Anul trecut, in Romania s-au “spalat” doar 5 mil. de euro
Conform ultimului raport al Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB), anul trecut in Romania s-au oprit tranzactii suspecte in valoare de peste 5 milioane de euro. Conform Raportului ONPCSB, anul trecut au existat patru cazuri in care plenul institutiei a decis suspendarea tranzactiilor neefectuate care au fost raportate.
Practic, in 2011, ONPCSB a fost bombardat cu 1102 sesizari de la autoritatile competente, dar si de la persoane fizice si juridice, totalul sesizarilor ajungand la 4116. Din concluziile care s-au desprins din analiza acestor sesizari reiese ca ”principala infractiune generatoare de bani murdari ramane evaziunea fiscala, care a fost identificata in 79 % din cazurile in care au fost relevate indicii temeinice legate de savarsirea infractiunii de spalare de bani”. In ce priveste rechizitoriile intocmite de procurori care s-au bazat pe informatii transmise de Oficiu, numarul lor reprezinta 70 % din totalul actelor de sesizare a instantei cu fapte de spalare de bani. Raportul semnaleaza si caracteristicile fenomenelor identificate de Directia Analiza si Prelucrare a Informatiilor la nivelul anului trecut, cum ar fi: folosirea excesiva a numerarului, a persoanelor interpuse sau a firmelor fantoma cu rol de colector si distribuitor anonim al fondurilor, precum si exportul ilicit de valuta, toate acestea fiind catalogate drept „amenintari la siguranta financiara a statului roman”.
Anul acesta va fi moda importurilor disimulate
In atentia Oficiului au intrat 44.616 rapoarte privind operatiuni cu sume in numerar care au cuprins 5.639.158 operatiuni dintre care 4.377.983 au fost operatiuni de depunere numerar, dar si un numar de 1.261.175 operatiuni de retragere numerar. Anul trecut, au mai fost analizate de angajatii Oficiului 1.728.748 de operatiuni privitoare la sume transferate in tara si sume iesite din tara din diverse conturi.
Pentru anul 2012, ONCPSB preconizeaza ca vor exista probleme in ce priveste transferurile externe ilicite determinate de activitati de achizitii intracomunitare sau importuri disimulate, nedeclarate ori subevaluate, fraude cu carti de credit, etc.
Un caz prezentat de seful ONPCSB este cel al doua societati comerciale, infiintate la sfarsitul anului 2010, care si-au deschis imediat conturi pentru a primi, in repetate randuri, sume care depaseau 1 milion de euro. „La sfarsitul lunii martie 2011, banii au parasit Romania. Exista persoane care sunt folosite sa transfere bani din vestul spre estul Europei, si invers, cu sau fara intermedierea unui coordonator de retea”, a explicat presedintele ONPCSB.
In ceea ce priveste transferurile externe, seful institutiei a subliniat ca pot aparea viramente de sume mari, neobisnuite pentru persoanele fizice si juridice implicate, in si din „paradisuri fiscale”, precum si plati in avans pentru efectuarea unor importuri care nu se mai realizeaza.
(Razvan Robu)