Proclamarea independentei provinciei Kosovo a divizat opinia mondiala în doua tabere. Pe de o parte se afla S.U.A, alaturi de Germania, Franta si Marea Britanie care sustin recunoasterea independentei, iar pe de alta parte România, sustinuta de Rusia, Spania si Grecia care refuza sa recunoasca provincia Kosovo ca si stat independent pe motiv ca s-ar putea produce un efect de domino, ce ar duce la revendicarea aceluiasi statut din partea unor minoritati de pe teritoriul lor. Si viata politica româneasca a fost divizata, prima tabara fiind reprezentata de UDMR care a început sa vorbeasca despre folosirea acestui precedent pentru a obtine autonomia teritoriala a Transilvaniei, a doua tabara fiind formata de celelalte partide, care considera ca  recunoasterea independentei Kosovo ar avea repercursiuni grave asupra României. Cu exceptia membrilor UDMR, politicienii clujeni se pronunta împotriva recunoasterii independentei Kosovo

Mai multe tari membre din Uniunea Europeana, printre care si România, s-au opus independentei Kosovo din cauza temerilor ca acest eveniment ar putea produce un efect de domino, ce ar duce la revendicarea aceluiasi statut din partea unor minoritati de pe teritoriul lor sau din statele învecinate. Presedintele Traian Basescu a declarat cu ceva timp în urma ca nu agreeaza actiunea kosovarilor, dar sustine demersul Serbiei de a se alatura Uniunii Europene. Iar în decembrie 2007, Parlamentul a adoptat o pozitie anti-independenta cu 239 de voturi pentru si 7 abtineri. „Pozitia României a fost si a ramas clara în privinta declararii unilaterale de catre Pristina a independentei: România nu va recunoaste independenta provinciei Kosovo, anuntata în ziua de 17 februarie”, a anuntat Calin Popescu-Tariceanu într-un comunicat de presa. În acelasi comunicat se mai precizeaza ca preocuparile si pozitiile românesti se vor regasi în pozitia comuna ce urmeaza sa fie exprimata în numele Uniunii Europene. ,,Ca Prim-Ministru, reafirm si cu aceasta ocazie ca România are o conduita coerenta, ca toate institutiile Statului actioneaza în aceeasi directie si cu aceeasi responsabilitate pentru ca ceea ce este mai bine pentru România, pentru români sa fie solutia la problemele pe care le avem de parcurs împreuna. Pozitia României în problema Kosovo este un exemplu concludent în acest sens. Prin adoptarea astazi si de catre Parlament a unei pozitii deplin convergente cu cea exprimata de Presedintele României si de catre Guvern, demonstram cu claritate soliditatea functionarii democratiei românesti, a institutiilor statului nostru”, a încheiat premierul.

UDMR spune „Da”

Proclamarea independentei Kosovo a fost primita cu entuziasm de catre comunitatea maghiara din România. În Secuime, o parte din liderii UDMR, ai Consiliului National Secuiesc si ai Uniunii Civice Maghiare au început sa vorbeasca despre folosirea acestui precedent pentru a obtine autonomia teritoriala a Transilvaniei. În plus, UDMR, partid aflat la guvernare, a cerut într-un comunicat de presa semnat de catre Marko Bela, recunoasterea Kosovo ca si stat independent.  „Proclamarea independentei Kosovo survine dupa o perioada dureroasa, plina de suferinte, care nici nu mai oferea alta solutie pentru reglementarea situatiei. Tocmai de aceea UDMR considera ca tarile lumii trebuie sa recunoasca noul stat nascut în acest fel. Nici tara noastra, România, nu trebuie sa amâne recunoasterea Kosovo“, se arata în comunicatul semnat de presedintele UDMR.

Acesta a mai precizat ca în Parlamentul României ca exista o serie de initiative legislative menite sa îngradeasca drepturile minoritatilor. Potrivit paginii electronice a Realitatii, Bela a declarat ca ,,problema recunoasterii independentei Kosovo nu ar trebui sa fie o surpriza. Dupa cum stiti, foarte multe state au declarat ca vor recunoaste acest lucru si stim ca si România ar trebui sa recunoasca cât mai repede noul stat independent. În aceasta privinta, celelalte partide nu sunt de acord cu noi, UDMR". ,,Atunci când UDMR s-a înfiintat, am spus ca dorim sa cautam si sa gasim solutii si instrumente pentru problemele minoritatii, ducând o lupta cu instrumente politice, modificând Constitutia tarii si legislatia”, a explicat acesta, precizând totodata ca presedintele tarii, Traian Basescu nu respecta legea minoritatilor.

Attila Laszlo, presedintele Uniunii din Cluj a declarat ca nici el nu sustine pozitia României fata de Kosovo,  deoarece nu o întelege, având în vedere faptul ca evenimentele din provincie erau de asteptat. Liderul UDMR considera ca proclamarea independentei provinciei Kosovo nu va avea efecte asupra României si ca nu poate fi vorba de un precedent care ar putea afecta statul român în privinta Transilvaniei, deoarece situatiile din Transilvania si Kosovo sunt complet diferite. ,, Acum s-a trezit sa zica ceva, dupa atâtia ani de activitate”, a comentat Laszlo declaratia liberalului Radu Câmpeanu, care sustine ca UDMR ar trebui sa plece de la guvernare daca sustine independenta Kosovo.

Desi senatorul UDMR, Peter Kovacs Eckstein considera ca pozitia României fata de proclamarea independentei Kosovo ,,este nuantata, dar rationala”, nu este de acord cu atitudinea statului roman ,,pentru ca nu e o chestiune care a aparut peste noapte si are sustinerea S.U.A si a marilor puteri occidentale. Consecintele nu sunt directe, însa pe de alta parte, experientele ce au avut loc în Kosovo au un mesaj clar pentru România: daca aceste chestiuni nu sunt gestionate cu tact si întelegere, pot aparea situatii asemanatoare cu cele din Kosovo”, a concluzionat Eckstein.

Solidari cu România

Printre cei care sustin pozitia României fata de Kosovo, se numara Vasile Dâncu, liderul PSD Cluj, care considera ca pozitia statului român este una rationala, luata de catre toate institutiile, însa nu îndeplineste regulile jocului politic international.,,Se creeaza un precedent international, dar noi avem o alta dezvoltare istorica, fiind foarte multe lucruri care nu permit crearea unui precedent în privinta Transilvaniei”, a declarat Dâncu. Liderul organizatiei judetene PSD considera ca evenimentele din Kosovo au dezvaluit faptul ca ,,Europa nu este ceea ce pretinde a fi si ca Consiliul de Securitate European functioneaza la comanda celor puternici”, iar o consecinta a situatiei din Kosovo  ar putea fi escaladarea zonelor, a precizat acesta. Si presedintele PD-L Cluj, Daniel Buda sustine pozitia României, desi ,,am vazut ca unii liberali au o alta parere”. ,,Este o falsa problema si deocamdata nu se poate vorbi de consecinte la nivel national”, a explicat Buda, eliminând posibilitatea de creare a unui precedent si în România. Viceliderul PD-L considera ca UDMR trebuie sa îsi modereze discursul si ca doar prin pozitia Uniunii, statul român ar putea avea probleme.  Proaspatul presedinte interimar al PNL Cluj-Napoca, Horea Uioreanu considera ca pozitia României fata de provincia Kosovo este una normala si ca experienta din Kosovo nu va avea consecinte asupra României.

Reactii

Pozitia UDMR fata de situatia regiunii Kosovo a provocat reactii din partea celorlalte partide. Astfel, Mircea Geoana, liderul PSD a catalogat drept inacceptabila pozitia UDMR în aceasta problema. ,,Este inacceptabil, atât din punct de vedere politic, cât si legal, ca un partid aflat la guvernare sa invoce precedentul creat de declaratia de independenta a provinciei Kosovo", a declarat Geoana p3ntru un post de televiziune. ,,Prezenta unor parlamentari UDMR la ceremonia de anuntare a independentei Kosovo ridica semne de întrebare fata de agenda reala a acestui partid”, a completat liderul PSD. Nici liberalul Radu Câmpeanu nu a pierdut ocazia sa comenteze pozitia Uniunii. ,,Daca UDMR continua pe aceasta cale, sa plece de la guvernare, si noi toti românii va trebui sa stim sa-i tinem acolo unde trebuie sa stea", a declarat Câmpeanu aceleiasi surse mentionate mai sus. ,,Marko Bela ar trebui arestat”, a afirmat Gheorghe Funar, senator PRM. "Udemeristii, de la sfârsitul anului 1989, de când s-au înfiintat si de când si-au înscris obiectivul autonomia teritoriala a Transilvaniei trebuiau sa se afle în atentia Parchetului si multi dintre ei sa ajunga în fata instantelor de judecata si sa stea în puscarii. A venit vremea acum când Parchetul ar trebui sa-i aresteze, sa avem liniste si pace. Nu au ce cauta în Guvernul României cei care actioneaza pentru dezmembrarea teritoriala a României", a declarat Gheorghe Funar.

Principalele puteri asiatice au tratat diferit proclamarea independentei provinciei Kosovo. Guvernul japonez a anuntat ca ia în considerare recunoasterea statului Kosovo, în timp ce China este preocupata de situatie, considerând ca demersul unilateral adoptat de catre Kosovo risca sa creeze reactii în lant si sa aiba repercusiuni negative asupra pacii si stabilitatii în Balcani.

Germania, Belgia, Croatia, Statele Unite ale Americii, Franta, Marea Britanie si Italia considera ca independenta supravegheata international a provinciei Kosovo este singura solutie viabila pentru a aduce stabilitate si securitate. La polul opus se afla statele care nu vor sa recunoasca independenta Kosovo, printre acestea, alaturi de România, numarându-se Rusia, Belgrad, Serbia, Spania, Grecia, Cipru, Bulgaria si Slovacia. Rusia a facut primul pas, cerând ONU sa respinga proclamarea independentei Kosovo, dar fara nici un rezultat, deoarece nici o tara nu a sustinut cererea Rusiei.

"Suntem o tara vecina cu balcanii de Vest", a explicat Traian Basescu decizia României de a nu respecta independenta Kosovo. "În opinia noastra, se încalca dreptul international, Carta ONU si Tratatul de la Helsinki. Este analiza noastra. România nu îsi poate permite sa încalce aceste reglementari, mai ales în vecinatatea ei".

"Marile puteri din cluburile din care facem parte recunosc independenta Kosovo. În ceea ce ne priveste suntem cea mai mare tara din regiune si pozitia noastra este importanta. Neangajarea noastra alaturi de marii aliati nu ne va afecta. În orice întâlniri am fost predictibili si de aceea nici nu am avut presiuni în preajma marilor evenimente", a mai declarat presedintele în cadrul aceleiasi emisiuni.

Timea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.