inscrierea copiilor in clasele pregatitoare s-a blocat in prima zi, cand multii parinti au mers la scoli pentru a-si inscrie copiii, insa nu au putut face acest lucru. Reprezentantii unitatilor le-au explicat ca de vina este programul pus la dispozitie de minister si ca trebuie sa astepte pana cand softul va fi functional.
Pana la urma, defectiunea la serverul pe care functiona aplicatia pentru inscrierea copiilor in clasele pregatitoare s-a rezolvat luni dimineata, iar inscrierile au putut incepe, cu circa doua ore intarziere. Potrivit Ministerului Educatiei, serverul s-a defectat in cursul noptii, in urma unor pene de curent succesive. „Cu softul nu este nicio problema, functioneaza a fost testat toata saptamana trecuta, s-au introdus mii de fise”, a declarat vicepresedintele Siveco, dezvoltatorul aplicatiei, citat de Hot News.
Purtatorul de cuvant al ministerului, Tudorel Urianu, declarase luni dimineata pentru HotNews.ro ca este vorba de o defectiune la serverul pe care sunt stocate datele, afectat de doua pene de curent succesive, nu cu softul. „In momentul de fata se face transferul de date pe alt server si totul se va desfasura normal. Este vorba de o intarziere de o ora, o ora si jumatate, ceea ce nu poate fi un pericol pentru procesul de inscriere”, a declarat acesta.
Afisarea listelor copiilor inmatriculati in prima etapa si a locurilor ramase libere se va face la unitatile de invatamant in 19 martie. Potrivit metodologiei, unitatile de invatamant vor trebui sa faca publice criteriile specifice care vor fi folosite pentru departajare in cazul in care exista mai multe cereri din afara circumscriptiei decat locuri libere. Prima etapa a inscrierilor in clasa pregatitoare si clasa I a inceput luni, 5 martie, pana in 16 martie fiind asteptati parintii care vor sa-si inscrie copiii in scolile din circumscriptia la care au fost arondati.

Diana Gabor


Legea Educatiei
Prevederile referitoare la clasa pregatitoare

Art. 29.1) Invatamantul primar se organizeaza si functioneaza, de regula, cu program de dimineata.
2) In clasa pregatitoare sunt inscrisi copiii care au implinit 6 ani pana la inceperea anului scolar. La solicitarea scrisa a parintilor, a tutorilor sau a sustinatorilor legali, pot fi inscrisi in clasa pregatitoare si copiii care implinesc varsta de 6 ani pana la sfarsitul anului calendaristic, daca dezvoltarea lor psihosomatica este corespunzatoare.

Art. 361.1) Prezenta lege intra in vigoare la 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
3) Prin exceptie de la prevederile alineatului 1) masura introducerii clasei pregatitoare in invatamantul primar intra in vigoare incepand cu anul scolar 2012-2013.

Programele scolare supuse dezbaterii
Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MCTS) a lansat spre dezbatere publica, la sfarsitul lunii trecute, pachetul curricular destinat clasei pregatitoare. Pe site-ul ministerului, la adresa http://www.edu.ro/index.php/articles/16643, poate fi vizualizat pachetul curricular, care contine programele scolare si planul cadru aferent primelor clase ale invatamantului primar. Pachetul contine programele scolare pentru urmatoarele discipline: Comunicare in limba romana, Educatie pentru societate, Religie, Matematica si Explorarea mediului, Muzica si miscare, Tehnologia Informatiei si Comunicarii, Educatie fizica si sport, Consiliere si Arte vizuale si lucru manual.
„Documentele sunt supuse dezbaterii publice, astfel incat toti cei interesati pot contribui cu propuneri constructive, trimise la adresa de e-mail clasapregatitoare@medu.edu.ro sau, in scris, pe adresa MECTS (strada General Berthelot nr. 28-30, Bucuresti, sector 1, cod 010168). Opiniile vor fi primite incepand de joi, 1 martie 2012, timp de doua saptamani”, se spune in anuntul Ministerului Educatiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.